Hlavní obsah

V USA zatkli Epsteinovu dlouholetou partnerku Maxwellovou

Foto: Profimedia.cz

Jeffrey Epstein loni spáchal sebevraždu v cele newyorského vězení.

Reklama

Ve státě New Hampshire v USA dnes zatkli Britku Ghislaine Maxwellovou, která roky žila s již zesnulým americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem. Je obviňována z podílu na jeho údajných sexuálních zločinech, oznámila FBI.

Článek

Podle zdrojů agentury Reuters 58letou ženu zadrželi přímo agenti FBI. Maxwellová, která dosud nečelila formálním obviněním z trestné činnosti, údajně ještě dnes stane před federálním soudcem.

Rodačka z Paříže je dcerou britského politika a mediálního magnáta Roberta Maxwella. Po přesunu do New Yorku se stala Epsteinovou přítelkyní a následně s ním dlouhé roky žila. Epstein loni v srpnu spáchal sebevraždu v cele newyorského vězení, kde čekal na soudní proces po nových obviněních ze zneužívání nezletilých dívek. Podle Reuters od té doby Maxwellová žila v ústraní.

Mluvčí FBI Marty Feely dnes oznámil, že bývalá Epsteinova přítelkyně byla vzata do vazby kolem 08:30 místního času (14:30 SELČ). Dosud trestnímu stíhání nečelila, podle čerstvě zveřejněné obžaloby svému bývalému partnerovi pomáhala „mimo jiné rekrutovat, manipulovat a v konečném důsledku zneužívat“ dívky mladší 18 let. Její právníci ihned vývoj nekomentovali, Maxwellová ovšem v minulosti odmítla možnost, že by se podílela na jakékoli trestné činnosti.

Nová žaloba proti Maxwellové má celkem šest bodů, píše Reuters. Prokuratura jí připisuje účast na kriminálním spiknutí, „nabádání mladistvé osoby k cestování kvůli zapojení do nelegálních sexuálních činů“ a také dva případy křivého svědectví.

Epsteina američtí prokurátoři vinili z toho, že mezi roky 2002 a 2005 platil za sex desítkám mladistvých dívek. Někdejší finančník byl už v roce 2008 odsouzen za nabízení sexuálních služeb, avšak odpykal si pouze třináctiměsíční trest, při kterém mohl ve dne pracovat a ve věznici jen přespával. Události spojené s Epsteinem jsou ostře sledované zejména kvůli jeho vazbám na řadu vlivných osobností včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, jeho předchůdce Billa Clintona či britského prince Andrewa.

Podle údajných Epsteinových obětí to byla Maxwellová, kdo je vtáhl do kruhu osob blízkých jejímu partnerovi, načež dívky čelily sexuálnímu zneužívání ze strany Epsteina i jeho bohatých přátel. V žalobě jedné z těchto žen je Maxwellová popsána jako „nejvýše postavená zaměstnankyně“ Epsteinova nelegálního obchodu se sexem.

Reklama

Doporučované