Hlavní obsah
Online

Babiš chce děti ve škole naposledy 18. prosince. Zákaz kelímků se změní

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě i v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- V sobotu odhalily laboratoře 3655 nových případů koronaviru. Index protiepidemického systému PES se v neděli zvýšil na 71. Data odpovídají 4. stupni rizika a pomalu se blíží k 5. stupni, který začíná na indexu 76. Česko je stále ve třetím stupni, o zpřísnění bude vláda jednat v pondělí.

- Pokud vláda v pondělí schválí přesun Česka do 4. stupně rizika, uzavření restaurací a hotelů zřejmě nastane ke konci příštího týdne. Řekl to ministr průmyslu Karel Havlíček v diskusním pořadu Partie televize Prima. „Není to spravedlivé, ale covid není spravedlivý. Restaurace jsou zavřené v celé Evropě. A musí dostat kompenzace,“ uvedl Havlíček.

- Ministr vnitra Jan Hamáček v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že by do pátku nečekal a zavřel restaurace dříve, například ve středu. „Nárůst čísel mě děsí. V lednu můžeme mít obrovský problém,“ uvedl Hamáček. Nevyloučil, že se Česko může do Vánoc přesunout do 5. stupně.

- Německá kancléřka Angela Merkelová vyhlásí od 16. prosince celostátní lockdown. Uzavřeny budou restaurace i školy, lidé se budou moci setkávat jen omezeně.

DĚNÍ VE SVĚTĚ I V ČR JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Maláčová navrhne povolení vycházek v domovech seniorů

    Vláda by mohla příští týden jednat o povolení vycházek klientům domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení. Mohli by se tak dostat i k rodině na Vánoce. Návrh se chystá kabinetu předložit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Řekla to ČTK. Experti dlouhou izolaci seniorů a postižených v zařízeních kritizují. Poukazují na to, že nařízené odloučení a osamocení výrazně dopadá na psychiku i zdraví lidí.

  • Babiš: Antigenní testování by mohlo začít již od středy

    Antigenní testování na covid-19 pro veřejnost chce vláda kvůli velkému zájmu lidí zahájit již od středy. V pondělí to vládě navrhne ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), řekl dnes ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Na Facebooku předseda vlády uvedl, že by se potenciálně mohlo do testování zapojit 5 200 praktických lékařů, 6 000 zubařů a 9 000 ambulantních specialistů. Navyšovat se také bude počet testů ve fakultních nemocnicích. Lidé se kromě webu budou moci hlásit přes své lékaře nebo přes linku 1221.

    Babiš také uvedl, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) umožnila testovat a vykazovat testy všem lékařům v České republice. Za úkon dostanou 350 korun.

  • Moskva nechystá koronavirová opatření na svátky

    V Rusku dále roste počet nakažených covidem-19 i počet mrtvých. Počet úmrtí za uplynulý den se zvýšil o 488 na 46 941 a nově bylo potvrzeno 28 080 nakažených. Od začátku pandemie se v Rusku nakazilo přes 2,65 milionu lidí.

    Vysoké zůstávají i počty nakažených v Moskvě. Moskevský starosta Sergej Sobjanin ale agentuře Interfax řekl, že navzdory růstu počtu nově nakažených město o novoročních svátcích neplánuje zavést zákaz vycházení ani omezit prodej alkoholu. Moskva, která má téměř 13 milionů obyvatel, na začátku prosince začala očkovat nejvíce ohrožené skupiny a odmítá zavést přísnější omezení podobná těm, která zavedla začátkem roku. Místo toho se zaměřuje na cílená opatření. Starosta tvrdí, že zpřísnění opatření by bylo nutné v případě, že by zdravotnický systém nezvládal příliv pacientů. Taková situace ale v Moskvě zatím podle něj nenastala.

  • Litva kvůli koronaviru zpřísňuje na tři týdny omezení pohybu

    Litva od středy na tři týdny zpřísní omezení pohybu. Chce tak zastavit výrazný nárůst počtu případů nemoci covid-19. Litva je nyní třetí nejvíce zasaženou zemí v Evropské unii, ještě před šesti týdny jí přitom patřila 18. příčka. Od středy budou moci lidé opustit dům jen kvůli práci, nákupu základního zboží, péči o nemocné či kvůli pohřbu. Otevřené budou pouze obchody prodávající důležité zboží, návštěvy jiných domácností budou zakázané, oznámila premiérka Ingrida Šimonytéová.

