Hlavní obsah
Online

Obrat o 180 stupňů, Británie se uzavírá

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační záběry.

Reklama

aktualizováno •

Britský premiér Boris Johnson navzdory svým původním tvrzením nařídil Britům zůstat doma a nevycházet, pokud to nebude nezbytně nutné. Koronavirová pandemie podle něj představuje největší ohrožení, jakému Británie čelí za uplynulé desítky let. Nákaza se nadále šíří nejrychleji v Evropě a v USA. .

Článek

Britský premiér Boris Johnson dnes v projevu k občanům vzkázal lidem, aby zůstávali doma, a oznámil, že bude uzavřena většina obchodů kromě těch, které prodávají potraviny. Na veřejnosti bude povoleno se pohybovat maximálně po dvou s výjimkou lidí, kteří spolu sdílí domácnost.

V Itálii k pondělnímu večeru podlehlo nákaze nemoci COVID-19 dalších 602 lidí. Celkový počet obětí se vyšplhal na 6 078. Počet případů nákazy narostl o 4 789 na 63 928. Ve Španělsku za den přibylo přes 400 mrtvých a 4517 nakažených, v obou případech jde zatím o nejhorší denní bilanci v zemi.

Americký prezident Donald Trump v noci svolal tiskovou konferenci ke koronaviru. Podle něj posílí zdravotní péči ve třech státech polní nemocnice s tisíci lůžky a vojenské nemocniční lodě.

„Je to náročné období, velká národní zkouška,“ řekl Trump. Spojené státy ale v podle něj v boji s koronavirem, o kterém prezident hovoří jako o „čínském viru“, zvítězí dříve, než experti očekávají. Ekonomika pak prý po odeznění epidemie „prudce vyletí nahoru“.

Olympijské hry příští rok?

Postupující nákaza ohrožuje konání největší sportovní akce roku. Olympijské výbory Kanady a Austrálie už informovaly, že své sportovce do Tokia nevyšlou. Japonský premiér Šinzó Abe připustil, že se by se olympijské hry mohly odložit.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) by měl o termínu her definitivně rozhodnout do čtyř týdnů. Ve hře je varianta, že by se akce konala příští rok. Úplné zrušení podle MOV nepřichází v úvahu.

Dění s datem 23. března 2020 jsme sledovali online:

  • Nakoupit, k lékaři a do „nezbytné“ práce

    „Musíte zůstat doma.“ Tak zní nejnovější zásada chování v současné pandemické situaci v Británii. Po oznámení Borise Johnsona Britové musí zůstat doma, s výjimkou nakupování základních potřeb, každodenního cvičení, návštěvy lékaře a dojíždění kvůli „nezbytné“ práci.

  • Španělská prokuratura zahájila vyšetřování domovů pro seniory

    Španělská prokuratura zahájila vyšetřování v několika domovech pro seniory, podle médií zřejmě v madridském regionu, kvůli možnému zanedbání péče. Ministryně obrany Margarita Roblesová zveřejnila, že armáda našla hned v několika ubytovacích zařízeních pro seniory zanedbané pacienty s nemocí COVID-19 i mrtvé v postelích.

    „Vojáci viděli zcela opuštěné seniory. A dokonce i mrtvé ve svých postelích,“ uvedla Roblesová v pořadu televize Telecinco. „Budeme postupovat důrazně a absolutně nekompromisně, pokud jde o péči o seniory v těchto zařízeních.“ Není zřejmé, o jaké ústavy šlo; úřad ministryně pouze dodal, že v nich kvůli nákaze zaměstnanců neměli dost personálu.

  • Indie se snaží rozšířit povědomí o nákaze sochou slona s rouškou

    Indie má zatím 415 potvrzených případů infikovaných koronavirem a sedm úmrtí. V reakci na šíření koronaviru vláda izolovala více než 80 zasažených oblastí a nařídila uzavření podniků, které neposkytují výrobky základní potřeby. Odborníci se obávají, že počet nakažených v Indii se může kdykoliv prudce zvýšit, což by zahltilo místní zdravotnický systém.

    Socha slona s rouškou pendlujícího Indií tak má připomínat důležitost preventivních opatření.

