Hlavní obsah

V Thajsku zuří epidemie spalniček. Má na svědomí již 14 obětí, místní se ale očkování brání

V Thajsku má epidemie spalniček již 14 obětí, nakažených je přes patnáct stovek lidí.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Thajští zdravotníci se snaží dostat pod kontrolu epidemii spalniček šířící se jižními provinciemi země, ta má na svědomí již 14 obětí. Od září již úřady v Thajsku podle agentury AP zaznamenaly na 1 500 případů nákazy.

Článek

Oficiální činitelé viní z návratu nemoci nízkou proočkovanost obyvatel na jihu země, kterou způsobují obavy části muslimské populace ze složení vakcíny. Jako možná příčina se podle agentury AP jeví i želatina, kterou výrobci vakcín používají jako stabilizační činidlo. Želatina se však vyrábí z vepřových produktů, které jsou v Thajsku zakázané. Podle thajských zdravotníků se do země vakcíny obsahující vepřovou želatinu nedovážejí.

Počet nakažených v jižních provinciích Thajska představuje polovinu ze všech případů z celé země od začátku roku. Podle thajského ministerstva zdravotnictví počet lidí infikovaných spalničkami v posledních letech celosvětově vzrostl. Světová zdravotnická organizace uvádí, že v loňském roce registrovali v Evropě 20 tisíc případů, z nichž 35 nemoci podlehlo.

Nedůvěra ve vakcínu vede podle kanceláře pro prevenci a kontrolu, spadající pod thajské ministerstvo zdravotnictví, k tomu, že pouze 60 procent Thajců je očkovaných proti spalničkám. Světová zdravotnická organizace varuje, že aby mohla být komunita považována za imunní vůči šíření této vysoce nakažlivé nemoci, očkováno musí být alespoň 95 procent populace. Thajští zdravotníci tak navštěvují místní školy, kde nabízí dětem do pěti let očkování zadarmo. Mezi dospělé šíří zprávy od lokálních náboženských vůdců, kteří na ně naléhají, aby očkování přijali.

Spalničky jsou vysoce infekční virové onemocnění, které se zprvu projevuje horečkou, rýmou, zánětem spojivek a kašlem. Později se u nemocného vyskytne sytě červená a drobně skvrnitá vyrážka, které se ze záhlaví šíří na obličej, krk, břicho a končetiny.

V Česku je očkování proti spalničkám povinné, proti této chorobě se očkuje od roku 1969. Imunita vzniklá očkováním, může ale po 30 až 40 letech postupně slábnout.

Reklama

Doporučované