Hlavní obsah
Online

Čeká nás nejhorší týden, řekl Trump a poslal do boje s virem vojáky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident Donald Trump oznámil, že na boj s koronavirem uvolní tisíce vojáků. Jen do New Yorku jich má dorazit na pomoc tisíc. Spojené státy podle něj čeká nejkrušnější týden, kdy mnoho lidí zemře.

Článek

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) také nově doporučuje všem lidem, aby pomohli omezit šíření koronaviru používáním látkových roušek. Sám Trump ale zdůraznil, že takovéto zakrývání obličeje není povinné, a upozornil, že on sám to dělat nehodlá. USA má přes 300 000 nakažených a téměř 8300 mrtvých.

V Itálii zemřelo za poslední den 681 nakažených koronavirem, je to nejméně za skoro dva týdny. Počet obětí v zemi tak vzrostl na 15 362 a nakažených na 124 632, informovala dnes italská civilní ochrana. Počet infikovaných se zvýšil za posledních 24 hodin o 4805, uvedl deník Corriere della Sera.

Ve Španělsku se počet nakažených za poslední den zvýšil o 7472, úmrtí přibylo 932. Dohromady je tak v zemi přes 124 700 nakažených a přes 11 000 mrtvých. Co do počtu případů, u kterých se potvrdila nákaza, tak Španělsko předčilo Itálii a je na druhém místě za Spojenými státy.

Vývoj událostí sledujeme online:

  • Jižní Korea odložila znovuotevření škol

    Jihokorejské zdravotnické úřady dnes ohlásily 94 nových případů nákazy koronavirem, čímž se jejich celkový počet vyšplhal na 10 156. Mrtvých přibylo devět na celkových 183. Z nemoci covid-19 se už uzdravilo 6325 lidí.

    Jižní Korea se v posledních dnech potýká s nárůstem případů, kdy se infekce projeví u lidí, již přicestovali ze zahraničí. Objevují se také lokální epicentra nákazy, jako jsou domy s pečovatelskou službou nebo kostely. Vláda se proto rozhodla odložit znovuotevření škol, původně naplánované na příští týden.

  • Trump: V USA budou v boji s koronavirem pomáhat vojáci

    Americký prezident Donald Trump oznámil významné posílení vojenské pomoci po celé zemi. Podle jeho slov se bude jednat o tisíce vojáků a osob z armádního personálu.

  • V Indii vznikají speciální izolační vlaky

    Indie již před týdnem oznámila plánovanou konstrukci izolačních oddělení ve vlakových vagonech. Plánuje takto každý týden přeměnit 10 vagonů v každé vlakové zóně, kterých je v zemi 16.

    Podívejte se, jak taková přeměna vypadá.

  • Počet potvrzených případů v USA přesáhl hranici 300 tisíc. Mrtvých je přes 8 tisíc

  • Ve Francii nákaze v nemocnicích a ústavech podlehlo 7560 lidí

    Ve francouzských nemocnicích a domovech s pečovatelskou službou nemoci covid-19, kterou způsobuje koronavirus, podlehlo od 1. března 7560 lidí. Dnes o tom informuje agentura Reuters s odvoláním na francouzské úřady. V samotných nemocnicích je k dnešnímu dni evidováno 5532 případů úmrtí, což je oproti pátku o 441 více.

  • Těhotná snoubenka britského premiéra má příznaky covid-19

    Carrie Symondsová, snoubenka britského premiéra Borise Johnsona, s nímž začátkem léta čeká první dítě, má příznaky nákazy koronavirem. Po týdnu se prý cítí lépe, napsala agentura Reuters.

    „Poslední týden jsem strávila v posteli s hlavními příznaky koronaviru. Test jsem nepotřebovala a po sedmidenním odpočinku se už cítím silnější a že se uzdravuji,“ řekla Symondsová.

  • USA chtějí urychlit propouštění vězňů kvůli koronaviru

    Americký ministr spravedlnosti William Barr nařídil federálním vězeňským úřadům, aby urychlily propouštění některých „zranitelných“ vězňů z věznic ve třech amerických státech. V tamních zařízeních se totiž v posledních dnech objevuje stále více nakažených koronavirem a obětí nemoci covid-19. Informoval o tom dnes server Politico.

  • Kyjev posílá 20 zdravotníků do Itálie, aby pomohli a učili se

    Ukrajina, která očekává v příštích týdnech strmý nárůst počtu lidí nakažených koronavirem, dnes poslala do Itálie dvacetičlenný lékařský tým. Agentura Reuters píše, že v Itálii, kde si nemoc covid-19 vyžádala nejvíce obětí na světě, mají pomáhat tamním zdravotníkům i získávat zkušenosti v boji s epidemií.

  • V Itálii zemřelo za den opět méně nakažených koronavirem, 681

    V Itálii zemřelo za poslední den 681 nakažených koronavirem, je to nejméně za skoro dva týdny. Počet obětí v zemi tak vzrostl na 15 362 a nakažených na 124 632, informovala dnes italská civilní ochrana. Počet infikovaných se zvýšil za posledních 24 hodin o 4805, uvedl deník Corriere della Sera.