  • Co je moc, to je moc. Jděte domů a tam zůstaňte, vzkázal Justin Trudeau

    Kanadský premiér Justin Trudeau vyslal Kanaďanům vzkaz ze své domácí karantény: „Co je moc, to je moc. Jděte domů a tam zůstaňte.“

    Vzkaz byl cílen na ty, kteří doposud ignorovali radu zdržet se sociálního kontaktu. „Pokud se rozhodnete ignorovat tuto radu, pokud se rozhodnete setkávat se s lidmi nebo chodit na přeplněná místa, vystavujete riziku nejenom sebe, ale také ohrožujete ostatní. “

  • Na okraji Moskvy vzniká nemocnice pro pacienty s COVID-19

    Na stavbě nové nemocnice na okraji Moskvy pracuje 5 tisíc pracovníků 35 stavebních firem. Nemocnice by měla pojmout 500 pacientů a bude sloužit pouze pro ty nakažené koronavirem. Stavba by měla být dokončená v příštím měsíci.

  • Boris Johnson v projevu důrazně apeloval na Brity, aby zůstali doma

    V pondělí večer promluvil k národu britský premiér Boris Johnson. „Bez obrovského celonárodního úsilí může nastat moment, který nezvládne žádný zdravotnický systém na světě, protože nebudeme mít dost ventilátorů a lůžek pro pacienty,“ řekl Johnson a apeloval na každého, aby během pandemie zůstával doma. Jen tak může být britský zdravotnický systém uchráněn od nebezpečí a nákaza se přestane šířit.

    „Nejnutnější nákupy, jedno venkovní cvičení venku nebo procházka za den, cesty k lékaři nebo do práce, ale jen pokud to bude naprosto nezbytné. Jestli se s vámi budou chtít setkat přátelé, měli byste odmítnout.“ V případě porušení nařízení platného prozatím na tři týdny může zasáhnout policie, varoval.

  • BBC: Záběry z přeplněné madridské nemocnice, zoufalí lékaři

    Nemocnice v Madridu jedou na plný výkon. Nemocnicemi se ozývá suchý kašel pacientů s nemocí COVID-19, chodby jsou plné nemocných, sanitky neustále přivážejí další. Zdravotníci čekají, že „toto je teprve začátek“. Chybí personál i potřebný zdravotnický materiál. 1 z 10 potvrzených případů nákazy je mezi zdravotnickým personálem.

  • WHO: Chlorochin projde rozsáhlým klinickým testováním

    Světová zdravotnická organizace uvedla, že chlorochin, látka obvykle používaná k léčbě malárie, bude jednou z možností zahrnutých do rozsáhlé globální klinické studie zkoumající potenciální léčbu COVID-19.

    „Existují určité náznaky, že by to mohlo být užitečné, ale neexistují žádné jasné studie, které by buď dokázaly, nebo vyvrátily, že chlorochin je účinný,“ uvedla v pondělí hlavní vědecká pracovnice WHO Soumya Swaminathanová.

  • Francouzi smí běhat maximálně hodinu denně a kilometr od domu

    Francouzský premiér Édouard Philippe oznámil zpřísnění podmínek pro venkovní sportovní aktivity - běžci se mohou vzdálit maximálně kilometr od svého bydliště, musí běhat o samotě, nanejvýš jednou denně a ne déle než hodinu.

  • New York City hlásí více než 12 tisíc nakažených

    V New York City je momentálně 12 339 případů nákazy koronavirem. 99 pacientů nemoci podlehlo. Ve státě New York je hlášeno celkem 20 909 nemocných a 157 mrtvých.

  • Vědci zkoumají, zda mezi příznaky nákazy patří i ztráta čichu a chuti

    Přední světoví zdravotníci a vědci zkoumají, zda by ztráta čichu a chuti mohla být časným příznakem koronaviru. Někteří pacienti v raném stádiu nemoci si na tyto smyslové problémy stěžují, uvedla Maria Van Kerkhová, vedoucí týmu nových chorob WHO.

    ENT UK, orgán zastupující lékaře ušního a krčního oboru, ve svém sdělení uvedl, že existují důkazy z Jižní Koreje, Číny a Itálie, že se u velkého počtu pacientů vyvinula anosmie. Ztrátou schopnosti vnímat čichové vjemy trpí více než 2 ze 3 potvrzených případů také v Německu, píše The Guardian.

  • Zimbabwe zavírá hranice

    V pondělí večer v celostátním projevu oznámil zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa okamžité uzavření všech hranic. Zakázal také setkávání více než 50 lidí. Zimbabwe je další zemí, která uzavírá bary, noční kluby, tělocvičny a bazény.

