Hlavní obsah

V Turecku havaroval nákladní vůz s uprchlíky. Mezi 22 mrtvými jsou i děti

Uprchlíci navzdory dohodám nadále využívají Turecko jako bránu do EU.Video: Marek Baloun, Reuters

 

Reklama

Nejméně dvaadvacet mrtvých včetně dětí si vyžádala nehoda nákladního vozu na západě Turecka. Vůz převážel uprchlíky do přístavu v Izmiru.

Článek

Nejméně dvaadvacet mrtvých a třináct zraněných včetně dětí si vyžádala nehoda nákladního vozu v neděli ráno na jižním okraji města Izmir na západě Turecka. Řidič ztratil kontrolu nad řízením a vůz spadl na střechu z dvacet metrů vysokého mostu do umělého kanálu. Auto ukrývající uprchlíky směřovalo do přístavu na západě města, nehoda se stala poblíž mezinárodního letiště Adnana Menderese. Národnost uprchlíků policie odmítla sdělit, podle agentury DHA skupina směřovala na ostrov Samos. Ten je od turecké pevniny vzdálen v nejkratším bodu jen dva a půl kilometru.

Turecko je v posledních letech jedním z hlavních tranzitních států, přes který putují migranti směřující do Evropské unie. V roce 2015 z něj do sousedního Řecka dorazil milion běženců, což vedlo k vyjednávání mezi EU a Ankarou ve snaze Bruselu příliv osob zabrzdit. Po uzavřené dohodě se provoz na této migrační trase výrazně snížil.

Letos se nicméně z Turecka do Řecka dostalo téměř 25 000 migrantů, napsala agentura AFP, podle níž 118 lidí při této cestě zahynulo. Běženci často od tureckých břehů vyplouvají k nedalekým řeckým ostrovům, mnozí už také do Řecka vstoupili přebroděním hraniční řeky Evros na severu Turecka. To byl podle řecké policie také případ deseti migrantů, kteří v sobotu zahynuli společně s osobou podezřelou z převaděčství při dopravní nehodě na cestě do Soluně.

Reklama

Související témata:

Doporučované