Hlavní obsah
Online

Amerika hlásí první oběť koronaviru. Itálie jich má už 29

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Spolková země Dolní Rakousy oznámila dva případy onemocnění novým koronavirem COVID-19. Jde o manželský pár z města Korneuburg u Vídně, jež leží zhruba 70 kilometrů od hranice s Českem. Onemocnění u nich bylo potvrzeno v noci na sobotu.

Článek

Rakousko dosud eviduje devět případů nemoci – vedle dvou v Dolních Rakousích čtyři ve Vídni, dva v Tyrolsku a jeden ve Štýrsku. Onemocnění má vážný průběh u 72letého muže hospitalizovaného ve Vídni.

V další sousední zemi – v Německu – se koronavirem nakazil zaměstnanec družiny. Všech zhruba 185 dětí základní školy v západoněmeckém Bonnu podstoupí testy a ty, které s vychovatelem přišly do přímého styku, zůstanou v domácí karanténě. Škola zrušila výuku na dva týdny.

V České republice nebyl dosud žádný případ onemocnění potvrzen, karanténa byla doporučena stovkám lidí, kteří se vrátili ze zahraničí z oblastí, kde je nákaza rozšířena.

Novou situaci zažívají Spojené státy, kde se objevilo několik případů nemocných, u nichž není vysvětleno, jak a kde se mohly nakazit. Tamní média píší o tom, že by se USA mohly připojit k zemím jako Čína, Jižní Korea či Itálie, kde se koronavirus šíří takzvanou komunitní nákazou.

Nemoc se nadále rychle šíří zejména na asijském kontinentu.

V pevninské Číně vzrostl v pátek počet případů nákazy novým koronavirem o 427, infikovaných už je 79 251. Dalších 47 pacientů s nemocí COVID-19 zemřelo, celkově má tak v Číně tato choroba už 2835 obětí.

Dalších 594 případů nákazy zaznamenali v Jižní Koreji, jde o nejvyšší mezidenní nárůst. Celkový počet infekcí dosáhl již 2931, z 594 nových případů nákazy je 476 z města Tegu, kde se infekce šíří především mezi členy náboženského hnutí Sinčchondži. Nemoci v zemi podlehlo 16 lidí, což je o tři více, než bylo hlášeno doposud.

  • Íránský poslanec zemřel na koronavirus

  • První potvrzený pacient v Irsku

    První případ nákazy koronavirem hlásí Irsko. Pacient je muž, žije ve východní části země. V současné době je v nemocnici a léčí se. Informoval o tom v sobotu večer server BBC.

  • Světová zdravotnická organizace radí, jak zabránit šíření viru v práci

    Dobrá hygiena, časté mytí rukou či home office. Světová zdravotnická organizace (WHO) radí, jak zabránit šíření koronaviru i na pracovištích.

  • Počet nakažených ve Francii přesáhl stovku

    Počet nakažených novým koronavirem ve Francii dosáhl stovky, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví. V nemocnicích je nyní 86 nakažených, z toho devět ve vážném stavu. Z celkového počtu nakažených se 12 osob zotavilo a dva lidé zemřeli, uvedla agentura AFP.

    „Všechna veřejná shromáždění s účastí více než 5000 lidí na menších prostorech jsou dočasně zakázána v celé Francii,“ oznámil dnes novinářům francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran. Podle francouzských médií se toto opatření v nejbližší době dotkne mimo jiné půlmaratonu, který se měl konat v neděli v Paříži, či posledního dne pařížského zemědělského veletrhu, který měl skončit rovněž v neděli.

  • Spojené státy hlásí první oběť koronaviru

    Ve státě Washington poblíž města Seattle podlehl v sobotu první pacient nákaze koronavirem. Informovaly o tom americké noviny The New York Times.

  • Nakažených koronavirem je v Itálii už 1128, obětí je 29

    V Itálii zemřelo dalších osm lidí nakažených novým koronavirem, obětí je tak v této zemi už 29, uvedly dnes místní úřady. Počet nakažených koronavirem, který se od prosince šíří do světa z Číny, v Itálii přesáhl tisícovku – je jich 1128.

