Hlavní obsah

V USA je obrovská konkurence, navíc v Česku se žije skvěle, říkají Američanky z fotbalové Sparty

Pomohou Spartě čtyři hráčky z USA přerušit nadvládu Slavie v českém ženském fotbale? Video: David Janeczek

 

Reklama

Letenští se pro letošek vydali zahraniční cestou. Stejně tak i ženský tým Sparty, za který v probíhající sezoně nastupují čtyři hráčky z USA.

Článek

Českému ženskému fotbalu vévodí v posledních letech Slavia. Sparťanky se tak možná i proto rozhodly angažovat fotbalistky z USA.

V probíhající sezoně hrají ve Spartě hned čtyři. Brankářka Megan Dorsey, obránkyně Kylie Strom a Lizzy Raben a útočnice Christina Burkenroad.

„Doufáme, že by nám mohly pomoct k titulu. Oproti českým hráčkám nemusí chodit do práce a mohou se věnovat fotbalu na sto procent,“ vysvětluje hrající legenda Sparty Iva Mocová.

Ve Spojených státech amerických je zaregistrovaných zhruba 1,7 milionu fotbalistek a nejvyšší ženskou ligu hraje pouze devět týmů.

„V USA je obrovská konkurence. V lize může chytat pouze devět brankářek a já potřebuji hlavně chytat, abych se zlepšovala, takže jsem velmi vděčná za příležitost ve Spartě,“ vysvětluje brankářka Megan Dorsey.

Všechny čtyři sparťanky z USA si zahrály ve své rodné zemi fotbal na univerzitě. „Už během studia jsem si uvědomila, že budu chtít hrát fotbal i po škole. Mohla jsem hrát v USA nižší soutěž, nebo zkusit něco úplně nového v Evropě,“ vysvětluje Lizzy Raben vývoj své fotbalové kariéry.

Obránkyně Sparty začala na začátku letošního roku pracovat pro klub i v oddělení PR. „Vystudovala jsem žurnalistiku, takže je pro mě ideální kombinace hrát fotbal a zároveň pracovat jako klubová reportérka,“ pokračuje Raben, která mimo jiné dělala první rozhovor se zimní posilou mužského týmu Sparty Nicolaem Stanciem.

Pomohou Spartě čtyři hráčky z USA k tomu, aby přerušily čtyřletou nadvládu pražské Slavie?

Ve videu se podívejte mimo jiné i na to, co říká trenér Josh Schirmer, který je ve Spartě na stáži, o kvalitě českého ženského fotbalu.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované