Hlavní obsah

Alláhu Akbar, nezapomeň na Sýrii, křičel střelec, který zasáhl ruského velvyslance

Zastřelení Karlova

 

Reklama

Ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov byl smrtelně zraněn, když zahajoval vernisáž v Ankaře.

Článek

Ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov zemřel po střelbě na vernisáži v Ankaře. Útočníka, který zranil ještě další tři lidi, zneškodnila speciální jednotka.

Šlo zřejmě o odplatu za dění v Sýrii, konkrétně městě Aleppo, které bylo v minulých týdnech terčem bombardování zejména ze strany ruského letectva.

„Nezapomeň na Sýrii, nezapomeň na Aleppo. Alláhu Akbar," zvolal muž se zdviženou rukou a ukazováčkem poté, co diplomata střelil do zad. Což dokazují i záběry televize z místa.

Ozbrojenec zasáhl velvyslance ve chvíli, kdy Karlov na otevření výstavy pořádané ruským velvyslanectvím, která se jmenovala „Rusko očima Turků," dokončoval svůj projev.

Bezpečnostní zdroje identifikovali střelce jako ankarského policistu, který byl právě mimo službu. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle dřívějších informací se dostavil na vernisáž výstavy pořádané ruským velvyslanectvím v černém obleku a u vstupu předložil podle všeho svůj průkaz. Před vraždou stál za zády velvyslance, který pronášel zahajovací projev, a tvářil se jako by se staral o jeho bezpečnost.

Video: Proč střílel? A jak to ovlivní vztahy Ruska a Turecka?

Politolog Emil Aslan Souleimanov hovoří o širších souvislostech atentátu

Postřeleného Karlova ještě stihli převézt do nemocnice, kde zraněním podlehl. Potvrdila to mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Rusko podle ní ještě v pondělí o atentátu vyrozumí ostatní členy Rady bezpečnosti OSN.

„Terorismus neprojde. Budeme odhodlaně proti němu bojovat. V našich srdcích navždy zůstane památka na vynikajícího ruského diplomata Andreje Karlova," řekla. Atentát považuje Moskva za teroristický čin.

„Jsme ve spojení s tureckými oficiálními představiteli, kteří nás ujistili, že bude provedeno pečlivé a zevrubné vyšetřování. Vrazi budou potrestáni," řekla Zacharovová.

Atentát se podle agentury Interfax odehrál den před plánovanou návštěvou tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua v Moskvě, kde společně s šéfy diplomacií Ruska a Íránu měl jednat o situaci v Sýrii. O incidentu byl již informován ruský prezident Vladimir Putin.

Zatím není jasné, zda pachatel náležel k nějaké širší organizaci. K atentátu se nikdo dosud nepřihlásil. V Turecku je aktivních několik organizací, které v zemi spáchaly již několik teroristických útoků. Nejkrvavějších se dopustili zástupci radikálního Islámského státu a odbojných kurdských separatistů.

Reklama

Doporučované