  • Demokraté v Senátu USA stále blokují masivní ekonomický balíček

    Již druhý den po sobě zablokovali opoziční demokraté v americkém Senátu masivní balíček určený na pomoc ekonomice USA podlomené současnou pandemií nemoci COVID-19. Podle demokratů neslibuje republikány navržené opatření dostatek peněz nemocnicím a pracovníkům a naopak se příliš zaměřuje na pomoc velkým korporacím, napsala agentura Reuters.

    Navrhovaný balíček je v pořadí třetím pokusem Kongresu zmírnit dopady šíření koronaviru, jímž se v USA nakazilo již přes 41 500 lidí a téměř 500 jich nákaze podlehlo. Karanténní opatření vyhlašovaná v jednotlivých státech zasáhla téměř třetinu všech obyvatel, na mnoha místech prakticky ustala obchodní aktivita.

  • Ve Francii zemřeli na koronavirus tři lékaři

    Francouzská národní zdravotní agentura dnes oznámila, že zemřeli tři lékaři, kteří se dostali do kontaktu s koronavirem. Všichni tři působili v oblasti Grand Est v severovýchodní Francii. Oběťmi jsou dva praktičtí lékaři a porodník. Celkem nemocí COVID-19 onemocnělo 490 francouzských zdravotníků, tři z nich jsou v intenzivní péči.

  • V Chicagu promění hotely v izolaci pro nemocné, myslí se i na bezdomovce

    Chicago bude umísťovat pacienty s koronavirem do pěti místních hotelů. Kapacita tak do úterý naroste o tisíc lůžek a do konce týdne pravděpodobně o 2 000. Uleví se tak nemocnicím, kam budou přijímány kritické případy vyžadující akutní péči.

    Vyčleněna budou také místa pro bezdomovce pozitivní na koronavirus.

  • Počet obětí koronaviru ve Francii stoupl o 186, mrtvých je 860

    Počet obětí ve Francii stoupl o 186 na 860, naposledy země hlásila 674 mrtvých. Na jednotkách intenzivní péče je nyní 2 082 pacientů. Dříve úřady informovaly, že 1 746 lidí je napojeno na přístroje zajišťující životní funkce. Potvrzených případů nákazy je 19 856, což představuje 20procentní nárůst za uplynulých 24 hodin.

  • Írán viní z „vyrobení viru“ USA, jejich pomoc nechce

    Jednou z nejvíce postižených zemí světa se v koronavirové pandemii stal Írán. Islámská republika, jejíž ekonomika dlouhodobě bojuje s vlivem amerických sankcí, dostala nyní další drtivý úder. Režim ajatolláhů hledá viníka jako vždy v zahraničí - COVID-19 podle něj vyrobili Američané.

  • Růst nových případů v Itálii se zpomalil, závěry však vyvozovat nelze

    Za posledních 24 hodin zaznamenala Itálie už druhý den po sobě menší počet dalších úmrtí i nově nakažených. V neděli hlásila civilní obrana 651 dalších úmrtí a 5560 nových případů, přitom v sobotu oznámila 793 dalších úmrtí a 6557 nových případů. I přes stále vysoká čísla je v posledních dvou dnech vidět zpomalení, ač závěry se z toho zatím dělat nedají, uvedla místní média.

    Nejvíce nakažených je stále v regionu Lombardie, kde je nyní 18 910 infikovaných, z toho na 10 450 je hospitalizováno.

  • Londýnskou MHD zaplnili cestující, dodržovat vzdálenost nešlo

    Londýnskou hromadnou dopravu dnes zaplnili cestující navzdory výzvě, aby cestování omezili jen na to nejnutnější a spíše pracovali z domova. To podle odborů rozhněvalo strojvedoucí a další zaměstnance londýnského dopravního podniku TfL, kteří zdůraznili, že za těchto podmínek nelze dodržovat pravidlo bezpečné vzdálenosti mezi lidmi, které má zpomalit šíření koronaviru.

    Foto: Profimedia.cz

    Dnešní záběry ze stanice Stratford ve východním Londýně.

    Někteří cestující si podle BBC stěžovali, že v důsledku snížení počtu spojů v metru se v jednotlivých vagonech nacházelo více lidí. Podle londýnského starosty Sadiqa Khana by místní neměli využívat dopravu, pokud to není absolutně nutné.

Reklama

Hlavní zprávy