Hlavní obsah

V USA epidemie dál zrychluje. Arizona hlásí plné márnice

Foto: Profimedia.cz

Zpráva probouzí vzpomínky na dubnovou situaci v New Yorku, kdy se kvůli velkému počtu mrtvých hojně plnily těly chladicí vozy.

Reklama

V USA se dál zvyšují denní nárůsty nakažených koronavirem, během posledního týdne padlo několik rekordů a ani poslední den nebyl výjimkou. V nejzasaženějších státech dochází místo v nemocnicích, v Arizoně i v márnicích.

Článek

„Pláču pro Arizonu,“ napsal v sobotu na Twitter americký epidemiolog Eric Feigl-Ding ke zprávě, že tamní márnice hlásí 97% obsazenost a povolávají záložní chladicí vozy na případné další mrtvé. Právě Arizona patří k aktuálně nezasaženějším státům USA.

S velkým přívalem nakažených se potýkají i další jižní státy jako Kalifornie, Texas, Alabama, Georgie nebo Florida.

Spojené státy jako celek aktuálně čelí dvojnásobnému náporu nakažených než v dubnu, kdy v zemi umíralo nejvíce lidí. Tehdy první vlna zastihla americké nemocnice nepřipravené a umíraly až 2,5 tisíce lidí denně. Nyní se denní počty mrtvých pohybují blízko tisícovky, minulý týden byla čísla mrtvých nejvyšší za zhruba poslední měsíc.

Na okraji útesu

Zmínka o chladicích vozech vrací vzpomínky na nejhorší časy, kdy zejména v New Yorku přibývalo tolik mrtvých, že je nebylo kam pohřbít. Podle starostky arizonského města Phoenix byla chyba rozvolnit karanténu tak brzy. „Otevřeli jsme příliš brzy. Máme tu rušné noční kluby se šampaňským zdarma, bez roušek. Naši lidé ve věku 20 až 44 jsou v popředí této exploze. Vidíme tu i spoustu velkých rodinných srazů, kdy se lidé navzájem nakazí,“ řekla ABC15 starostka Kate Gallegová.

Americký server The Hill píše, že covid-19 tlačí Spojené státy na okraj smrtícího útesu. „Naše projekce ukazují, že bez okamžité akce, která by signifikantně omezila cestování a sociální kontakty, virus neohrozí jen možnost otevřít školy, ale i kapacity našeho zdravotnictví pro ty nejhůř nemocné jedince,“ řekl serveru David Rubin mapující epidemickou situaci z Dětské nemocnice ve Philadelphii.

USA překonaly svůj denní rekord tento týden nejméně třikrát, ten poslední se podle Univerzity Johnse Hopkinse v sobotu vyšplhal až na 66 528 nových případů nákazy koronavirem během uplynulých 24 hodin. Různé zdroje vzhledem k různé metodice přinášejí mírně odlišná čísla, která ale také potvrzují nepříznivý trend ohledně rekordních přírůstků nových případů v posledních dnech.

Trump se ukázal s rouškou na veřejnosti

Uprostřed sílící krize se podruhé od začátku pandemie ukázal s rouškou prezident Donald Trump. Stalo se tak při návštěvě nemocnice Waltera Reeda na předměstí Washingtonu, kde se setkal se zraněnými vojáky a zdravotníky.

„Když jste v nemocnici, kde mluvíte s mnoha vojáky a lidmi, z nichž někteří jsou právě po operaci, je nošení roušky skvělá věc,“ prohlásil. „Nikdy jsem nebyl proti rouškám, ale myslím, že nošení záleží na době a místě,“ řekl Trump podle serveru BBC News. Ten připomněl, že dříve prezident říkal, že by si nikdy roušku nevzal a také si kvůli nošení roušky utahoval ze svého demokratického soupeře v prezidentských volbách Joea Bidena.

Trump se od zavedení prvních opatření proti koronaviru vyhýbal tomu, aby se na veřejnosti ukázal s rouškou. Prezident dokonce přispěl k tomu, že se tento předmět, jehož nošení doporučovaly zdravotnické úřady, stal předmětem politického sporu v politicky velmi rozdělené Americe, poznamenala AFP s tím, že odmítání roušek část společnosti vnímá jako potvrzení osobní svobody jednotlivce, navzdory všem doporučením.

Reklama

Doporučované