Hlavní obsah

V Temži se zřejmě vyskytuje kytovec. Přihlížející natočil jeho pohyb v řece

Lidé nejspíše spatřili v londýnské řece Temži běluhu severní.Video: AP

 

Reklama

Východně od Londýna byl spatřen kytovec. Organizace na ochranu zvířat nyní prověřují, jestli jde skutečně o běluhu severní a zda je zvíře v pořádku.

Článek

Běluhu severní, která se běžně vyskytuje ve vodách Severního ledového oceánu, údajně spatřili v úterý svědci na dolním toku Temže u města Gravesend. Jako první o výskytu bílého kytovce krátce po poledni napsal na Twitter ekolog Dave Andrews, informoval zpravodajský server BBC. Podle televize Sky News by výskyt osamocené běluhy mohl znamenat, že se zvíře ztratilo.

Podobný úkaz je v britských vodách velikou vzácností a většinou lidé běluhy viděli u břehů Skotska, které nejsou tak vzdálené jejímu přirozenému prostředí. Naposledy se v Británii podle místních médií tento kytovec ukázal před třemi lety, a to ve vodách u hrabství Northumberland na severu Anglie. Na břehu Temže už se kvůli neobvyklému návštěvníkovi shromáždily desítky fotografů.

Sdružení britských potápěčů na záchranu mořských živočichů (BDMLR) uvedlo, že v Temži skutečně plave běluha. Dodalo, že jde o znepokojivý úkaz, jelikož „nejde o běžný druh“, zvíře se ale prý chová normálně. Událost už zkoumá organizace na ochranu zvířat RSCPA, jež uvedla, že spolupracuje také s dalšími skupinami.

Mluvčí BDMLR Julia Cableová Brity vyzvala, aby se k osamocené běluze nepřibližovali a sledovali ji z břehů. Doufá, že zvíře se vydá zpět na otevřené moře a nezamíří dál proti proudu Temže. Sky News připomíná, že v roce 2006 zde po několikahodinové záchranné operaci uhynul pětimetrový vorvaňovec, který v řece zůstal uvězněný.

Běluha severní může dosahovat délky až 5,5 metru a hmotnosti 1600 kilogramů. Nejčastěji se vyskytuje v pobřežních vodách Severního ledového oceánu a obvykle se pohybuje v malých skupinkách.

Reklama

Doporučované