Hlavní obsah
Online

Bavorsko chce povinné testy i pro pendlery z Česka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Bavorsko chce zavést povinné testování lidí, kteří do země přijíždějí za prací z rizikových oblastí v zahraničí. V zemském sněmu to dnes oznámil bavorský premiér Markus Söder. Opatření, které má podle něj zabránit uzavření hranic, se podle agentury DPA dotkne především pendlerů z Česka a Rakouska. Napříště budou muset předkládat negativní test na koronavirus jednou týdně. Kdy začne opatření platit, zatím není jasné.

- Slovensko patrně 2. listopadu začne na hranicích se sousedními zeměmi testovat cestující na koronavirus. Novinářům to dnes řekl ministr obrany Jaroslav Naď. Ministr vnitra Roman Mikulec doplnil, že úřady ještě musejí rozhodnout například o tom, zda zůstanou otevřené všechny hraniční přechody. Například při cestách z Česka na Slovensko musejí již nyní lidé mít až na výjimky negativní výsledek testu na koronavirus, aby se v zemi pod Tatrami vyhnuli karanténě. Vláda předběžně počítá s tím, že testy by platily dva týdny.

- Ve Spojených státech zemřelo během letošní pandemie covidu-19 o téměř 300 000 lidí více, než kolik bylo obvyklé za stejnou dobu v předchozích letech. Uvedlo to americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí s tím, že v polovině října oficiálně evidovalo zhruba 216 000 zemřelých po nákaze koronavirem.

  • Italské kraje zavádějí přísnější opatření

    Výrazný růst lidí s nemocí covid-19 zaznamenaly italské regiony Piemont (1799) a Kampánie (1760). Kampánie dnes vydala opatření, které od pátku rovněž zavádí zákaz vycházení od 23:00 do 05:00 a omezuje cestování mezi okresy. Od pátku bude zákaz vycházení od 24:00 do 05:00 hodin platit i v kraji Lazio, pod jehož správu spadá i italské hlavní město Řím. Zavedení zákazů nočního vycházení či jiných omezeních pohybu zvažují i další italské kraje.

  • Putin slíbil, že další tvrdá omezení kvůli koronaviru nebudou

    Ruská vláda se kvůli koronaviru nechystá zavést tvrdá omezující opatření, ujistil dnes ruský prezident Vladimir Putin podnikatele a průmyslníky. Vyzval je, aby se zapojili do výroby vakcíny proti koronaviru, kterou označil za dobrý byznys i z hlediska vyhlídek na světovém trhu. Ještě dříve Putinův mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že úřady v reakci na rostoucí údaje o počtech nakažených v současnosti neplánují zavést celostátní karanténu.

  • Ve Francii si už covidová pandemie vyžádala přes 34 000 životů

    Dalších 26 676 nakažených koronavirem za posledních 24 hodin a 166 mrtvých hlásí Francie. Počet obětí nemoci covid-19 tak už dosáhl 34 048. Testy za dobu pandemie dosud odhalily 957 421 případů infekce, vyplývá z dnešních aktualizovaných údajů francouzského ministerstva zdravotnictví.

  • Španělsko má jako první v západní Evropě přes milion nakažených

    Španělsko jako první země v západní Evropě překonalo hranici jednoho milionu nakažených koronavirem. Za den tam přibylo téměř 17 000 nových případů, částečně jde ale o dopočty z minulých dnů. Celkový počet lidí s pozitivním testem na virus SARS-CoV-2 tak stoupl na 1 005 295. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotnictví.

  • Nakažení pacienti v Kyjevě spáchali sebevraždu

    V Kyjevě dva pacienti s covidem-19 spáchali sebevraždu skokem z okna nemocnice, v níž se léčili, napsal dnes na svém webu list Ukrajinska pravda. Okolnosti a příčiny sebevražd šedesátileté ženy a osmašedesátiletého muže, spáchaných v rozmezí 48 hodin, vyšetřuje policie a prokuratura. Deník připomněl dvě obdobné sebevraždy v září, kdy kyjevští pacienti také vyskočili z oken nemocnice.

  • Německý ministr zdravotnictví má koronavirus

    Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn má koronavirus, oznámilo to dnes jeho ministerstvo. Spahn se odebral do domácí karantény.