  • Ministři jednají o termínu zpřísnění

    Podle původních informací Seznam Zpráv chtěl ministr zdravotnictví Jan Blatný navrhovat vládě, aby se restaurace i služby zavřely už od úterý. Ministr informaci popřel.

    Celý článek čtěte zde:

  • Babiš: Děti by měly jít do školy naposledy 18. prosince

    Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že vláda v pondělí zpřísní opatření kvůli epidemii koronaviru. Děti by podle premiérova názoru měly jít před Vánoci naposledy do škol v pátek 18. prosince. V rozhovoru pro Českou televizi dnes také řekl, že na jednání kabinetu bude požadovat úpravu nařízení o zákazu prodeje všech nápojů s sebou.

    Zákaz kafe s sebou je podle předsedy vlády „totální nesmysl“. „To se nedá pochopit, byla to chyba,“ řekl. „Já se za to omlouvám a budu trvat na tom, aby se to změnilo, protože není možné, aby si lidi nemohli brát kelímek s kávou,“ uvedl.

  • Ve Velké Británii přibývá nakažených

    V Británii nyní ve srovnání s předchozím týdnem nakažených mírně přibývá. Za uplynulý den se infekce prokázala u více než 18 000 lidí, o den dříve bylo pozitivních testů přes 21 500. Podle nedělní statistiky ministerstva zdravotnictví zemřelo kvůli nákaze dalších 144 lidí, celkem už má země smrtelných obětí 64 170.

  • Itálie zahájila uvolňování ve čtyřech regionech

    Itálie kvůli příznivější epidemické situaci restrikce uvolňuje, ve čtyřech regionech včetně Lombardie se dnes otevřely restaurace, kavárny a bary. Za uplynulý den testy v zemi s 60 miliony obyvatel prokázaly koronavirus u dalších zhruba 18 000 lidí, což je méně než o den dříve. Bilance mrtvých vzrostla o 484 na 64 520, a Itálie tak má nejvíce obětí covidu-19 ze všech evropských zemí. Až do soboty prvenství patřilo Británii.

  • V USA se začalo s distribucí vakcíny proti covidu-19

    Ve Spojených státech se v neděli začalo s distribucí nově schválené vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech. Výrobní závod farmaceutické společnosti Pfizer v Kalamazoo ve státě Michigan brzy ráno opustila tři nákladní auta se statisíci dávek vakcíny. Vládní poradce Moncef Slaoui stanici Fox News řekl, že do konce prvního čtvrtletí příštího roku má být očkováno 100 milionů lidí, což je téměř třetina všech obyvatel.

  • V Nizozemsku dál rostou denní bilance nakažených, blíží se 10 000

    V Nizozemsku se dál zvyšují počty odhalených případů nákazy novým koronavirem, v neděli úřady ohlásily téměř 10 000 pozitivních testů. Podle agentury Reuters se zdá, že restrikce přijaté kvůli epidemii v polovině října přestávají fungovat. Vláda se proto sešla na mimořádném zasedání, aby rozhodla o jejich případném zpřísnění. Změny by měla oznámit v úterý.

  • Rakousko hlásí přes 2600 nakažených, o testy velký zájem není

    Rakousko hlásí dalších více než 2600 případů koronavirové nákazy za uplynulý den. Podle serveru OE24 je to největší nedělní nárůst za poslední měsíc. Ve Vídni dnes mezitím končí dobrovolné hromadné testování obyvatel, kteří ale příliš velký zájem neprojevili. Podle ranních údajů agentury APA si nechalo provést bezplatný test přes deset procent obyvatel. Rakousko dosud zachytilo celkem 322 463 případů koronavirové infekce a 4473 souvisejících úmrtí. Za uplynulý den do statistik přibylo 2641 nově infikovaných a 58 zemřelých. V sobotu bylo hlášeno 4605 nově nakažených, ale nedělní čísla jsou tradičně nižší, protože se méně testuje. V současnosti je v nemocniční péči 3444 nakažených, z toho 577 na jednotkách intenzivní péče.

  • Fiala: PES nefungoval snad ani minutu

    Předseda ODS Petr Fiala v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že protiepidemický systém PES nefungoval. „Největší problém je, že se vytvořil systém PES a neplatil snad ani minutu,“ kritizoval počínání vlády předseda ODS Petr Fiala. „Lidé jsou v důsledku toho otráveni a znechuceni,“ dodal.

