Hlavní obsah

V Torontu zemřel pamětník holokaustu Jiří Brady

O osobnosti Jiřího Bradyho promluvil pro Seznam jeho synovec, exministr kultury Daniel Herman.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve věku nedožitých 91 let zemřel v noci na sobotu v Torontu pamětník holokaustu Jiří Brady, který prošel za druhé světové války koncentračními tábory Terezín a Osvětim.

Článek

Na Twitteru o tom informoval bývalý ministr kultury a Bradyho příbuzný Daniel Herman. Příčinou Bradyho úmrtí bylo podle informací, které Herman poskytl Seznamu, srdeční selhání.

„Za méně než měsíc, 9. února, by se dožil 91 let věku,” sdělil exministr kultury Herman.

Za války v koncentračních táborech zahynuli oba jeho rodiče a sestra, Jiřímu Bradymu se v lednu 1945 podařilo uprchnout během pochodu smrti.

Jiří Brady žil v Kanadě od roku 1951. Z Československa emigroval v roce 1949, v Kanadě založil úspěšnou instalatérskou firmu a stal se ve váženým podnikatelem. O svých zkušenostech z holokaustu přednášel po celém světě. Významně se angažoval v pomoci českým imigrantům v Kanadě.

V roce 2016 vzbudila v Česku pozornost kontroverze kolem státního vyznamenání pro Bradyho.

Podle Hermana, který byl v té době ministrem kultury, bylo vyznamenání pro Bradyho původně schváleno, ale po Hermanově setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou zrušeno.

Hrad však uvedl, že Brady byl sice několikrát nominován, ale prezident prý jeho vyznamenání nikdy neschválil, a proto nebylo co rušit.

„Kauza s vyznamenáním – nevyznamenáním nebyla pro mne nikdy nic na překonání, byla to spíš úleva, že nejsem v situaci, kdy bych měl přijmout vyznamenání z rukou člověka, kterého si nevážím,” odpověděl loni v únoru Brady na dotaz, zda se už přes tehdejší události přenesl.

Brady poté ale získal v Česku řadu jiných ocenění, mimo jiné medaili Karla Kramáře, kterou mu udělil tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Bradyho ocenily rovněž Sněmovna, Praha, Brno či olomoucká Univerzita Palackého.

Reklama

Související témata:

Doporučované