Hlavní obsah
Online

„Nečekejte do Vánoc, zavřete,“ vyzývá německý ministr. Čísla jsou rekordní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Německo ve čtvrtek zaznamenalo dosud nejvyšší denní přírůstek počtu nakažených koronavirem i nejvyšší denní počet zemřelých s covidem-19. Pozitivní test mělo uplynulý den 29 875 lidí, s covidem-19 zemřelo 598 infikovaných. Ministr vnitra volá po okamžitém lockdownu. „Pokud budeme čekat do Vánoc, budeme se potýkat s vysokými čísly celé měsíce,“ řekl podle Spiegelu Horst Seehofer.

- Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa chystá během vánočních a novoročních svátků přes dvacet oslav a slavnostních setkání. Podle prezidenta, který nemoc covid-19 prodělal v říjnu, lze setkání organizovat bezpečným způsobem. Ve středu se Trump zúčastnil oslav židovského svátku chanuky za přítomnosti zhruba 200 osob, ve čtvrtek se podle AP konal Kongresový bál.

- V Londýně rychle přibývá nakažených koronavirem. Vláda v některých částech metropole hodlá otestovat všechny středoškoláky na covid-19.

Zahraniční dění jsme sledovali i včera:

  • Brazílie zkoumá více než 50 lidí kvůli možné reinfekci covidem-19

    Brazilské ministerstvo zdravotnictví momentálně studuje 58 případů kvůli podezření na reinfekci covidem-19 poté, co se první případ opět infikované osoby již potvrdil. Prvním takovým případem byla zdravotnice ve městě Natal na severu země, která měla první pozitivní výsledek v červnu tohoto roku a znovu - o 116 dní později - v říjnu, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo.

  • New York otevře centrum pro koordinaci distribuce vakcíny

    New York otevře naproti své radnici speciální centrum, které bude koordinovat distribuci vakcíny proti covidu-19. Největší pozornost se přitom podle starosty Billa de Blasia bude věnovat 27 nejhůře zasaženým čtvrtím, v nichž žijí především příslušníci etnických menšin. Do města by mělo v týdnu před Vánocemi přijít asi 350 000 dávek vakcíny společnosti Moderna, které doplní 170 000 dávek očkovací látky firmy Pfizer, jež by měl New York obdržet již o tomto víkendu.

    Ani jedna z látek zatím nezískala povolení k nasazení v populaci od amerických regulačních úřadů, u vakcíny Pfizeru by však rozhodnutí mělo padnout velmi brzy.

  • WHO varuje: Vánoční oslavy by mohly být smutné

    Světová zdravotnická organizace (WHO) upozornila, že by se vánoční oslavy kvůli malé obezřetnosti vůči covidu-19 mohly proměnit ve smutné, píše The Guardian. Podle šéfa organizace prudce vzrostl počet úmrtí s koronavirem, a lidé by si tak měli velmi pečlivě promyslet své plány na sváteční období.

  • New York kvůli koronaviru opět uzavře restaurace

    V nejlidnatějším americkém městě New York od pondělí opět nebude možné posedět ve vnitřních prostorech restaurací. Podle agentury AP to dnes oznámil guvernér stejnojmenného státu Andrew Cuomo, podle nějž ve městě nebezpečným tempem rostou počty nově nakažených i hospitalizovaných lidí s covidem-19. Restaurace budou moci stále připravovat jídla s sebou nebo k venkovní konzumaci.

    S krokem však provozovatelé restaurací nesouhlasí a varují před nutností propouštět zaměstnance v období před vánočními svátky a v situaci, kdy Kongres stále ještě neschválil další pomocný balík pro Američany zasažené koronavirovými restrikcemi.

  • Baletní představení z pařížské opery se bude poprvé vysílat živě

    Baletní představení La Bayadère, milostný příběh z exotické Indie, je v repertoáru pařížské opery již více než 30 let. Letos poprvé ho však umělci budou tančit bez diváků v hledišti, ti budou představení v přímém přenosu sledovat na svých obrazovkách. Projekt Opera doma začne v neděli 13. prosince odpoledne, vstupné je 11,90 eura, píše agentura AFP.

    Aplikace Opera doma již teď nabízí záznamy 34 baletních a operních představení a koncertů, některé z nich i zdarma. Během první vlny epidemie covidu-19 mnohá divadla nabízela záznamy svých představení zdarma, ovšem s prodlužující se epidemií a ubývajícími prostředky jich čím dál více začíná používat placené platformy pro živé přenosy.

  • Portugalsko hlásí rekordní počet úmrtí za den

    Portugalsko v pátek oznámilo 95 nových úmrtí v souvislosti s koronavirem, jde o nejvyšší číslo, které země od začátku pandemie zaznamenala, informuje list The Guardian. Očekává, že vláda přehodnotí plány na zmírnění omezení během vánočního období. Země nyní eviduje celkem 5373 úmrtí a více než 340 000 pozitivních testů.

