Hlavní obsah

Kvůli covidu zhasla další česká medailová naděje, její agentura obvinila ČOV

Foto: Profimedia.cz

Markéta Nausch Sluková si se svou spoluhráčkou Barborou Hermannovou dělala oprávněně medailové naděje.

Reklama

Pozitivní test na covid-19 měla na hrách v Tokiu také beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková. Je třetí sportovkyní v české výpravě, kterou potkal tento osud. Její agentura Sport Invest ostře napadla ČOV.

Článek

Před plážovou volejbalistkou vyšel pozitivní test i jejímu manželovi a trenérovi v jedné osobě, Simonu Nauschovi. Oba spolu s dalšími olympioniky cestovali do Japonska charterovým letem 16. července, na jehož palubě byli i všichni další nakažení. V letadle byl také první pozitivně testovaný člen výpravy, ortoped Vlastimil Voráček. Ten se nenechal očkovat proti covidu-19.

Na palubě vládního stroje se podle Seznam Zpráv nedodržovala epidemická opatření, což potvrdil i ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi. Okolnosti letu prověří vyšetřování ČOV v čele s předsedou Jiřím Kejvalem.

David Trávníček, šéf agentury Sport Invest, která Markétu Nausch Slukovou zastupuje, ostře zaútočil na Český olympijský výbor. „V praxi má ČOV vedle ochrany olympijské symboliky jediný úkol – dostat zdravé sportovce na místo konání OH, kde mají zúročit letité snažení a dostat možnost hrdě reprezentovat Česko. Místo toho vznikla situace, ve které vedle mnoha zničených sportovních snů bere zasvé také dobrá mezinárodní pověst českého sportu jako celku. Ve světle skandálu se opět otevírá otázka funkčnosti současné podoby ČOV a jeho fungování do budoucna.“

„V posledních dnech Markéta Nausch Sluková absolvovala několik testů, po nejasném výsledku však byla poslední PCR zkouška z dnešního rána pozitivní. Pro českou dvojici Nausch – Barbora Hermannová to bohužel znamená, že nemůže nastoupit do olympijského turnaje. Nausch se přesunula do izolace, kde jsou také další čtyři členové české výpravy, u nichž antigenní a následně PCR testy zachytily v minulých dnech přítomnost viru,“ stojí v tiskové zprávě ČOV.

„Posledních pět šest dnů od příletu do Tokia bylo psychicky hodně náročných. Strašně nás s Bárou mrzí a bolí, že nemůžeme zasáhnout do olympijského turnaje. Zatím jsem celou tu situaci vůbec nestrávila. Upřímně nevím, jak s tím vším naložit,“ uvedla Nausch Sluková v reakci na krutou novinu.

„Situace je vážná, ale udělali jsme od začátku tohoto problému maximum pro to, abychom šíření zastavili. Bohužel se nám nevyhnuly sportovní tragédie, je mi to nesmírně líto,“ uvedl sportovní ředitel výpravy Martin Doktor.

Reklama

Doporučované