Hlavní obsah
Online

Čínský diplomat: Vyšetření původu koronaviru WHO musí počkat

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Nemocí covid-19 se ve světě nakazilo přes 3,6 milionu lidí, více než 257 tisíc jich nákaze podlehlo. Nejhůře zasaženou zemí ve světě zůstávají Spojené státy, kde evidují více než milion nakažených. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ve Spojených státech za posledních 24 hodin zemřelo na komplikace související s koronavirovou infekcí 2333 lidí, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu dni. Zatímco za pondělí dosáhly USA s 1015 oběťmi nejnižšího počtu mrtvých v tomto měsíci, v úterý se bilance více než zdvojnásobila.

- V Rusku za posledních 24 hodin přibylo 10 559 potvrzených případů nákazy, celkově země eviduje 165 929. Denní nárůst počtu nakažených překročil deset tisíc čtvrtý den po sobě. Vzrostl i počet obětí, za den zemřelo dalších 86 lidí, celkem Rusko hlásí 1537 obětí.

- Britská vláda za den zaznamenala dalších 649 úmrtí způsobených koronavirem a bilance epidemie covid-19 v zemi tak narostla na 30 076 mrtvých. Na tiskové konferenci to oznámil britský ministr pro bydlení a místní samosprávu Robert Jenrick. Mrtvých přibylo podobně jako v úterý a britská bilance tak nyní ještě výrazněji převyšuje tu italskou, která byla až do úterka nejhorší v Evropě.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • Koronavirem se nakazilo nejméně 90 000 zdravotníků, možná dvojnásobek

    Koronavirem se ve světě nakazilo nejméně 90 000 zdravotníků, jejich skutečný počet by ale mohl být více než 200 000. Uvedla to dnes Mezinárodní rada zdravotních sester (ICN). Ze světa přitom nadále přicházejí zprávy o nedostatku ochranného vybavení pro zdravotnický personál, připomíná sdružení.

    Podle ICN dosud zemřelo nejméně 260 zdravotních sestřiček s nemocí covid-19, přičemž ještě před měsícem to bylo 100, uvedlo sdružení sídlící v Ženevě. Počet nakažených mezi těmito pracovníky ve zdravotní péči pak vzrostl z 23 000 na více než 90 000. Toto číslo však nevypovídá o skutečném stavu, protože nezahrnuje informace ze všech zemí, řekl agentuře Reuters šéf sdružení Howard Catton.

  • Trump navštívil továrnu na respirátory, roušku si nenasadil

    Prezident Spojených států Donald Trump si v úterý prohlédl továrnu na respirátory v americkém státě Arizona, ústa a nos si ale během inspekce rouškou nezakryl, ačkoli zaměstnanci je nosí. V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters. Ještě před odletem do Arizony Trump nevylučoval, že si roušku v továrně nasadí. Zakrývat si ústa a nos sice Američanům jako preventivní opatření před šířením koronaviru doporučuje federální vláda, Trump toto doporučení ale nedodržuje.

  • Čínský diplomat: Vyšetření původu koronaviru WHO musí počkat

    Stálý zástupce Číny při OSN Čchen Sü dnes podpořil Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), ale uvedl, že návštěva jejích představitelů ve Wu-chanu kvůli prošetření původu koronaviru musí počkat do doby, až bude pandemie poražena, informovala agentura AP. Diplomat ale zároveň vyjádřil „úplnou důvěru“ WHO v situaci, kdy je organizace kritizována představiteli USA.

    „Na otázku, kdy by mohla být do Wu-chanu pozvána delegace WHO, tento diplomat v institucích OSN v Ženevě odpověděl, že nyní je hlavní soustředit se na boj s pandemií. „Není to tak, že bychom byli alergičtí na jakékoliv vyšetřování nebo hodnocení, tedy pokud jsou mezinárodní snahy přínosné,“ upřesnil.

  • Francie hlásí 278 obětí nákazy za poslední den, méně než v úterý

    Ve Francii za poslední den zemřelo po nákaze koronavirem 278 lidí, což je o několik desítek méně než v úterý. Celkem už země eviduje 25 809 obětí. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom dnes informovala agentura Reuters.

    Počet mrtvých za uplynulých 24 hodin je výrazně nižší než úterních 330 úmrtí.

