Hlavní obsah

V trestním zákoníku zřejmě přibude nový čin maření spravedlnosti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Míří na případy, kdy jsou předloženy falešné nebo pozměněné důkazy a také když někdo navádí ke křivému obvinění nebo ke křivé výpovědi.

Článek

V trestním zákoníku zřejmě přibude nový čin maření spravedlnosti.

Míří na případy, kdy jsou předloženy falešné nebo pozměněné důkazy a také když někdo navádí ke křivému obvinění nebo ke křivé výpovědi. Do nového paragrafu mohou patřit také padělané směnky nebo smlouvy s účelově nesprávným datem.

Tomu, kdo by předložil důkazní prostředek, o němž ví, že je padělaný nebo pozměněný, a to v úmyslu, aby byl použit jako pravý, by měly v základní sazbě hrozit až dva roky vězení.

Návrh novely nyní projedná Senát. Ve Sněmovně měl řadu kritiků, kteří chtěli, aby byl nový čin z předlohy vypuštěn. Tvrdí, že maření spravedlnosti nadměrně posiluje postavení státního zastupitelství a policie, a je útokem na obhajobu. „Řada trestních, ale i civilních řízení se prodlouží,“ uvedl také poslanec Marek Benda.

Maření spravedlnosti se podle sněmovních úprav, jak je prosadila Helena Válková (ANO), výslovně omezí na věcné a listinné důkazy, které by navíc musely mít podstatný význam pro rozhodnutí soudu. Dolní komora navíc vyřadila tento čin ze zvlášť závažných. Nebude tedy možné kvůli němu nasazovat odposlechy. Sněmovna vypustila i pasáž, podle níž by bylo trestné svádění k tomuto činu.

Podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka by norma ve schválené podobě neměla mít dopad na advokáty. „Báli se, že advokát dá někomu právní radu a posléze za to bude stíhán. Takovou obavu já osobně nemám, byť chápu ty důvody, které tam zaznívaly,“ řekl Kněžínek.

Reklama

Související témata:

Doporučované