Hlavní obsah

V USA začala výstavba dalšího úseku zdi na hranici s Mexikem

Trumpova zeď.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

U El Pasa začala výstavba dalšího úseku zdi, která má bránit nelegálnímu přechodu americko-mexické hranice nelegálním uprchlíkům. Americký prezident Donald Trump chce také k hranicím vyslat Národní gardu, která bude pomáhat pohraničním hlídkám.

Článek

Ve Spojených státech začala výstavba dalšího úseku zdi na hranicích s Mexikem. Uvedla to agentura Reuters. Nová zeď má v Novém Mexiku nahradit dvacetikilometrové pásmo, které střeží především mobilní pohraniční hlídky.

Zeď se nachází u města El Paso, kde policejní hlídky v loňském roce zadržely přes 25 tisíc nelegálních migrantů a zabavily přes patnáct a půl tisíce kilogramů drog, převážně marihuany a kokainu. Pohraniční stráž musela v minulém roce čelit ze strany běženců několika desítkám napadení.

Na stavbu zdi dohlíží místní pohraniční správa. Rekonstrukce opevnění začala poté, co americký prezident Donald Trump obvinil Nové Mexiko, že pro zastavení toku nelegálních přistěhovalců nic nedělá. Počet nezákonných migrantů dále roste. Podle prezidenta za to může i kampaň organizací pro lidská práva, která nabádá lidi ze Střední Ameriky, aby se stěhovali na sever. V médiích se totiž objevila zpráva o „karavaně“ lidí směřující do Spojených států.

Donald Trump nedávno uvedl, že na hranice s Mexikem chce poslat dva až čtyři tisíce členů Národní gardy. Prezident plánuje využít armádu na hranicích do doby, než dojde ke schválení výstavby dalších částí zdi, které Kongres zatím neschválil. Guvernér Arizony Doug Ducey agentuře AP potvrdil, že na hranici s Mexikem míří 225 příslušníků arizonské Národní gardy. Stát chce podpořit Trumpovo prohlášení, ve kterém prezident nabádá vojáky o zapojení do akce proti pašování drog a nelegálním přistěhovalcům. Republikánská guvernérka Nového Mexika Susana Martinez sdělila médiím, že se do operace zapojí, nicméně vyslání gardy jí nikdo oficiálně neoznámil.

Podle pohraniční správy by měla výstavba zdi u El Pasa trvat něco málo přes rok a náklady se budou pohybovat okolo 73 milionů dolarů, což je v přepočtu skoro 1,5 miliardy korun. Plán na výstavbu nové zdi na hranicích USA s Mexikem byl součástí Trumpovy volební kampaně v roce 2015. Ve Spojených státech má projekt řadu podporovatelů, ale i odpůrců.

Reklama

Související témata:

Doporučované