Hlavní obsah

V Tokiu zavřel největší rybí trh na světě s více než 80letou tradicí. Jeho přesun do nové lokality budí vášně

Populární rybí trh Cukidži v sobotu ukončil provoz a stěhuje se na nové místo.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Kritici přesunu rybího trhu poukazují například na to, že nová lokalita je pro návštěvníky hůře dostupná a místo nemá atmosféru. Problémem je také půda, v níž byl dříve prokázán výskyt škodlivých látek.

Článek

Vyhlášený tokijský rybí trh Cukidži, který patřil k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím hlavního města Japonska, se v sobotu naposledy otevřel pro návštěvníky. Nyní se provoz přesouvá do nové lokality dál od centra, kde kdysi stávala plynárna. Nový trh, vybudovaný za 569 miliard jenů (112 miliard korun) na umělém ostrově v Tokijském zálivu, začne fungovat 11. října.

O přemístění největšího rybího trhu na světě rozhodla tokijská vláda již před 17 roky s poukazem na to, že více než 80 let staré prodejní místo je zchátralé a nevyhovuje hygienickým normám. Přesun byl ale opakovaně odkládán.

Jedním z hlavních důvodů odkladů byly obavy ze znečištění půdy v navržené nové lokalitě Tojosu. Ochránci životního prostředí varovali, že by v půdě v Tojosu mohly být přítomny rakovinotvorné látky. Toto podezření potvrdily loni výsledky ekologických testů, podle nichž byla v podzemní vodě zjištěna zvýšená hladina toxických materiálů, včetně arzenu. Úřady nicméně uvedly, že od té doby učinily patřičné kroky, aby problémy se znečištěním půdy vyřešily.

Obchodníci s rybami poukazují ovšem i na to, že zatímco trh Cukidži se nacházel na příhodném místě poblíž luxusní nákupní čtvrti Ginza, nové tržiště je pro potenciální zákazníky podstatně hůře dostupné.

Podle kritiků také nový trh Tojosu, připomínající obří moderní továrnu, nebude představovat zdaleka takové lákadlo pro turisty jako malebné tržiště Cukidži s mnohaletou tradicí. Jen těžko si lze představit, že by na novém místě mohla být oživena atmosféra labyrintu stánků se suši, kuchyňskými noži a zmrzlinou, jež obklopují rozlehlý trh s rybami sloužící velkoobchodníkům, kteří se zde již před svítáním dohadují o cenách tuňáků a dalších darů moře.

Budoucnost lokality Cukidži je zatím nejasná. Některé z menších obchůdků sice na místě zůstanou, nenávratně ale zmizí celý rybí trh. Ten přitom od roku 1935 zásobuje zbožím tokijské nóbl restaurace i supermarkety a denně jím projde více než 1600 tun mořských plodů za 1,6 miliardy jenů (313 milionů korun).

Na místě trhu vznikne v brzké budoucnosti parkoviště, které bude vybudováno v rámci zlepšování infrastruktury před letní olympiádou chystanou do japonské metropole na rok 2020. V dlouhodobých plánech se uvažuje o tom, že by na místě trhu mohl být postaven zábavní park, kasino či nákupní centrum.

Neoficiální průzkum veřejného mínění ukázal, že 80 procent obchodníků působících na trhu Cukidži je z přesunu nešťastných a chce zůstat v oblasti, kde často také bydlí. Několik stovek zaměstnanců uspořádalo v sobotu v centru Tokia poslední protestní akci.

Reklama

Související témata:

Doporučované