  • USA prodloužily omezení na hranicích s Mexikem a Kanadou

    Pozemní hranice USA s Kanadou a Mexikem zůstane zavřená pro všechny cesty nepovažované za nezbytné nejméně do 21. ledna. Podle agentury Reuters to dnes oznámilo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které krok odůvodnilo nutností zabránit šíření koronaviru. O zrušení či dalším prodloužení uzávěry hranic tak rozhodne až Trumpův nástupce Joe Biden, který do Bílého domu vstoupí 20. ledna.

  • Lyžařská střediska ve Francii by mohla otevřít už 7. ledna

    Lyžařská střediska ve Francii by mohla otevřít už 7. ledna, pokud to epidemická situace dovolí. Premiér Jean Castex navíc po jednání se zástupci středisek uvedl, že pro ně chystá 400 milionů eur (10,5 miliardy korun) finanční pomoci, píše agentura AFP s odvoláním na státního tajemníka pro cestovní ruch. Důvodem pro uzavření lanovek je epidemie způsobená koronavirem.

  • Zoo v Kentucky hlásí sněžného levharta s koronavirem

    U sněžného levharta v zoologické zahradě v americkém státu Kentucky se prokázal koronavirus. Podle agentury AP o tom informovalo federální ministerstvo zemědělství, podle nějž se nyní čeká na výsledky testů u dalších dvou těchto velkých koček. Podle zoo je šance přenosu koronaviru ze zvířete na člověka nízká a zahrada zůstává otevřená veřejnosti. Výjimkou je pouze výběh sněžných levhartů.

    Úřady se rozhodly sněžné levharty otestovat poté, co se u nich projevily potíže s dýcháním. Všechny tři šelmy však mají jen mírné symptomy covidu-19. U žádných jiných zvířat v zoo se zatím projevy infekce neukazují. Podle pracovníků zahrady levharty zřejmě nakazil jeden z pracovníků.

  • Vědci otestují kombinaci ruské a britské vakcíny

    Britští a ruští vědci se dohodli na spojení sil. Jeho výsledkem bude kombinace vakcíny z dílny Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca s vakcínou Sputnik V. Cílem je zjistit, zda dojde ke zvýšení ochrany před koronavirem.

  • Slovenská komise navrhla zákaz vycházení

    Pandemická komise slovenské vlády podle ministra zdravotnictví Marka Krajčího navrhla kabinetu co nejdříve znovu výrazně omezit volný pohyb lidí. Mezi doporučené výjimky z omezení patří například cesta do práce, do školy, pobyt v přírodě či nákup v nejbližší prodejně. Podobné výrazné omezení platilo na Slovensku před plošným testováním obyvatel, které se uskutečnilo na přelomu října a listopadu.

    Právě dnes v zemi vstoupilo v platnost první opatření z dříve ohlášeného nového balíčku omezení, který odborníci označili za nedostatečný. Nově restaurace nesmějí podávat jídlo ani na terasách.

  • Soudce v JAR řadí vakcíny proti covidu-19 k satanismu

    Předseda jihoafrického nejvyššího soudu Mogoeng Mogoeng odmítl kritiku, že svým výrokem o satanistické povaze vakcíny proti covidu-19 ohrozil veřejné zdraví. V zemi, v níž s covidem-19 zemřelo přes 22 700 lidí, teď panují obavy, že se lidé budou odmítat nechat očkovat.

    Jak napsala agentura Reuters, v JAR se novinky ve zdravotnictví neprosazují snadno; když se v zemi začalo s testováním vakcín, tvrdili kritici, že se z Afričanů dělají pokusní králíci. Před dvěma desítkami let zase vyvolal pozdvižení tehdejší prezident Thabo Mbeki, když prohlásil, že není jisté, že je virus HIV původcem onemocnění AIDS, které tehdy decimovalo celou zemi.

  • Mexiko chce prodloužit omezení cestování

    Na základě návrhu mexické vlády by mohla být omezení nepodstatných cest mezi Mexikem a Spojenými státy prodloužena až do 21. ledna, píše britský list The Guardian. Tamní úřady se totiž i nadále potýkají s pandemií koronaviru, jak v pátek uvedlo tamní ministerstvo zahraničí.

  • Izrael chce zvýhodnit lidi, kteří se nechají očkovat proti covidu

    Izraelské ministerstvo zdravotnictví zvažuje možnost znevýhodnit občany, kteří se odmítnou nechat očkovat proti covidu-19. Oznámila to izraelská televize, podle níž se neočkovaní lidé budou muset před vstupem do restaurací, na některé společenské akce nebo do letadel prokázat čerstvým negativním testem na koronavirus.

    Izrael chce denně naočkovat 60 000 lidí. Podle úřadů bude v zemi vakcína firem Pfizer a BioNTech k očkování schválena, až tak učiní v USA tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Jeho externí poradci už schválení doporučili, rozhodnutí FDA se čeká do několika dní.

