Hlavní obsah

V USA začala největší stávka vězňů v historii. Trestanci mají seznam požadavků

Stávka má trvat od 21. srpna do 9. září.Video: AP

 

Reklama

Trestanci u příležitosti stávky vydali seznam 10 požadavků, chtějí například více peněz za svou práci a konec rasové diskriminace. Protestovat hodlají přerušením docházky do práce, demonstrací vsedě nebo hladovkou.

Článek

Američtí vězni v úterý zahájili celostátní stávku, která bude zřejmě největší v americké historii. Trvat bude do 9. září a reaguje na krvavé střety ve vězení v Jižní Karolíně, kde v dubnu zemřelo 7 vězňů, a špatné podmínky ve věznicích. Informuje o tom server The Independent.

Protestu se zúčastní trestanci v nejméně 17 amerických státech. Akci podporuje více než stovka organizací, mezi nimi například pobočky Black Lives Matter a aktivistické skupiny z Harvardovy a Princetonské univerzity. Není jasné, kolik vězňů se stávky zúčastní, protože komunikace směrem z vězení je pomalá a často cenzurovaná. Podle organizátorů je však protest už teď větší než ten v roce 2016, kdy se ho zúčastnilo 60 až 70 tisíc trestanců.

„Vězni mají pocit, že se s nimi zachází jako se zvířaty,“ uvedli organizátoři. „Víme, že tyto podmínky způsobují fyzickou újmu a smrt, čemuž by se dalo zabránit, kdyby se o to úřady zajímaly... Pro některé z nás je to stejné, jako bychom byli mrtví. Co můžeme ztratit?“ píše se v prohlášení.

Trestanci v souvislosti s protestem zveřejnili seznam 10 požadavků, ty se týkají například úpravy podmínek ve vězení, ale i právního systému. Obecně chtějí vězni více práv a více peněz za svou práci, lepší přístup k rehabilitačním programům a konec rasové diskriminace.

Účastníci stávky plánují podle svých možností například nedostavit se do práce nebo nenakupovat ve vězeňských skladech. V některých zařízeních se trestanci zúčastní nenásilné protestní akce vsedě. Ti, kteří ve vězení nemají práci, peníze nebo svobodu pohybu, plánují držet hladovku.

Stávku komplikuje fakt, že je technicky protizákonná. Američtí vězni nemají povolení se organizovat, zakládat odborové svazy nebo se shromažďovat ve větších skupinách.

S publicitou akce pomáhá například organizace Incarcerated Workers Organising Committee (IWOC), akci však plánují vězni uvnitř nápravných zařízení. Jeden z cílů protestu je podle mluvčího organizace IWOC Brookea Terpstry také dát vězňům vlastní hlas, aby se při komunikaci nemuseli spoléhat pouze na externí organizace.

Protest se měl původně uskutečnit v roce 2019 jako pokračování první celostátní vězeňské stávky z roku 2016. Podle organizátorů je však k rychlému jednání přimělo násilí v Jižní Karolíně. 15. dubna bylo v tamním vězení ubodáno a ubito 7 vězňů, šlo o nejkrvavější vězeňské nepokoje za posledních nejméně 25 let. Úřady přisoudily vinu soupeřícím gangům, vězni však v oficální stížnosti uvedli, že násilí bylo spojeno s nehumánními podmínkami v tomto zařízení s maximální ostrahou.

Reklama

Související témata:

Doporučované