  • Nizozemský královský pár se omluvil za cestu do Řecka

    Nizozemský královský pár se dnes omluvil za cestu do Řecka, kde se panovnická rodina v době koronavirové pandemie a restriktivních opatření v Nizozemsku chystala strávit dovolenou. Tu ale král Willem-Alexander a jeho žena Máxima o víkendu přerušili už po 24 hodinách kvůli rostoucímu rozhořčení veřejnosti. Dnes se na korunované hlavy kritika sesypala znovu, protože se ukázalo, že princezny Amalia (16) a Alexia (15) se z Řecka vrátily až v úterý večer.

  • Jihoafrická republika by mohla zavést přísnější lockdown

    Jihoafrická republika čelí vysokému nárůstu koronavirových infekcí, které by mohly zemi přinutit k návratu k přísnějšímu lockdownu, uvedl to ve středu tamní ministr zdravotnictví. V jedné z provincií, Západním Kapsku, vzrostly za poslední dva týdny nové případy nákazy téměř o polovinu, píše britský list The Guardian.

  • Další francouzské regiony budou muset zavést zákaz vycházení

    Francouzská vláda zařadí několik dalších oblastí v zemi na seznam červených regionů. Ten symbolizuje přísnější opatření v boji proti koronaviru a pro tamní obyvatelstvo bude znamenat například noční zákaz vycházení, který platí již od soboty v Paříži a jiných větších městech.

    Vláda ve středu také předložila návrh na prodloužení nouzového stavu do 16. února, informoval na tiskové konferenci mluvčí Gabriel Attal.

  • Bavorsko chce zavést povinné testy pro pendlery, také z Česka

    Bavorsko chce zavést povinné testování lidí, kteří do země přijíždějí za prací z rizikových oblastí v zahraničí. V zemském sněmu to dnes oznámil bavorský premiér Markus Söder. Opatření, které má podle něj zabránit uzavření hranic, se podle agentury DPA dotkne především pendlerů z Česka a Rakouska. Napříště budou muset předkládat negativní test na koronavirus jednou týdně. Kdy začne opatření platit, zatím není jasné.

  • Švýcarsko hlásí nový rekord

    Nejvyšší denní přírůstek počtu nakažených virem SARS-CoV-2 ohlásilo dnes kromě sousedního Rakouska také Švýcarsko, které vede společné statistiky s Lichtenštejnskem. Přibylo tu 5 596 infikovaných, v úterý jich bylo za den 3 008. Podle švýcarského Spolkového zdravotního úřadu je nyní pozitivních 19,8 procenta všech testovaných. Celkem se ve Švýcarsku, které má zhruba 8,5 milionu obyvatel, a v Lichtenštejnsku, v němž žije asi 38 000 lidí, od počátku epidemie nakazilo koronavirem 91 763 lidí. S covidem-19 jich 1 856 zemřelo.

  • Rusko neplánuje zavést celostátní karanténu

    Ruský federální operativní štáb dnes oznámil 15 700 nově potvrzených případů nákazy, což je oproti úterním 16 319 případům o něco méně. Už několik dní se však denní přírůstek v zemi drží nad 15 000 potvrzenými případy. Celkem se v zemi přibližně se 146 miliony obyvatel infikovalo od začátku pandemie už 1 447 335 lidí. Země zůstává co do počtu nakažených čtvrtou nejpostiženější na světě po Spojených státech, Indii a Brazílii. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes na dotaz novinářů uvedl, že úřady v reakci na rostoucí koronavirová čísla v současné době neplánují zavést celostátní karanténu.

  • V hrabství South Yorkshire budou od soboty nejpřísnější opatření

    Severoanglické hrabství South Yorkshire, které má 1,4 milionu obyvatel, se od soboty zařadí mezi britské regiony s nejvyšším stupněm ohrožení koronavirem. Své rozhodnutí dnes zveřejnil šéf regionální správy Dan Jarvis. Hrabství South Yorkshire, jehož největším městem je více než půlmilionový Sheffield, si vyjednalo příspěvek od vlády ve výši 41 milionů liber (1,2 miliardy korun) na podporu podniků, které budou muset zavřít kvůli opatřením spojeným s bojem proti koronaviru.

