Hlavní obsah

V USA slaví Den díkůvzdání, epidemie však nepolevuje

Foto: Profimedia.cz

Američané cestující na Den díkůvzdání, který letos připadl na čtvrtek 26. listopadu.

Reklama

Ve Spojených státech pokračuje nepříznivý vývoj pandemie nemoci covid-19. Počty nových nakažených sice nestoupají od víkendu tak strmě vzhůru, růst se ale nezastavil. Amerika tak stále zaznamenává nové rekordy.

Článek

Spojené státy slaví ve čtvrtek Den díkůvzdání. U příležitosti oblíbeného svátku tak američtí občané cestují napříč státy, navštěvují přátele a rodinu. To vyvolává obavy z dalšího zhoršení epidemické situace v zemi.

Na Američany apeloval mimo jiné i nově zvolený prezident Joe Biden. Nabádal je, aby oslavy a návštěvy omezili a svátek strávili doma.

Současná vlna nákazy koronavirem se na rozdíl od předchozích měsíců týká téměř celého území.

Na začátku podzimu nejvyšší čísla hlásily státy na středozápadu země. Zatímco ve státech Iowa, Jižní Dakota a Wisconsin už v současnosti denní přírůstky mírně klesají, hustě obydlené státy jako Kalifornie, Pensylvánie a Texas zaznamenávají opačný trend.

Podle amerického deníku The New York Times panuje stále nejhorší situace na počet obyvatel ve státě Severní Dakota. Téměř u každého desátého obyvatele od začátku pandemie test prokázal onemocnění covid-19. Většina z nich onemocněla právě v průběhu uplynulých dvou měsíců.

Někteří epidemiologové odhadují, že počty zemřelých v budoucích týdnech předčí čísla ze začátku pandemie. A to i přes nové poznatky v léčbě onemocnění.

Amerika současně zaznamenala nový rekord. Hlásí zcela poprvé nárůst milionu nakažených, a to za oba dva uplynulé týdny. Podle statistik listu The New York Times to bylo v průměru 173 tisíc nakažených denně. Pokud tento trend bude pokračovat, celkové číslo nově nakažených za listopad překročí 4,5 milionu. Byl by to tak více než dvojnásobek počtu nakažených jakéhokoliv předchozího měsíce.

Podle iniciativy The COVID Tracking Project (Projekt sledování onemocnění covid) se denně v USA provádí zhruba 1,7 milionu laboratorních testů. Míra pozitivity se tak pohybuje kolem deseti procent.

Podle stejného zdroje je rekordní také nárůst hospitalizací. V současné době je v nemocnicích na 90 tisíc pacientů. Jde tak o rekordní počet, a to již šestnáct dní v řadě. Od začátku měsíce měl počet obsazených nemocničních lůžek narůst o 40 tisíc.

Šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield tak očekává v některých oblastech přetížení systému zdravotní péče.

Karanténní opatření se v USA výrazně liší stát od státu. Například na Floridě, v Jižní Dakotě či Oklahomě ke středě 25. listopadu neplatila žádná nařízení týkající se nošení roušek či omezení pro podniky.

V jiných částech Ameriky naopak opatření zpřísňují. Město New York minulý týden uzavřelo školy, v Ohiu nově platí noční zákaz vycházení. V Pensylvánii se od 17. hodiny nesmí prodávat v barech a restauracích alkohol.

Podle deníku The New York Times to jsou právě rozličné postoje k situaci, které odrážejí absenci jasných federálních opatření v reakci na pandemii, která nejeví známky ústupu.

Američané cestují na Den díkůvzdání. Podívejte se na fotografie ze Spojených států:

Reklama

Doporučované