  • Nizozemsko ohlásilo postupné uvolňování koronavirových opatření

    Rychleji, než se očekávalo, zahájí Nizozemsko uvolňování restriktivních opatření, která byla v rámci boje proti šíření epidemie koronaviru přijata před bezmála dvěma měsíci. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na dnešní prohlášení premiéra Marka Rutteho. Nadcházející pondělí podle vládního nařízení otevřou salony krásy, kadeřnictví, masážní salony či autoškoly. Zákazníci budou muset být objednaní a dodržovat mezi sebou rozestupy minimálně 1,5 metru. Povoleny budou i bezkontaktní venkovní sporty, jako je tenis.

  • New York i New Jersey stále hlásí stovky nových obětí koronaviru

    Ačkoli se epidemiologická situace ve dvou nejhůře zasažených amerických státech zlepšuje, denně tam stále kvůli koronaviru umírají stovky lidí. Guvernér New Yorku Andrew Cuomo dnes oznámil, že v úterý si zde nákaza vyžádala dalších nejméně 232 mrtvých. Lídr sousedního New Jersey Phil Murphy ohlásil dalších 308 úmrtí spojených s virem SARS-CoV-2 a o měsíc prodloužil stav zdravotnické nouze.

    V New Yorku už jsou s nemocí covid-19 spojována úmrtí více než 25 000 lidí, v jižněji položeném z dvojice států pak na 8 500. Nárůst počtu obětí i známých případů nákazy se tam už nějakou dobu zpomaluje poté, co oba státy ve druhé polovině března svým obyvatelům nařídily, aby co nejméně vycházeli z domovů.

  • Ropa zlevňuje, v USA stouply její zásoby a poptávka je nízká

    Ceny ropy dnes výrazně klesají. Nárůst zásob ve Spojených státech a přetrvávající pokles poptávky na trhu převážily nad optimismem, že uvolňování karanténních opatření povede k oživení poptávky po surovině.

  • Merkelová dala zelenou Bundeslize. Kdy se Schick a spol. vrátí na trávníky?

    Německá vláda se dohodla s vedením Bundesligy na obnovení soutěže. Kancléřka Angela Merkelová po zasedání vlády povolila organizátorům obnovení ligy dle jejich uvážení. Bundesliga ale nesmí začít dříve než v polovině května.

  • Pompeo podle Pekingu nemá důkaz o původu viru v čínské laboratoři

    Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nemůže předložit důkazy o tom, že koronavirus unikl z čínské laboratoře, protože žádné nemá. Podle agentury AFP to dnes prohlásila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Pompeo v neděli hovořil o značném množství důkazů svědčících o tom, že virus vzešel z laboratoře ve Wu-chanu, žádné však nepředložil. Neučinil tak ani při dnešní tiskové konferenci, kde uvedl, že ohledně počátku šíření nákazy „nemáme jistotu“.

  • Dánsko otevře obchody a restaurace, část dětí se vrátí do škol

    Dánská nákupní centra, kavárny a restaurace budou podle vládního plánu od pondělí moci otevřít a do škol se vrátí další skupina dětí. Druhou vlnu rozvolňování restriktivních opatření přijatých kvůli epidemii koronaviru dnes navrhl kabinet premiérky Mette Frederiksenové, informovala agentura Reuters.

    „Vláda navrhuje, abychom otevřeli celý maloobchodní sektor včetně nákupních center, aby mohly znovuotevřít restaurace a kavárny a aby se starší školáci mohli začít vracet ke svému běžnému životu,“ řekla premiérka.

    Dánsko bylo mezi prvními státy, které omezily shromažďování a uzavřely školy, restaurace a bary. Ve výsledku to rychle vedlo k zastavení šíření epidemie v zemi.

  • Španělsko schválilo prodloužení nouzového stavu do 24. května

    Španělští poslanci schválili další prodloužení nouzového stavu, který vláda v zemi v polovině března vyhlásila kvůli koronaviru. Dosud platil nouzový stav jen do soboty, dnes ho poslanci prodloužili o další dva týdny, tedy do 24. května, uvedla místní média.

  • Globální odbyt Hyundai v dubnu kvůli koronaviru prudce klesl

    Celosvětový odbyt jihokorejské automobilky Hyundai Motor se v dubnu kvůli koronavirové krizi meziročně propadl o 57 procent na 159 079 vozů. Oznámila to dnes firma, která vyrábí automobily rovněž v České republice.

    Společnost Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se sesterskou firmou Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Kia dnes oznámila, že její globální odbyt v dubnu meziročně klesl o 41 procent na 134 216 vozů.

