Hlavní obsah

V Thajsku pokračují protesty, video ukazuje tvrdé střety s policií

Video: V Thajsku se odehrál tvrdý zákrok policie vůči lidem, kteří před tamním parlamentem žádali změny ústavy. Šlo o nejnásilnější konfrontace od července, kdy protesty začaly.Video: AP

 

Reklama

V thajském hlavním městě Bangkoku se sešly tisíce demonstrantů. Lidé znovu požadovali ústavní reformy a omezení pravomocí krále.

Článek

Protesty v Thajsku trvají už několik měsíců. Kromě změny ústavy lidé na ulicích žádají odchod premiéra Prajuta Čan-Oči a vypsání nových voleb.

Thajský parlament v úterý jednal o možných úpravách ústavy. Před vládní budovou se mezitím uskutečnila demonstrace stovek přívrženců monarchie, kteří naopak vyzývali zákonodárce, aby ústavu neměnili.

Nedaleko vládní budovy se sešla také tisícovka protestujících žádajících změny. Ti si na shromáždění přinesli i obří nafukovací kachny, na kterých – podle jich vyjádření – připlují do jinak nepřístupného parlamentu. Kachny představující „námořní sílu“ nakonec demonstranti využili jako štíty proti vodním dělům.

Policisté proti tisícovkám protestujících zakročili ve chvíli, kdy se lidé snažili prolomit bariéry kolem budovy parlamentu. Agentura Reuters napsala, že se jednalo o nejnásilnější konfrontaci od července, kdy protesty začaly. Bezpečnostní složky použily proti protestujícím vodní děla a slzný plyn.

„Přestaňte nás obviňovat z porušování zákona, vy (policie, pozn. red.) porušujete zákon tím, že ubližujete našim lidem,“ komentoval jednání policie jeden z vůdců protestů.

Kromě toho se ovšem navzájem poprali royalisté (v úvodním videu ve žlutých košilích) a reformisté. Obě strany po sobě házely kameny, židle a různé další předměty.

Při potyčkách bylo zraněno nejméně 55 lidí, napsal list The Guardian. Tamní nemocnice uvedla, že mezi zraněnými je i jeden policista.

Společné zasedání poslanců a senátorů bude pokračovat i ve středu. Hlasování o návrzích na změnu ústavy se očekává večer, píše agentura Kjódó.

Kromě budoucí role krále je předmětem diskuse poslanců také například úloha Senátu, který celý jmenuje armáda. To umožnilo premiéru Čan-Očovi zajistit si parlamentní většinu po loňských sporných volbách.

Reklama

Související témata:

Doporučované