Hlavní obsah
Online

Čeká nás nejhorší týden, řekl Trump a poslal do boje s virem vojáky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident Donald Trump oznámil, že na boj s koronavirem uvolní tisíce vojáků. Jen do New Yorku jich má dorazit na pomoc tisíc. Spojené státy podle něj čeká nejkrušnější týden, kdy mnoho lidí zemře.

Článek

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) také nově doporučuje všem lidem, aby pomohli omezit šíření koronaviru používáním látkových roušek. Sám Trump ale zdůraznil, že takovéto zakrývání obličeje není povinné, a upozornil, že on sám to dělat nehodlá. USA má přes 300 000 nakažených a téměř 8300 mrtvých.

V Itálii zemřelo za poslední den 681 nakažených koronavirem, je to nejméně za skoro dva týdny. Počet obětí v zemi tak vzrostl na 15 362 a nakažených na 124 632, informovala dnes italská civilní ochrana. Počet infikovaných se zvýšil za posledních 24 hodin o 4805, uvedl deník Corriere della Sera.

Ve Španělsku se počet nakažených za poslední den zvýšil o 7472, úmrtí přibylo 932. Dohromady je tak v zemi přes 124 700 nakažených a přes 11 000 mrtvých. Co do počtu případů, u kterých se potvrdila nákaza, tak Španělsko předčilo Itálii a je na druhém místě za Spojenými státy.

Vývoj událostí sledujeme online:

  • V Maďarsku na covid-19 zemřelo dalších šest osob, celkem 32

    Počet lidí s potvrzeným onemocněním covid-19 způsobeným koronavirem v Maďarsku stoupl na 678 a dalších šest osob za posledních 24 hodin zemřelo. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila maďarská vláda na svých internetových stránkách. V zemi již nemoci podlehlo 32 lidí, 58 se jich uzdravilo. Šéf úřadu vlády Gergely Gulyás pak oznámil, že vláda připravuje balíček opatření, která mají pomoci nastartovat ekonomiku poškozenou koronavirem, za zhruba 30 miliard USD (771,1 miliardy Kč).

  • Trump: V USA budou v boji s koronavirem pomáhat vojáci

    Americký prezident Donald Trump oznámil významné posílení vojenské pomoci po celé zemi. Podle jeho slov se bude jednat o tisíce vojáků a osob z armádního personálu.

  • V Indii vznikají speciální izolační vlaky

    Indie již před týdnem oznámila plánovanou konstrukci izolačních oddělení ve vlakových vagonech. Plánuje takto každý týden přeměnit 10 vagonů v každé vlakové zóně, kterých je v zemi 16.

    Podívejte se, jak taková přeměna vypadá.

  • Počet potvrzených případů v USA přesáhl hranici 300 tisíc. Mrtvých je přes 8 tisíc

  • Ve Francii nákaze v nemocnicích a ústavech podlehlo 7560 lidí

    Ve francouzských nemocnicích a domovech s pečovatelskou službou nemoci covid-19, kterou způsobuje koronavirus, podlehlo od 1. března 7560 lidí. Dnes o tom informuje agentura Reuters s odvoláním na francouzské úřady. V samotných nemocnicích je k dnešnímu dni evidováno 5532 případů úmrtí, což je oproti pátku o 441 více.

  • Těhotná snoubenka britského premiéra má příznaky covid-19

    Carrie Symondsová, snoubenka britského premiéra Borise Johnsona, s nímž začátkem léta čeká první dítě, má příznaky nákazy koronavirem. Po týdnu se prý cítí lépe, napsala agentura Reuters.

    „Poslední týden jsem strávila v posteli s hlavními příznaky koronaviru. Test jsem nepotřebovala a po sedmidenním odpočinku se už cítím silnější a že se uzdravuji,“ řekla Symondsová.

  • USA chtějí urychlit propouštění vězňů kvůli koronaviru

    Americký ministr spravedlnosti William Barr nařídil federálním vězeňským úřadům, aby urychlily propouštění některých „zranitelných“ vězňů z věznic ve třech amerických státech. V tamních zařízeních se totiž v posledních dnech objevuje stále více nakažených koronavirem a obětí nemoci covid-19. Informoval o tom dnes server Politico.

  • Kyjev posílá 20 zdravotníků do Itálie, aby pomohli a učili se

    Ukrajina, která očekává v příštích týdnech strmý nárůst počtu lidí nakažených koronavirem, dnes poslala do Itálie dvacetičlenný lékařský tým. Agentura Reuters píše, že v Itálii, kde si nemoc covid-19 vyžádala nejvíce obětí na světě, mají pomáhat tamním zdravotníkům i získávat zkušenosti v boji s epidemií.

  • V Itálii zemřelo za den opět méně nakažených koronavirem, 681

    V Itálii zemřelo za poslední den 681 nakažených koronavirem, je to nejméně za skoro dva týdny. Počet obětí v zemi tak vzrostl na 15 362 a nakažených na 124 632, informovala dnes italská civilní ochrana. Počet infikovaných se zvýšil za posledních 24 hodin o 4805, uvedl deník Corriere della Sera.