  • Švýcarsko kvůli koronaviru zpřísní restrikce, omezí otvírací dobu

    Švýcarsko kvůli rychle rostoucímu počtu nakažených koronavirem zpřísní restrikce a omezí otevírací dobu obchodů, restaurací, barů i kulturních institucí. Rozhodla o tom dnes vláda. Od soboty budou muset provozovatelé zavřít už v 19:00 a s výjimkou podniků v gastronomii musí mít vybrané provozovny zavřeno i o nedělích a během svátků. Sjezdovky a lyžařské vleky zůstanou dál v provozu.

    Vláda ovšem umožní těm kantonům, kde je epidemická situace příznivá, aby otevírací dobu restaurací a obchodů prodloužily do 23:00. Výjimku dostanou restaurace i na Štědrý den a na silvestra, kdy se bude muset zavírat až hodinu po půlnoci. Pravidla ohledně setkávání lidí se zatím nemění, uvnitř se smí sejít maximálně deset lidí a doporučuje se, aby šlo o členy nanejvýš dvou domácností. Při sportu se smí sejít skupina o maximálně pěti lidech.

  • Australská vakcína způsobuje falešnou HIV pozitivitu

    Po sérii úspěchů hlášených společnostmi vyvíjejícími vakcínu, přišly dvě negativní zprávy. Vývoj australské vakcíny končí krachem a francouzsko-britská Sanofi-GSK se kvůli špatné účinnosti u starších lidí zpožďuje.

  • Sasko zmírnilo karanténní pravidla pro přeshraniční pendlery

    Německá spolková země Sasko již nebude trvat na karanténě pro přeshraniční pendlery, kteří dříve prodělali nemoc covid-19 a následně se dostali do kontaktu s nakaženými. Mírnější opatření se týká i Čechů, kteří do Saska dojíždějí za prací. Bavorsko zatím na karanténě u již vyléčených pendlerů po kontaktu s nemocnými trvá. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka přístup Saska oceňuje, spokojená je i šéfka Asociace pendlerů České republiky Zuzana Vintrová.

  • WHO: Posouzení jakýchkoliv nežádoucích účinků vakcín je na státech

    Jakékoliv nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19 by měly přezkoumat úřady jednotlivých států. Podle agentury Reuters to dnes uvedla mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Harrisová. Reagovala přitom na dotaz týkající se doporučení britského lékového regulátora, aby lidé s anamnézou vážných alergických reakcí nepodstupovali očkování vakcínou od firem Pfizer a BioNTech.

    Spojené království zahájilo v úterý hromadné očkování touto vakcínou. Krátce poté britské úřady oznámily, že vyšetřují dva případy nepříznivé reakce.

  • V USA přibylo skoro 3 000 obětí, růst bilancí zpomalil

    Dalších skoro 3 000 úmrtí připisovaných covidu-19 ohlásily ve čtvrtek úřady ve Spojených státech, které zažívají nejčernější fázi epidemie. Ta bude pravděpodobně pokračovat i v následujících dnech, neboť nově podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) a deníku The New York Times (NYT) přibylo také bezmála 225 000 nákaz koronavirem, čímž byl skoro vyrovnán rekord z minulého pátku. Průměrné přírůstky souhrnných bilancí nicméně v posledních dnech rostou pomaleji než minulý týden.

    V USA už je s covidem-19 spojováno více než 290 000 úmrtí, zatímco nákaza koronavirem se v zemi s 330 miliony obyvatel potvrdila u více než 15,6 milionu lidí. Experti aktuálně odhadují, že na začátku příštího roku by mohla bilance obětí dosáhnout 350 000, na jaře pak půl milionu mrtvých.

  • Na Slovensku stoupá počet nových případů koronaviru

    Laboratoře ve čtvrtek potvrdily na pětimilionovém Slovensku 2 166 nových infikovaných. Dalších 3 023 nakažených odhalily méně přesné antigenní testy, které země začala hromadně používat na podzim, kdy se na Slovensku také konalo plošné otestování obyvatel na koronavirus. Jde o jeden z největších přírůstků nových případů nákazy koronavirem od propuknutí pandemie.

    Počty nových případů koronaviru na Slovensku po předchozím poklesu stoupají v posledních zhruba třech týdnech. Úřady v reakci rozšířily karanténní omezení, na jejichž základě restaurace nesmí nově podávat jídlo nejen ve svých vnitřních prostorách, ale ani na terasách. Výdej stravy přes okénko zůstal povolen.

    Od příštího týdne zase budou ubytování v hotelech a návštěva lyžařských středisek podmíněné negativním testem na koronavirus. Ještě před Vánocemi budou muset uzavřít prodejny s výjimkou obchodů s nabídkou základních potřeb a prodlouženy budou školní vánoční prázdniny.

Reklama

Hlavní zprávy