Hlavní obsah

V USA provedli první federální popravu po 17 letech

Foto: Profimedia.cz

Jsem proti trestu smrti, hlásá demonstrant v americkém státě Indiana.

Reklama

Americký nejvyšší soud povolil po 17 letech přestávky obnovit v USA federální popravy. Zrušil tak odklad, kterého v pondělí ve Washingtonu dosáhla federální soudkyně.

Článek

Prvním, kdo byl na základě rozhodnutí amerického nejvyššího soudu popraven, byl trojnásobný usvědčený vrah Daniel Lewis Lee. Stoupenec teorie nadřazenosti bílé rasy vyvraždil rodinu včetně osmileté dívky.

„Popravy se mohou konat, jak se původně předpokládalo,“ stojí ve verdiktu nejvyššího soudu. Rozhodnutí se dotýkalo čtyř osob čekajících na vykonání rozsudku smrti v nejbližší době.

Leeova poprava byla původně naplánována na pondělních 16 hodin místního času (22:00 SELČ), avšak byla odložena kvůli rozhodnutí washingtonské soudkyně Tanyi Chutkanveové. Podle ní bylo třeba nejprve projednat stížnosti, podle nichž je vládní metoda poprav v rozporu s ústavou a některými regulacemi.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený vrah Daniel Lewis Lee.

Nejvyšší soud ale její rozhodnutí změnil hlasováním v poměru hlasů 5:4. Jak uvedla agentura AP, přípravy na Leeovu popravu pokračovaly bez ohledu na pondělní soudní rozhodnutí. Lee, který byl usvědčen z trojnásobné vraždy, měl právo na návštěvy či setkání s duchovním.

Smrtící injekce mu byla podána dnes ve věznici v Terre Haute v Indianě. „Neudělal jsem to. V životě jsem udělal mnoho chyb, ale nejsem vrah… Zabíjíte nevinného,“ zněla jeho poslední slova. Za mrtvého byl prohlášen v 8:07 místního času (14:07 SELČ).

Na tento týden byly naplánovány popravy dalších dvou odsouzenců Wesleyho Iry Purkeyho a Dustina Lee Honkena. V srpnu pak má být popraven Keith Dwayne Nelson.

O obnovu poprav usilovala administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Ministr spravedlnosti William Barr řekl, že jeho úřad má povinnost vykonat rozhodnutí soudů včetně rozsudků smrti a poskytnout pozůstalým pocit ukončení případu.

Rodina obětí Leeova činu si ale popravu nepřála. Earlene Petersonová, jíž Lee zabil dceru, vnučku a zetě, by chtěla, aby Lee dostal doživotní trest tak, jako je tomu u jeho komplice. „Neděje se to naším jménem, my to tak nechceme,“ sdělila další z příbuzných obětí Monica Veilletteová.

Reklama

Související témata:

Doporučované