  • New York zaznamenal dosud nejvyšší počet zemřelých a nakažených

    Americký stát New York zaznamenal za poslední den 630 dalších úmrtí na nemoc covid-19 a přes 10 800 nově nakažených koronavirem. U obou údajů se jedná o zatím největší přírůstek za 24 hodin. Ve státě, který je epicentrem pandemie v USA, se virem infikovalo dohromady již 113 704 lidí a 3565 jich nákaze podlehlo. Na tiskovém brífinku to dnes prohlásil guvernér Andrew Cuomo.

  • Istanbulské metro instaluje termokamery, nepustí lidi s horečkou

    V tureckém Istanbulu instalovali kvůli koronaviru zatím ve třech největších stanicích metra termokamery, které mají měřit lidem teplotu. Pokud budou mít cestující vysokou horečku, nebudou vpuštěni do metra a budou převezeni do nemocnice. Informoval o tom server Ahval s odvoláním na starostu Istanbulu Ekrema Imamoglua.

    Imamoglu upřesnil, že termokamery jsou zatím na stanicích Yenikapi, Üsküdar a Kirazli, které jsou přestupními uzly i pro další druhy veřejné dopravy. Starosta největšího tureckého města dodal, že termokamery radnice postupně instaluje i v dalších stanicích metra.

    Istanbul, v němž žije téměř 16 milionů lidí, dosud eviduje asi 60 procent ze všech případů nákazy koronavirem v Turecku. Těch je v celé zemi téměř 21 000, nemoci dosud podlehlo v Turecku podle pátečních údajů ministerstva zdravotnictví 425 lidí, z toho polovina v Istanbulu.

    V pátek přibylo za 24 hodin v Turecku sedm desítek obětí a na 2800 nakažených. Za den udělaly místní úřady na 16 160 testů, od začátku epidemie jich provedly na 140 700. První případ se v této zemi s 83 miliony obyvatel potvrdil 11. března.

    Turecká vláda si v předchozích týdnech vysloužila kritiku od opozice i sdružení místních zdravotníků za nedostatečná opatření proti šíření koronaviru, zejména za to, že nezavedla plošné omezení volného pohybu.

  • Rakousko má už téměř 12 000 případů nákazy koronavirem, 186 obětí

    V Rakousku se potvrdilo už 11 781 případů nákazy koronavirem, 186 infikovaných dosud v této zemi zemřelo a 2507 se jich uzdravilo. Informovala o tom v sobotu agentura APA s odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích je v Rakousku nyní 1071 nakažených koronavirem, z toho 245 na jednotkách intenzivní péče.

    V pátek evidovalo Rakousko na 11 300 nakažených koronavirem a 168 úmrtí. Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober v sobotu ocenil, že denní nárůst nových případů ve srovnání s dobou před třemi týdny výrazně klesl z asi 40 procent na zhruba čtyři až dvě procenta.

  • Benátsko nařídilo roušky a rukavice pro nákup v supermarketech

    Italský region Benátsko (Veneto) zpřísnil opatření proti šíření koronaviru, ode dneška mohou do supermarketů chodit lidé nakupovat pouze s rouškou či šátkem přes nos a ústa a v rukavicích. Informovala o tom agentura APA. V neděli budou supermarkety v tomto regionu zavřeny.

    Benátsko patří v Itálii k nejhůře postiženým regionům nynější pandemií. Nejvíce případů nákazy koronavirem a obětí eviduje region Lombardie, na kterou připadá 40 procent všech případů nákazy v Itálii.

  • V Británii přibylo 708 mrtvých, to je zatím nejvíce za den

    Počet obětí koronaviru v Británii za poslední den stoupl o 20 procent na 4313. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Oproti předešlému dni přibylo 708 mrtvých, a jde tak o nový smutný rekord.

    Testy nákazu koronavirem prokázaly u 41 903 lidí.

  • Nizozemsko má 164 nových obětí nákazy koronavirem, celkem už 1651

    Počet obětí nákazy koronavirem vzrostl v Nizozemsku za posledních 24 hodin o 164. Celkově již země zaznamenala 1651 zemřelých a 16 627 nakažených, uvedla dnes s odvoláním na zdravotnické úřady agentura Reuters.

    Nizozemský národní zdravotnický institut (RIVM) uvedl, že celkový počet infikovaných za poslední den vzrostl o šest procent, přičemž růst zpomalil z pátečních 1026 na dnešních 904 nakažených. Denní počet úmrtí je naopak o něco vyšší než v pátek, kdy bylo hlášeno 148 úmrtí.

    Skutečný počet úmrtí i nakažených je kvůli nemožnosti provést celoplošné testování populace vyšší než oficiální čísla, upozornil RIVM.

    Co do počtu zachycených případů nákazy je sedmnáctimilionové Nizozemsko osmou nejvíce zasaženou zemí v Evropě.

Reklama