  • Hamáček: Česko by se mohlo znovu zavřít už ve středu

    Vláda bude v pondělí jednat o přechodu Česka do čtvrtého stupně. Podle ministra Hamáčka dojde ke zpřísnění opatření a Česko by se mohlo zavřít už od středy. Ministr průmyslu Karel Havlíček přitom uvedl, že by byl pro páteční termín. „Do pátku bych nečekal, mě ten nárůst těch čísel děsí, pokud to chytne exponenciálu, tak máme v lednu obrovský problém,“ uvedl Hamáček. Na dotaz, zda by opatření mohla platit od středy, reagoval slovy: maximálně od středy.

  • Vánoce v pátém stupni? Hamáček tuto variantu nevyloučil

    „Pokud bude skóre přes 76, tak bude legitimní uvažovat o přechodu do pátého stupně,“ reagoval ministr vnitra Jan Hamáček na dotaz, zda se Česko vrátí do pátého stupně do Vánoc. Podle Hamáčka se vláda v pondělí rozhodne, že Česko se přesune do čtvrtého stupně. „Obrovské uvolnění není možné, ukazuje se, že povolíte málo a virus zareaguje, takže musíme zpátky do čtvrtého stupně a budeme rádi, že ne do pátého,“ uvedl vicepremiér.

  • Hamáček o kávě v pytlíku: Stala se chyba, musíme to napravit

    Ministr Blatný na páteční tiskové konferenci uvedl, že vláda svým nařízením z minulého týdne zakázala prodej kávy s sebou z výdejních okének restaurací. Se zákazem se v centru Prahy potýkají různě. Kávu v kelímku například balí do pytlíku. Ministr vnitra to poté označil za absurdní.

    V Otázkách Václava Moravce se za toto nařízení omluvil. „Je to špatně a mělo by se to opravit. Bylo už několik zmatků, první chyba byla ta, že se stala chyba s petkami a potom to kafe, chápu, že to českou veřejnost pobouřilo,“ řekl Hamáček. Podle něj je potřeba vládní text přepsat a opatření napsat lepším způsobem.

  • Vondrák: Na Vánoce budou lékaři velmi zatíženi

    Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák očekává velké zatížení zdravotníků a sociálních pracovníků během Vánoc.

  • Angela Merkelová vyhlásila lockdown od 16. prosince

    Německo výrazně zpřísní protiepidemická opatření ve snaze zbrzdit šíření nového koronaviru. Kancléřka Angela Merkelová a premiéři spolkových zemí se dnes dohodli, že zpřísnění bude platit v období od 16. prosince do 10. ledna. V té době budou zavřené obchody s výjimkou těch, které prodávají nezbytný sortiment, jako jsou například potraviny. Kromě toho mají být v zásadě zavřené i školy a lidé by měli víc pracovat z domova.

  • Havlíček: Uzavření restaurací zřejmě nastane ke konci týdne

    Pokud vláda v pondělí schválí přesun Česka do 4. stupně rizika, uzavření restaurací a hotelů zřejmě nastane ke konci příštího týdne. Řekl to ministr průmyslu Karel Havlíček v diskusním pořadu Partie televize Prima. „Pokud by vláda odsouhlasila uzavření restaurací a penzionů chtěl bych, aby to bylo ke konci týdne. Není to spravedlivé, ale covid není spravedlivý. Restaurace jsou zavřené v celé Evropě. A musí dostat kompenzace,“ uvedl Havlíček.

  • Německá vláda chce před Vánocemi zavřít většinu obchodů

    V Německu by se měly už ve středu zavřít obchody, které prodávají jiné než nezbytné zboží. Podle agentury Reuters to vyplývá z vládního návrhu opatření proti šíření koronaviru před nedělním jednáním kancléřky Angely Merkelové s premiéry spolkových zemí. Většina německých obchodů by podle návrhu zůstala zavřená do 10. ledna. Chystá se také například uzavření škol.

    Spolková vláda i mnohé zemské vlády se v posledních dnech vyslovily pro výrazné zpřísnění restrikcí už před Vánocemi. Kvůli nepříznivému epidemickému vývoji začaly jednotlivé spolkové země na vlastní pěst zpřísňovat opatření proti šíření koronaviru a na dnešním setkání předsedů zemských vlád s kancléřkou chtějí jednat o nových opatřeních na celostátní úrovni. V Německu přitom v poslední době stále rychleji přibývá nakažených. Ve čtvrtek jich bylo 29 875, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Ve čtvrtek také zemřelo rekordních 598 infikovaných.

Reklama

Hlavní zprávy