    Nová, přísnější opatření zahrnují například uzavření barů a hospod, v nichž se nepodává jídlo, nebo zákaz setkávání osob z různých domácností. Nejvyšší stupeň ohrožení koronavirem, který bude platit od soboty v South Yorkshiru, již platí v Liverpoolu a Lancashiru.

  • Matovič: Jedeme jako vlak, kterému přestaly fungovat brzdy

    O zhoršující se epidemické situaci na Slovensku bude jednat pandemická komise a ve čtvrtek ústřední krizový štáb. Podle premiéra Igora Matoviče nelze vyloučit, že odborníci označí připravované plošné testování obyvatel za nedostatečné a navrhnou celostátní karanténu. „Jedeme jako vlak, kterému přestaly fungovat brzdy. Musíme ho jakýmkoliv způsobem zastavit,“ uvedl Matovič. Dodal, že podle odhadů během jednoho měsíce počet hospitalizovaných s koronavirem může stoupnout na 5 000 z nynějších 844 pacientů.

  • Rakousko hlásí nejvyšší přírůstek nakažených od počátku epidemie

    Rakousko dnes zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem od počátku epidemie. Za posledních 24 hodin jich přibylo 1 958, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví. Nejvíce nových případů opět hlásí hlavní město Vídeň. Od počátku epidemie se v Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, infekce koronavirem prokázala u více než 69 400 lidí. S covidem-19 zemřelo 925 nakažených. Přes 52 600 lidí se viru SARS-CoV-2 zbavilo.

  • Rusko a Ukrajina hlásí nejvíce mrtvých za den od začátku pandemie

    V Rusku a na Ukrajině zemřelo za poslední den nejvíce lidí s onemocněním covid-19 od začátku pandemie. Kyjev hlásí 141 zemřelých, Moskva 317 mrtvých. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na příslušné úřady obou zemí. Ukrajina navíc zaznamenala také dosud nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů koronaviru. Za posledních 24 hodin testy na Ukrajině prokázaly koronavirus u 6 719 lidí. Od začátku pandemie se tak v zemi zhruba se 42 miliony obyvatel nakazilo už 315 826 osob, zemřelo jich 5 927.

  • Slovensko asi v listopadu začne testovat cestující na hranicích

    Slovensko patrně 2. listopadu začne na hranicích se sousedními zeměmi testovat cestující na koronavirus. Novinářům to dnes řekl ministr obrany Jaroslav Naď. Ministr vnitra Roman Mikulec doplnil, že úřady ještě musejí rozhodnout například o tom, zda zůstanou otevřené všechny hraniční přechody. Například při cestách z Česka na Slovensko musejí již nyní lidé mít až na výjimky negativní výsledek testu na koronavirus, aby se v zemi pod Tatrami vyhnuli karanténě.

    „Budou testováni všichni lidé, kteří budou projíždět hranice,“ uvedl Naď. Vláda podle něj předběžně počítá s tím, že testy by platily dva týdny. Testování cestujících na hranicích by tak následovalo po prvním kole plošného otestování obyvatel Slovenska na koronavirus, na které Bratislava již zakoupila takzvané antigenní testy. Ty umožňují zjistit výsledek již během zhruba půl hodiny.

  • Madrid připravuje zavedení nočního zákazu vycházení

    Regionální ministr zdravotnictví Enrique Ruiz Escudero tuto středu uvedl, že připravuje příkaz k omezení pohybu od půlnoci do šesté hodiny ranní, uvádí deník El País. Nařízení musí schválit celostátní vláda. V sobotu po dvou týdnech skončí v Madridu nouzový stav, který španělská vláda neprodlouží.

  • Polsko poprvé hlásí přes deset tisíc nových případů nákazy

    Za posledních 24 hodin zemřelo 130 osob. Země eviduje 202 579 osob nakažených koronavirem, 3 851 lidí zemřelo.

  • Slovensko hlásí další rekord

    Slovensko v úterý zaznamenalo zatím nejvyšší počet nových potvrzených případů koronaviru, v pětimilionové zemi přibylo 2 202 nakažených, uvedlo místní ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy