Hlavní obsah

V USA schválili první digitální lék. Z pacientova žaludku posílá informace do mobilu a lékařům

Pacient spolkne tabletku a senzor uvnitř léku vyšle signál do náplasti nalepené na těle a poté chytrému telefonu pacientaVideo: Reuters

 

Reklama

První digitální lék neboli pilulku se zabudovaným senzorem schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Tabletka vysílá z pacientova žaludku lékařům data o tom, jestli si lék vzal a kdy.

Článek

První digitální lék schválený v USA funguje takto: Jakmile pacient spolkne tabletku, senzor uvnitř léku vyšle signál. Ten dorazí k náplasti nalepené na těle a předá sdělení o užití léku pomocí aplikace v chytrém telefonu pacienta. Současně se informace o užití léku odesílají příslušnému lékaři, případně příbuzným a jiným osobám.

Technologie, kterou před deseti lety vyvinula americká firma Proteus Digital Health, bude poprvé zavedena do antipsychotika Abilify japonské farmaceutické společnosti Otsuka Pharmaceutical. V USA tento lék užívá sedm milionů lidí.

„Technologie umožní lidem řídit svou medikaci pomocí mobilního telefonu,” uvedl generální ředitel společnosti Proteus Andrew Thompson.

Co se týká ochrany soukromí, Andrew Thompson tvrdí, že data neopustí pacientovo tělo. Přenesou se jen na náplast a před odesláním na mobilní telefon jsou zakódována.

Společnost Otsuka pak zdůraznila, že systém se bude používat jedině se souhlasem pacienta.

Údaje mohou lékařům i pacientům pomoci lépe zvládat léčbu. Všudypřítomné nedodržování léčebného režimu, které je časté zejména u pacientů s chronickými nemocemi, má negativní dopad jak na pokladny zdravotních pojišťoven, tak na výrobce léčiv. Jestliže se pacientův stav kvůli chybějící léčbě zhorší, zdravotnickému systému to může přinášet nové náklady.

Reklama

Doporučované