    Italské ministerstvo zdravotnictví dnes večer informovalo, že potvrzených případů nového koronaviru je 1128 a že 29 infikovaných zemřelo. Padesát lidí se ale také z nákazy už zotavilo, uvedlo ministerstvo. Nejvíce infikovaných v Itálii je na severu země.

  • Koronavirem se nakazilo přes 85 000 lidí, zemřelo přes 2900

    Novým typem koronaviru se na celém světě nakazilo přes 85 000 lidí, počet obětí přesáhl 2900, napsala dnes agentura Bloomberg. Markantně se zvýšil počet infikovaných v Íránu a Jižní Koreji. Nákazy v Kalifornii, Oregonu a Washingtonu, u kterých není jasné, jak se pacienti infikovali, naznačují, že koronavirus se šíří po západním pobřeží Spojených států. Ve středu se v Praze kvůli šíření nákazy v Evropě uskuteční schůzka Visegrádské čtyřky (V4).

  • Školy tří italských regionů zůstanou zavřené

    Školy, včetně univerzit, zůstanou kvůli šíření koronaviru ve třech regionech na severu Itálie zavřené na druhý týden za sebou. Rozhodnutí se týká regionů Emilia Romagna, Lombardie a Benátsko. Potvrdili jej guvernéři prvních dvou jmenovaných regionů, napsal dnes list Corriere della Sera.

    Podle agentury ANSA se koronavirem v Itálii nakazilo 822 lidí. Tento údaj zahrnuje i 21 obětí a 46 uzdravených.

  • Francie ruší veřejné akce nad 5000 lidí

    Francie kvůli šíření nového koronaviru zakázala dočasně veřejná shromáždění s účastí větší než 5000 lidí, oznámil to dnes ministr zdravotnictví Olivier Véran. Novinářům také řekl, že počet nakažených v zemi vzrostl o 16 nových případů na 73.

  • Dodavatelé zvyšují ceny roušek, zásoby se tenčí

    Cena jednoho respirátoru FFP3, který slouží jako ochrana proti nákaze novým koronavirem, se nyní podle zjištění ČTK pohybuje od 900 korun výš. Ještě nedávno ho bylo možné pořídit na e-shopu za méně než 700 korun. Důvodem růstu cen na českém trhu jsou tenčící se zásoby těchto ochranných pomůcek v Evropě, uvedli dnes někteří prodejci a weby internetových obchodů.

    Firma Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku nabízí nyní respirátory FFP3 od svých dodavatelů za 930 korun za kus, a to pouze v balení po deseti. Firma je tradičním výrobcem operačních roušek a respirátory od dodavatelů zařadila do své nabídky na základě urgentních požadavků nemocnic až letos.

    „Nejsme výrobci, naši dodavatelé nám neustále zvyšují ceny, takže cena na trhu roste. Pouze reagujeme na tuto situaci. Nejsme těmi, kteří z vlastní vůle ceny zvyšují,“ řekla v sobotu ČTK Martina Piskorová z firmy Batist Medical.

  • Třetí případ nákazy koronavirem hlásí Dánsko s Finskem

    Dánsko s Finskem ohlásily třetí případ nákazy novým typem koronaviru. Dán se zřejmě infikoval v Německu a u Finky úřady nemoc spojují s její cestou do severní Itálie.

    Dánsko zaznamenalo prvního nakaženého ve čtvrtek a v pátek byl v zemi ohlášen druhý případ nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Oba Dánové pobývali na severu Itálie, která se s koronavirem z evropských zemí nejvážněji potýká. Třetí nemocný Dán se pak zúčastnil konference v Mnichově, kde se zřejmě nakazil.

    Finsko ohlásilo první případ na konci ledna, druhý pak ve středu a třetí v pátek pozdě večer. Prvním nemocným ve Finsku byl Číňan cestující z čínského města Wu-chan, které je centrem koronavirové nákazy. Další dva případy připadají na finské občanky, které se infikovaly na severu Itálie.

  • V Německu je kvůli koronaviru uzavřena škola, děti čekají testy

    Základní škola v západoněmeckém Bonnu pro příští dva týdny zrušila výuku, neboť u zaměstnance družiny byla potvrzena nákaza novým typem koronaviru. Všech zhruba 185 dětí nyní podstoupí testy a ty, které s vychovatelem přišly do přímého styku, zůstanou v domácí karanténě. Německo v pátek večer podle listu Bild evidovalo 68 případů infekce, od té doby země oznámila několik dalších případů. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn dnes vyzval Evropu, aby v tažení proti infekci postupovala společně.

