Hlavní obsah

V ulicích Kroměříže jsou nově nádoby na sběr jedlých olejů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměřížská radnice nechala v ulicích rozmístit nádoby na sběr použitých jedlých olejů a potravinářských tuků. Mají pomoci snížit množství olejů, které domácnosti vypouštějí do kanalizace nebo vyhazují do směsného odpadu.

Článek

Tuky a oleje z vaření většinou končí v dřezu či v záchodech a podílejí se na ucpávání odpadních trubek a kanalizace. „Věřím, že většina občanů tuto možnost odevzdat je do speciálního kontejneru využije, a přispěje tak ke zlepšení životního prostředí ve městě,“ uvedl starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Lidé ve městě a místních částech najdou dvě desítky černých sběrných nádob s oranžovým víkem, každá je o objemu 240 litrů. „Oleje a tuky z domácností by před vhozením do nádoby měly být uloženy v pevných obalech, ideálně v PET lahvích,“ doplnil vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal. Na sběru jedlých olejů a tuků z domácností město spolupracuje s ostravskou společností Trafin Oil.

Nádoby jsou v Sadové, Braunerově, Spáčilově, Talichově, Páleníčkově, Koperníkově, Úprkově, Albertově a Havlíčkově ulici a v ulicích U Rejdiště a Slovenského národního povstání. Jsou také v místních částech Těšnovice, Trávník, Kotojedy, Bílany, Vážany, Postoupky, Hradisko, Zlámanka a Drahlov. Kromě nádob mohou lidé nadále použité jedlé oleje a potravinářské tuky odevzdávat na sběrném dvoře na sídlišti Zachar a také při mobilních svozech odpadů, které provozuje společnost Biopas.

Nádoby na použité jedlé oleje a tuky se už v minulosti objevily i v jiných městech Zlínského kraje. Jako první v regionu je zavedlo Uherské Hradiště, později se přidal také Zlín.

Reklama

Doporučované