  • New York zaznamenal dosud nejvyšší počet zemřelých a nakažených

    Americký stát New York zaznamenal za poslední den 630 dalších úmrtí na nemoc covid-19 a přes 10 800 nově nakažených koronavirem. U obou údajů se jedná o zatím největší přírůstek za 24 hodin. Ve státě, který je epicentrem pandemie v USA, se virem infikovalo dohromady již 113 704 lidí a 3565 jich nákaze podlehlo. Na tiskovém brífinku to dnes prohlásil guvernér Andrew Cuomo.

  • Istanbulské metro instaluje termokamery, nepustí lidi s horečkou

    V tureckém Istanbulu instalovali kvůli koronaviru zatím ve třech největších stanicích metra termokamery, které mají měřit lidem teplotu. Pokud budou mít cestující vysokou horečku, nebudou vpuštěni do metra a budou převezeni do nemocnice. Informoval o tom server Ahval s odvoláním na starostu Istanbulu Ekrema Imamoglua.

    Imamoglu upřesnil, že termokamery jsou zatím na stanicích Yenikapi, Üsküdar a Kirazli, které jsou přestupními uzly i pro další druhy veřejné dopravy. Starosta největšího tureckého města dodal, že termokamery radnice postupně instaluje i v dalších stanicích metra.

    Istanbul, v němž žije téměř 16 milionů lidí, dosud eviduje asi 60 procent ze všech případů nákazy koronavirem v Turecku. Těch je v celé zemi téměř 21 000, nemoci dosud podlehlo v Turecku podle pátečních údajů ministerstva zdravotnictví 425 lidí, z toho polovina v Istanbulu.

    V pátek přibylo za 24 hodin v Turecku sedm desítek obětí a na 2800 nakažených. Za den udělaly místní úřady na 16 160 testů, od začátku epidemie jich provedly na 140 700. První případ se v této zemi s 83 miliony obyvatel potvrdil 11. března.

    Turecká vláda si v předchozích týdnech vysloužila kritiku od opozice i sdružení místních zdravotníků za nedostatečná opatření proti šíření koronaviru, zejména za to, že nezavedla plošné omezení volného pohybu.

  • Rakousko má už téměř 12 000 případů nákazy koronavirem, 186 obětí

    V Rakousku se potvrdilo už 11 781 případů nákazy koronavirem, 186 infikovaných dosud v této zemi zemřelo a 2507 se jich uzdravilo. Informovala o tom v sobotu agentura APA s odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích je v Rakousku nyní 1071 nakažených koronavirem, z toho 245 na jednotkách intenzivní péče.

    V pátek evidovalo Rakousko na 11 300 nakažených koronavirem a 168 úmrtí. Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober v sobotu ocenil, že denní nárůst nových případů ve srovnání s dobou před třemi týdny výrazně klesl z asi 40 procent na zhruba čtyři až dvě procenta.

  • Benátsko nařídilo roušky a rukavice pro nákup v supermarketech

    Italský region Benátsko (Veneto) zpřísnil opatření proti šíření koronaviru, ode dneška mohou do supermarketů chodit lidé nakupovat pouze s rouškou či šátkem přes nos a ústa a v rukavicích. Informovala o tom agentura APA. V neděli budou supermarkety v tomto regionu zavřeny.

    Benátsko patří v Itálii k nejhůře postiženým regionům nynější pandemií. Nejvíce případů nákazy koronavirem a obětí eviduje region Lombardie, na kterou připadá 40 procent všech případů nákazy v Itálii.

  • V Británii přibylo 708 mrtvých, to je zatím nejvíce za den

    Počet obětí koronaviru v Británii za poslední den stoupl o 20 procent na 4313. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Oproti předešlému dni přibylo 708 mrtvých, a jde tak o nový smutný rekord.

    Testy nákazu koronavirem prokázaly u 41 903 lidí.

  • Nizozemsko má 164 nových obětí nákazy koronavirem, celkem už 1651

    Počet obětí nákazy koronavirem vzrostl v Nizozemsku za posledních 24 hodin o 164. Celkově již země zaznamenala 1651 zemřelých a 16 627 nakažených, uvedla dnes s odvoláním na zdravotnické úřady agentura Reuters.

    Nizozemský národní zdravotnický institut (RIVM) uvedl, že celkový počet infikovaných za poslední den vzrostl o šest procent, přičemž růst zpomalil z pátečních 1026 na dnešních 904 nakažených. Denní počet úmrtí je naopak o něco vyšší než v pátek, kdy bylo hlášeno 148 úmrtí.

    Skutečný počet úmrtí i nakažených je kvůli nemožnosti provést celoplošné testování populace vyšší než oficiální čísla, upozornil RIVM.

    Co do počtu zachycených případů nákazy je sedmnáctimilionové Nizozemsko osmou nejvíce zasaženou zemí v Evropě.

Reklama

Hlavní zprávy