  • Írán oznámil devět úmrtí na koronavirus a 205 nových případů

    Počet obětí nové koronavirové infekce vzrostl v Íránu od pátku o devět na 43. Podle íránských úřadů, které cituje agentura Reuters, bylo od pátku zaznamenáno 205 nových pacientů, celkem tak islámská republika eviduje 593 případů nákazy.

    Třiaosmdesátimilionový Írán je druhou zemí po Číně, kde od prosince zemřelo nejvíc lidí nakažených novým koronavirem. Írán čelí kritice, že nepravdivě informuje o rozsahu nákazy a že skutečný počet obětí je několikanásobně větší. Íránské ministerstvo zdravotnictví takové údaje popřelo.

  • První případ nákazy koronaviru oznámil Katar

  • Dolní Rakousy oznámily první dva případy koronaviru

    Rakousko dnes oznámilo první dva případy nového typu koronaviru ve spolkové zemi Dolní Rakousy, která přímo hraničí s Českem. Informovala o tom televize ORF. Nově nakaženým je manželský pár z dolnorakouského Korneuburgu u Vídně, u něhož byla infekce potvrzena v noci na dnešek. Dvojice podle ORF byla v kontaktu s manželi z Vídně, u nichž bylo onemocnění COVID-19 způsobené koronavirem oznámeno ve čtvrtek.

  • V Praze se kvůli koronaviru sejdou premiéři zemí V4

    Ve středu se v Praze kvůli šíření nákazy novým typem koronaviru v Evropě uskuteční schůzka Visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska. Na Twitteru to dnes oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki, který uvedl, že setkání se koná na návrh Varšavy. Český premiér Andrej Babiš ČTK konání schůzky potvrdil a uvedl, že jednání bude na úrovni předsedů vlád.

  • Kjódó: Japonci a Číňané tvořivě řeší nedostatek roušek

    Lidé v Japonsku a Číně, kteří jsou zoufalí, že nemohou sehnat obličejové roušky, aby se mohli chránit před novým koronavirem šířícím se planetou, se uchylují k rozmanitým improvizovaným řešením. Napsala to japonská tisková agentura Kjódó. Zatímco v Číně se lidé v obavách z nákazy uchylují k takovým extrémům, jako je používání ovocných slupek, plastových lahví, vložek a dokonce podprsenek coby improvizované ochranné masky, mnoho Japonců přichází s vlastním vynalézavým řešením – výroba roušek z kapesníků, šátků či kávových filtrů.

  • SZÚ: Není pravděpodobné, že by se koronavirus dostával do vody

    Není pravděpodobné, že by se nový typ koronaviru dostával do pitné vody. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) tak nemusí vodárenské společnosti přijímat žádná opatření. Národní referenční centrum pro pitnou vodu to uvedlo na webu. V Česku se dosud nemoc COVID-19 nevyskytla.

  • USA kvůli koronaviru odřekly setkání Trumpa s Kurzem

    Bílý dům kvůli šíření infekce nového typu koronaviru odřekl úterní setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Dnes to agentuře APA sdělilo rakouské kancléřství, podle kterého se cesta šéfa vlády do Spojených států odkládá.

  • BBC: V Íránu se kvůli nedůvěře vládě šíří divoké konspirace

    Írán oficiálně přiznal 338 nakažených a 34 mrtvých v důsledku koronaviru COVID-19. BBC včera s odkazem na místní nemocnice informovala, že mrtvých je 210. Dnes britská veřejnoprávní televize na webu informuje o dezinformacích a konspiračních teoriích, které se v Íránu kvůli zatajování vlády šíří. Na internetu se například objevil padělaný dopis ministra zdravotnictví s jeho rezignací nebo upravený audiozáznam, ve kterém hlas zdánlivě patřící náměstkovi ministra zdravotnictví Irajovi Harirchimu říká, že v zemi je 10 000 potvrzených případů a 1400 mrtvých. Podle místní kybernetické policie už bylo za šíření poplašných zpráv zadrženo 24 lidí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy