Hlavní obsah

V továrně Gambro v Přerově zastavili výrobu. Společnost Baxter uvažuje o jejím zavření

Přerovská továrna Gambro nevyrábí.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Závod Gambro vyrábí zdravotnickou techniku, společnosti dlouhodobě klesají tržby. Přerovsko se potýká s relativně vysokou nezaměstnaností.

Článek

Mezinárodní společnost Baxter zastavila výrobu ve své továrně Gambro v Přerově, která je zaměřena na produkci zdravotnické techniky. Většina z 620 zaměstnanců podniku zůstala doma a pobírá celou mzdu, řekl dnes ČTK mluvčí společnosti Baxter Roman Pavlík.

Přerovský závod Gambro Czech Republic vyrábí hadičkové systémy a příslušenství dialyzačních souprav. Tento týden společnost Baxter oznámila, že uvažuje o zavření přerovské továrny, jasno by mělo být v polovině června. V posledních letech společnosti výrazně klesají tržby.

Podle Pavlíka o případném uzavření přerovského závodu Gambro bude rozhodnuto po třicetidenní lhůtě pro jednání se zaměstnanci. „V případě, že skutečně dojde k jeho uzavření, přistoupí společnost k této situaci s největší možnou odpovědností, aby zajistila plnou podporu všem, kteří budou tímto krokem přímo zasaženi," uvedl.

Výsledky loňského hospodaření společnost Gambro zatím nezveřejnila. V roce 2015 přerovské továrně klesly tržby z 894 milionů korun, v roce 2014 na 880 milionů. O rok dříve se její tržby snížily o pětinu.

Problémy měla přerovská továrna Gambro už v roce 2012. Kvůli zemětřesení v Itálii musela tehdy na čtyři měsíce zastavit provoz. Společnost přišla o dodávky materiálu ze sesterského závodu v italském městě Medolla, který zemětřesení postihlo. Kvůli odstávce podnik v roce 2012 vykázal meziroční pokles tržeb o 22 procent z 1,076 miliardy korun v roce 2011 na 840 milionů. V roce 2013 jeho tržby vzrostly o třetinu na 1,1 miliardy korun.

Na Přerovsku nezaměstnanost v dubnu klesla z 6,4 na 5,9 procenta, i tak ale byla druhá nejvyšší v Olomouckém kraji.

Reklama

Související témata:
Baxter

Doporučované