  • Itálie hlásí více nově nakažených i úmrtí za den než v úterý

    Itálie hlásí dalších 1 444 lidí nakažených koronavirem, je to více, než bylo oznámeno v úterý, kdy přibylo za den 1 075 potvrzených případů nákazy. Úřad místní civilní ochrany dnes oznámil také vyšší počet úmrtí s nemocí covid-19, a to 369, v úterý přibylo 236 úmrtí. Za posledních 24 hodin se ale výrazně snížil počet aktuálně nakažených, a to z 98 467 na 91 528, informovala agentura Reuters.

    V Itálii se od února potvrdilo celkem 214 457 nakažených, z toho 29 684 lidí zemřelo a 93 245 nakažených se uzdravilo. Od úterý také klesl počet pacientů s covid-19, kteří leží na jednotkách intenzivní péče, a to z 1 427 na 1 333. Celkem bylo v této zemi se 60 miliony obyvatel provedeno 1,55 milionu testů.

  • Britská vláda eviduje už více než 30 000 úmrtí kvůli koronaviru

    Britská vláda za den zaznamenala dalších 649 úmrtí způsobených koronavirem a bilance epidemie nemoci covid-19 v zemi tak narostla na 30 076 mrtvých. Na tiskové konferenci to oznámil britský ministr pro bydlení a místní samosprávu Robert Jenrick. Mrtvých přibylo podobně jako v úterý, a britská bilance tak nyní ještě výrazněji převyšuje tu italskou, která byla až do úterý nejhorší v Evropě.

    Britské ministerstvo zdravotnictví aktuálně do statistiky zahrnuje úmrtí všech lidí, kteří měli předtím pozitivní test na virus SARS-CoV-2, uvedla agentura Reuters. Dlouho počítalo pouze smrti nakažených v nemocnicích.

  • Otevřou se znovu všechny obchody. Německo kývlo na další uvolňování

    Německo uvolňuje další přísná karanténní opatření přijatá ve snaze omezit šíření koronaviru. Informovala o tom tamní vláda po jednání se zemskými premiéry. Jaké změny Německo v příštích dnech čekají?

  • Kanada už hlásí přes 4000 úmrtí způsobených koronavirem

    Počet úmrtí připisovaných koronaviru v Kanadě od úterka narostl o 196 na aktuálních 4111, zatímco nakažených už místní vláda po 1299 nových případech eviduje 62 458. Uvedla to agentura Reuters poté, co kanadské ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo svou oficiální bilanci.

    Posun v počtu známých případů infekce naznačuje, že Kanada a jejích asi 38 milionů obyvatel už mají vrchol první vlny epidemie covid-19 za sebou. Ve druhé polovině dubna i v prvních květnových dnech byla hlášena vyšší denní čísla, v neděli činil podle americké Univerzity Johnse Hopkinse přírůstek bilance asi 2600 případů. Kanadský premiér Justin Trudeau nicméně na začátku týdne zdůrazňoval potřebu „mimořádné opatrnosti“ při uvolňování karanténních opatření.

  • Otec britské karantény rezignoval: sociálně se distancoval s milenkou

    Uznávaný epidemiolog Neil Ferguson přesvědčil premiéra Borise Johnsona o nutnosti uvrhnout Brity do karantény. Teď se zjistilo, že sociální distancování v jeho podání obnášelo stýkání se s milenkou.

  • Uber zruší 3700 pracovních míst, potýká se s důsledky koronaviru

    Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies zruší 3700 pracovních míst. To odpovídá zhruba 14 procentům jeho celkové pracovní síly. Oznámila to dnes firma. Dodala, že její šéf Dara Khosrowshahi se na zbytek roku vzdá své základní mzdy. Uber se nyní podobně jako řada dalších podniků potýká s negativními dopady koronavirové krize.

  • Sdružení amazonských indiánů žádá o pomoc kvůli pandemii

    Asociace amazonských indiánů Coica požádala mezinárodní společenství o pomoc v nynější pandemii, protože podle zástupců tohoto sdružení místní vlády domorodým obyvatelům v Amazonii pomáhají nedostatečně. Cílem asociace, která sdružuje spolky indiánů z devíti jihoamerických zemí, je vybrat nejméně tři miliony dolarů (asi 75 milionů Kč). Informovala o tom dnes agentura DPA.

    Za peníze, které se v této kampani vyberou, chce sdružení nakoupit potraviny, léky či dezinfekční prostředky. Pro domorodé kmeny v Amazonii je koronavirus obzvlášť nebezpečný, protože jejich příslušníci mají slabou imunitu vůči nemocem, které jsou běžné ve většinové populaci, a někteří jsou navíc oslabeni podvýživou či jinými nemocemi, jako je hepatitida.

Reklama

Hlavní zprávy