Hlavní obsah

V USA se narodilo první dítě z transplantované dělohy

V Americe se narodilo první dítě z transplantované dělohy. Světové prvenství však drží ŠvédiVideo: AP

 

Reklama

V Texasu se narodilo první americké dítě matce, které byla transplantována děloha. Zákrok byl proveden jako součást klinického hodnocení studií nových možností léčby neplodnosti způsobené nefunkční dělohou. Světové prvenství však patří Švédské univerzitě, která dítě z transplantované dělohy přivedla na svět před třemi lety.

Článek

Na Baylorské univerzitní klinice v texaském Dallasu se narodilo první dítě matce s transplantovanou dělohou. Rodina si přeje soukromí, proto nemocnice mnoho informací, včetně doby narození dítěte, nezveřejnila. Giuliano Testa, vedoucí výzkumník klinického hodnocení transplantace dělohy, o narození hovoří jako o „milníku” a „krásném momentu lásky a naděje pro matku, která nikdy neměla odnosit své vlastní dítě”.

Transplantace dělohy byla provedena jako součást klinického hodnocení studií nových možností léčby neplodnosti u žen s nefunkční dělohou - ať už se ženy bez tohoto orgánu narodí, přijdou o něj, nebo ho nemají funkční. Tento stav s názvem neplodnost děložního faktoru postihuje 5 % žen po celém světě.

Vůbec poprvé se dítě narodilo z transplantované dělohy v roce 2014, kdy porodila 36letá matka na univerzitě ve švédském Göteborgu. Od té doby se v zemi tímto způsobem narodilo už osm dětí.

Tým z Baylorské univerzity se švédskými výzkumníky spolupracoval. V loňském roce provedli Američané první čtyři transplantace dělohy. U prvních tří pacientů zákrok nedopadl úspěšně a orgán musel být opět vyjmut.

Reklama

Doporučované