Hlavní obsah

V USA platí nové zákony, zpřísňují nákup zbraní a bojují za práva žen a transgender osob

V amerických státech a městech platí nové zákony.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Ve státě Washington začal platit zákaz prodeje poloautomatických pušek osobám mladším 21 let. V Kalifornii pak s prvním lednem nového roku musí všechny veřejně obchodované společnosti zaměstnávat alespoň jednu ženu na vysoké pozici. A občané města New York budou mít nově v rodném listu zapsané pohlaví jako „X“, pokud se nechtějí identifikovat ani jako žena či muž.

Článek

V několika amerických státech a městech začaly s lednem 2019 platit nové progresivní zákony zabývající se životním prostředím, veřejným zdravím, kontrolou zbraní nebo právy žen a transgender osob.

Jak uvádí server The Guardian, stát Washington tak zavedl zákaz prodeje poloautomatických pušek osobám mladším 21 let. Zákon schválili voliči už v listopadu minulého roku a přidal se tak k minimální věkové hranici, která byla v minulosti zavedena také pro ruční zbraně. Nově také stanovuje přísnější podmínky pro nákup pušky jako například bezpečný úložný prostor pro zbraň.

Alespoň jedna žena na vysoké pozici

V Kalifornii s prvním lednem nového roku musí všechny veřejně obchodované společnosti zaměstnávat alespoň jednu ženu na vysoké pozici. A do konce roku 2021 až tři. Firmy také nově musejí nabízet školení týkající se sexuálního obtěžování a násilí na pracovišti.

Občané města New York pak budou mít nově v rodných listech zapsané pohlaví X, pokud se nechtějí identifikovat jako žena či muž. Kalifornie nabízí stejnou možnost v řidičských a občanských průkazech.

Manželství od 13 let je minulostí

V New Hampshire nový zákon zvýšil minimální věk pro sňatek na 16 let. Dříve mohli do manželství vstoupit dívky již od 13 let a chlapci od 14 let. Cassie Levesqueová, která je zástupcem státu, začala tuto změnu protlačovat jako součást projektu Girl Scouts. Návrh nejdřív úspěšný nebyl, nakonec ale v loňském roce mezi zákonodárci uspěl. Levesqueová však chce pokračovat ve zvyšování věku až na 18 let.

Na Floridě v lednu plánují přijetí opatření schváleného voliči s cílem obnovit hlasovací práva bývalým zločincům. Podle The Guardian by tak měla přijít v platnost novela, která umožňuje zločincům s výjimkou vrahů a sexuálních delikventů hlasovat poté, co absolvovali podmínečný trest. Zákon je však ještě v procesu a čeká na schválení místních zákonodárců.

Connecticut a Havaj zakázaly zaměstnavatelům požadovat od uchazečů o zaměstnání informace o jejich platové historii. Účelem pravidla je boj proti rozdílům v odměňování mužů a žen. Podle obhájců práv žen může samotná otázka zaměstnavatele ohledně výše platu v minulém zaměstnání vést k tomu, že ženě automaticky přidělí nižší plat.

V Kalifornii také nabyl účinnosti zákon, který zakazuje prodej zvířat jako jsou psi, kočky či králíci získaných od soukromých chovatelů. Obchodovat se může pouze se zvířaty z útulků nebo z neziskových záchranných skupin. Opatření má bojovat proti množírnám, kde zvířata žijí ve velmi špatných podmínkách.

Reklama

Doporučované