Hlavní obsah

V Turecku odsoudili k doživotí 151 lidí kvůli pokusu o převrat z roku 2016

Turecký soud odsoudil desítky lidí kvůli pokusu o puč z roku 2016.Video: Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

Duchovní Fethullah Güllen, kterého Ankara označuje za organizátora puče, bude souzen samostatně. Žije v exilu v USA a obvinění odmítá.

Článek

Turecký soud dnes kvůli pokusu části armády o převrat z roku 2016 vynesl doživotní tresty pro 151 lidí, včetně vysokých armádních důstojníků. Další téměř tři desítky osob dostaly dlouholeté tresty vězení a 33 obžalovaných bylo viny zproštěno, uvedla agentura AFP. Hlavní obžalovaný – duchovní Fethullah Gülen, který žije v exilu v USA, a dalších 12 z celkem 224 obžalovaných v tomto procesu bude dál souzeno odděleně, protože jsou na útěku.

Jeden z největších procesů týkajících se pokusu o puč z roku 2016 v Turecku začal před rokem a dnes v něm bylo 128 lidí odsouzeno k několikanásobným doživotním trestům s přitěžujícími okolnostmi. To znamená, že odsouzení nemohou být podmínečně propuštěni a tresty si odpykají ve věznici se zvýšenou ostrahou. Tresty dostali za „porušení ústavy“ a „pokus zavraždit prezidenta“. Dalších 23 lidí dostalo obyčejné tresty doživotí a 27 osob stráví roky ve vězení, někteří až 20 let.

Mezi obžalovanými byli i bývalí prominentní armádní důstojníci, včetně dvacítky bývalých generálů. Na doživotí poslal soud za mříže mimo jiné bývalého velitele letectva Akina Öztürka nebo bývalého vojenského poradce prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, plukovníka Aliho Yaziciho.

Islámský duchovní Gülen žije od roku 1999 v USA a býval Erdoganovým spojencem. V roce 2014 ale turecká vláda označila Gülenovo hnutí Hizmet (Služba) za teroristickou organizaci a podle tureckého vedení byli členové tohoto hnutí hlavními organizátory puče. Gülen obvinění odmítá.

Obžaloba vinila skupinu armádních důstojníků z toho, že na leteckou základnu Akinci nedaleko Ankary unesla 15. července 2016 několik velitelů armády, včetně náčelníka generálního štábu Hulusiho Akara, a držela je tam jako rukojmí, dokud je neosvobodily brzy ráno následujícího dne speciální jednotky. Kromě toho jsou podle prokuratury zodpovědní za ostřelování vládních budov a parlamentu v Ankaře a Istanbulu během pokusu o puč.

Erdogan při pokusu o převrat v červenci 2016 vyzval Turky, aby vyšli na protest do ulic, což tisíce z nich udělaly. Puč byl potlačen za několik hodin, zemřelo při něm ale na 250 lidí, dalších 2100 lidí bylo zraněno.

Erdoganova vláda Gülenovo hnutí z pokusu svrhnout vládu viní dlouhodobě a po červenci 2016 tažení vůči jeho příznivcům, i jen domnělým, zesílila, což vyvolalo spekulace, že puč zinscenoval Erdogan. Takové podezření vyslovil i Gülen, mnozí experti to ale odmítli. Podle obžaloby bylo do pokusu o puč zapojeno přes 8000 vojáků, kteří při něm použili 35 letadel, 37 vrtulníků, 246 obrněných vozidel a 4000 ručních zbraní.

Od léta 2016 Erdoganova vláda v rámci tažení vůči Gülenovu hnutí vyhodila z práce na 150 tisíc lidí, včetně soudců, policistů nebo učitelů, a téměř sto tisíc lidí skončilo podle serveru turkeypurge.com za mřížemi.

Podle tureckého ministerstva spravedlnosti se kvůli pokusu o puč konalo na 290 procesů, v řadě z nich byly desítky obžalovaných. Ve většině z těchto procesů už padl rozsudek a odsouzeno bylo na 3300 lidí. Tři desítky procesů kvůli pokusu o puč ještě neskončily.

Reklama

Doporučované