Hlavní obsah

V USA vědci zničili první hnízdo „zabijáckých sršní“, v lovu pokračují

Foto: Profimedia.cz

Ve státě Washington vědci zničili hnízdo s asi dvěma stovkami sršní.

Reklama

Po několika týdnech hledání objevili američtí vědci hnízdo sršně mandarínské. Ve státě Washington vědci zničili hnízdo s asi dvěma stovkami sršní, pátrání po dalších ale nadále pokračuje. Sršně jsou hrozbou pro populaci včel.

Článek

Výskyt sršně mandarínské, tedy takzvané „vražedné sršně“, potvrdili vědci na území USA poprvé letos v květnu. Podle BBC se ale tento druh objevil na území Severní Ameriky už v srpnu 2019, konkrétně v Kanadě. V prosinci téhož roku pak hlásili vědci výskyt ve státě Washington, který aktuálně patří k nejvíce zasaženým.

Právě ve Washigtonu vědci ve čtvrtek objevili první hnízdo tohoto invazivního druhu. Napomohlo tomu to, že entomologové upevnili na těla tří sršňů pomocí zubní niti sledovací zařízení. Díky tomu vědci poblíž města Blaine nedaleko kanadských hranic lokalizovali hnízdo s asi dvěma stovkami jedinců. V sobotu tak entomologové v ochranných oblecích nejprve napustili do hnízda pěnu a dutinu stromu následně obalili plastovou fólií, aby žádná ze sršní nemohla z hnízda uletět. Nakonec sršně „vysáli do sběrné komory“.

„Dostáváme je z hnízda zaživa a následně zabíjíme,“ cituje Deutsche Welle entomologa Svena-Erika Spichigera z ministerstva zemědělství státu Washington. Strom vědci následně pokáceli, aby mohli extrahovat nedávno narozené sršně a určit, zda královny opustily úl. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že by v oblasti mohlo být více hnízd. „Jde o stále velmi malou populaci, sršně nadále aktivně lovíme,“ dodává Spichiger.

Tento druh nemá mnoho přirozených nepřátel, podle odborníků jsou sršně mandarínské potravou pouze pro medojeda lesního, nebo se loví mezi sebou. „Napadají včelí úly, zabíjí dospělé včely a požírají včelí larvy a kukly,“ řekl CNN mluvčí Washingtonské univerzity Seth Truscotta. Včelí kolonii jsou podle odborníků sršně schopné zlikvidovat během několika hodin.

Odborníci z Washingtonské univerzity popsali, že sršně jsou dlouhé zhruba 5 centimetrů a jejich vícenásobné bodnutí může člověka dokonce i zabít. Primárně na něj neutočí, ale podle deníku The New York Times způsobí jejich bodnutí zhruba 50 úmrtí za rok, převážně v Japonsku.

Jak se tento agresivní druh dostal do Ameriky, si vědci nejsou jistí. Nejpravděpodobnějším vysvětlením je mezinárodní nákladní doprava. Úřady už spustily aplikaci a nabádají občany, aby jejím prostřednictvím každý výskyt okamžitě hlásili.

Reklama

Související témata:

Doporučované