Hlavní obsah

V Turecku začal soud s pastorem z USA. Za napomáhání teroristům mu hrozí až 35 let za mřížemi

Pastorovi hrozí až 35 let vězení. Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Americký pastor Andrew Brunson stanul v pondělí před soudem. Muž byl v zemi zadržen předloni a obviněn mimo jiné z vazeb na hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Hrozí mu až 35 let za mřížemi. Brunsonův případ komplikuje již tak napjaté vztahy mezi Tureckem a Spojenými státy.

Článek

Brunson čelí obvinění z jednání ve prospěch Gülenova hnutí a zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Obě organizace vláda v Ankaře považuje za teroristické. Pastor je také obviněn z politické a vojenské špionáže. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu podle jeho právníka 15 až 35 let vězení.

Padesátiletý Brunson, jenž veškerá obvinění popírá, se svou ženou řídil protestantskou církev v Izmiru na západě země. Zatčen byl v říjnu 2016. Loni v září turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že pastora propustí, pokud USA Turecku vydají Gülena, jenž žije ve Spojených státech. Washington ale vydání duchovního opakovaně odmítl.

Brunsonova kauza přiživuje napětí mezi USA a Tureckem. Tyto státy jsou sice spojenci v rámci Severoatlantické aliance, ale jejich vztahy se zhoršily především kvůli americké podpoře kurdských milicí v Sýrii, které Ankara označuje za teroristy.

Razie a zatýkání, které v Turecku následovaly po potlačeném pokusu části armády o převrat, vyvolaly kritiku v mnoha zemích. Zadrženo bylo na 50 000 lidí, dalších 150 000 lidí bylo propuštěno ze zaměstnání či suspendováno.

Reklama

Související témata:

Doporučované