Hlavní obsah

U dělníka továrny v totální karanténě se potvrdil koronavirus. Výroba jede dál

Foto: Profimedia.cz

Uničov a Litovel patří k dvacítce obcí, které jsou na Olomoucku v totální karaténě už přes týden.

Reklama

U zaměstnance uničovské továrny Unex lékaři potvrdili koronavirus. Fabrika i přesto nezavírá a výroba funguje dál.

Článek

Nachází se v uzavřené oblasti a bojuje s nedostatkem zaměstnanců. I přesto uničovský Unex funguje dál. A teď přibyl další problém. Ve strojírensko-metalurgickém závodě byl potvrzen u jednoho zaměstnance koronavirus.

„Mohu potvrdit, že jeden ze zaměstnanců má onemocnění COVID-19. K nákaze došlo mimo prostory továrny, muž se dostal do kontaktu s jiným nakaženým,“ řekl pro Seznam Zprávy mluvčí Unexu Boris Keka. Na základě trasování hygienici zaměstnance identifikovali jako potenciálního nakaženého. „Od minulého čtvrtka proto nedocházel do práce,“ sdělil Keka.

V reakci na potvrzení nákazy vznesli hygienici několik požadavků, které se týkaly primárně dezinfekce pracoviště. „Unex všechny tyto požadavky splnil. Uzavření ať už konkrétního pracoviště nebo celé haly ale nařízeno nebylo,“ vysvětlil Keka, proč závod v uzavřeném Uničově plánuje i nadále fungovat.

Zaměstnance se továrna pokouší co nejvíce ochránit. Několikrát denně jim měří teplotu, k dispozici mají roušky a dezinfekci na ruce. Kromě toho každý den dezinfikují všechny výrobní a veřejné prostory. „Co se týká péče o zaměstnance, firma je velmi vstřícná a dělá, co může,“ myslí si předseda odborové organizace Zdeněk Zecha. Hlavní problém vidí jinde. Podle jeho slov by měl Unex a ostatní firmy podpořit stát. „Karty jsou rozdané a stát má v rukou trumfy. To on by měl říct: Jste v rizikové oblasti, fabrika není nezbytně potřebná, zavřete a eliminujte lidský kontakt. Ale stát nekoná,“ tvrdí.

Nejhorší je podle něj to, že nikdo neví, co se bude dít dál či jak dlouho současný stav potrvá. Bez podpory vlády si však Unex nemůže dovolit zavřít. „Máme rozdělané zakázky, naši zahraniční klienti stále čekají na dodávku. Když teď skončíme, mohou si najít jiného dodavatele a my přijdeme o práci,“ doplnil Zecha.

Vývoj situace sleduje také starosta města Radek Vincour. „Tlačím na hygienu, aby prováděla kontroly. Zda jsou skutečně dodržována veškerá nakázaná opatření, zda mají zaměstnanci k dispozici ochranné prostředky. Jsem si vědom jejich vytížení, ale když se nacházíme ve stavu, kdy se občané bojí o své zdraví, je kontrola namístě a nezbytná,“ uvedl. Mezilidský kontakt má být podle něj v současnosti co nejmenší, pokračující výrobu podniků tak nevidí jako šťastné řešení.

Boris Keka ale ubezpečuje zaměstnance, že opatření jsou více než dostatečná. „To, co děláme my ve fabrice, nedělá nikdo ani doma nebo když jde do obchodu. Lidé se skutečně nemusí bát chodit do práce,“ tvrdí. Továrna v uzavřené oblasti tak dál funguje jako doposud, koronaviru navzdory.

Reklama

Související témata:

Doporučované