Hlavní obsah

V troskách zřícených domů v Marseille objevili hasiči tři lidská těla, prohledávání pokračuje

V sutinách zřícených domů v centru Marseille zemřeli nejméně tři lidé.Video: Reuters

 

Reklama

Pondělní neštěstí podle marseilleské radnice mohlo souviset se silnými dešti, které město zasáhly.

Článek

V sutinách dvou budov, které se v pondělí zřítily v centru Marseille na jihu Francie, byli v úterý nalezeni tři mrtví lidé. Naposledy bylo podle místní prokuratury vyproštěno tělo muže. Celkem sutiny pohřbily pět až osm lidí, uvedla s odvoláním na prokuraturu agentura AFP. Zbytky domů celou noc v dešti prohledávala stovka hasičů. Ministr vnitra Christophe Castaner na místě uvedl, že ohledně nalezení nějakých přeživších není příliš optimistický.

Úřady během úterý postupně ohlásily nález těl dvou mužů a jedné ženy. Informaci o zatím posledním nalezeném těle v sutinách domu v oblíbené centrální čtvrti Noailles odpoledne sdělil prokurátor Xavier Tarabeux.

Ministr Castaner v pondělí večer uvedl, že se pohřešuje patrně deset osob – osm obyvatel jednoho z domů a dva kolemjdoucí, které zachytily kamery. „Je nepravděpodobné, že najdeme nějaké vzduchové kapsy s přeživšími,“ dodal.

Jeden ze zřícených domů byl „uzavřený a zazděný“, informovala marseilleská radnice, která jej v roce 2008 prohlásila za neobyvatelný a poté ho odkoupila. V sousedním domě bylo obydlených devět z deseti bytů. Částečně se zhroutil i třetí dům, který byl opuštěný a zazděný od léta 2012.

Mezi pohřešovanými osobami je mimo jiné žena, která si v pondělí nevyzvedla svou dceru ze školy, a další žena, která „nikdy nevychází z bytu“, uvedl předseda regionální rady oblasti Provence-Alpes-Côte d'Azur Renaud Muselier.

Jedna z obyvatelek domu, 25letá studentka Sophie, odešla v neděli večer přespat k rodičům. „Už několik dní dveře několika bytů, včetně toho mého, šly zavřít jen s obtížemi, anebo vůbec. Měla jsem strach, aby se dveře nezablokovaly a neuvěznily mě uvnitř,“ řekla agentuře AFP.

„Neštěstí by mohlo souviset se silnými dešti, které v posledních dnech Marseille sužovaly,“ uvedla radnice, která ze dvou okolních budov evakuovala zhruba 100 lidí a ubytovala je jinde. Zástupce starosty Julien Ruas uvedl, že prohledávání sutin bude trvat několik dní.

Zřícení budov už rozpoutalo debatu o kvalitě bydlení pro nejchudší obyvatele Marseille, kde je mnoho domů ve velmi špatném stavu. „Padají domy těch nejchudších, a to není náhoda,“ poznamenal šéf levicové strany Nepodrobená Francie (LFI) Jean-Luc Mélenchon.

Reklama

Doporučované