Hlavní obsah

V tradičním plášti z ptačího peří do Buckinghamu. Novozélandská premiérka oblékla maorský oděv

Novozélandská premiérka u královny Alžběty II.Video: Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

Podle některých jde o zásadní moment pro všechny Maory a Jacinda Ardernová svým gestem dala najevo, že zastupuje všechny Novozélanďany, včetně původních obyvatel.

Článek

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se na čtvrteční večeři v Buckinghamském paláci, kterou pořádala britská královna Alžběta II. u příležitosti summitu zemí Commonwealthu, ukázala v tradičním maorském plášti s peřím.

Fotka se na sociálních sítích začala rychle šířit a novozélandská premiérka si za svůj krok vysloužila chválu. Podle některých šlo o zásadní moment pro Maory po celém světě a Ardernová dala najevo, že zastupuje všechny obyvatele Nového Zélandu, včetně těch původních.

Fotku, na které Ardernovou doprovází její partner, také uživatelé sociálních sítí sdíleli s komentářem, že zachycuje převrácení typických genderových rolí. Premiérka je tak podle některých příkladem novodobé ženské vůdkyně.

Plášť, který si Ardernová oblékla, se nazývá Kahu huruhuru a je zdobený peřím, které je v maorské mytologii posvátné. Ptáci jsou totiž chápáni jako poslové duchovních zpráv mezi bohy a lidmi. Oděv zapůjčil londýnský maorský klub Ngati Ranana.

V minulosti plášť podle Marka Sykese z novozélandského národního muzea Te Papa nosili vůdci a symbolizoval respekt, prestiž a moc. „Pláště se nosily kvůli teplu, ochraně a pro demonstrování statusu a síly,“ uvedl Sykes. „Myslím, že to ukázalo, že představuje vůdkyni Maorů a všech Novozélanďanů. Cítil jsem se pyšně,“ řekl Sykes o Ardernové.

Existuje více než 10 druhů maorských plášťů, které se obecně označují jako Korowai. Kahu huruhuru se stal prestižním v polovině 19. století kvůli cennému peří ptáka kivi. V roce 1954 při cestě na Nový Zéland dostali dva kusy i královna Alžběta II. a princ Filip. Později je při návštěvě země oblékli i další členové královské rodiny.

Reklama

Doporučované