Hlavní obsah

V USA zatkli rohatého radikála. Dalšího výtržníka usvědčila fotka s matkou

Foto: Profimedia.cz

Zadržený údajný výtržník Jake Angeli.

Reklama

Americké úřady zadržely a obvinily z výtržnictví potetovaného muže s rohy na hlavě, který se zúčastnil vpádu do Kapitolu. Společně s ním federální policejní složky zadržely další dva muže.

Článek

Jacob Chansley, známý také jako Jake Angeli, se stal zřejmě nejzapamatovatelnější tváří výtržností, při nichž příznivci prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na budovu Kongresu, kde kradli a ničili vybavení. Chansley je známým vyznavačem spiklenecké teorie QAnon oblíbené na krajní pravici a na protestní shromáždění ve Washingtonu přijel s pomalovaným obličejem, svlečený do půl těla a s kopím, na němž byla americká vlajka.

Úřady Chansleyho obvinily z neoprávněného vstupu do vládní budovy a výtržnictví na půdě Kapitolu. Podle prohlášení ministerstva spravedlnosti se na washingtonské pobočce Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) přihlásil sám.

Chansley je podle BBC ve vazbě od sobotního večera. Před svým zatčením vyjadřoval nadšení ohledně toho, jak se jemu a dalším Trumpovým příznivcům podařilo ovládnout Kapitol. „To, že jsme přiměli skupinu zrádců ve funkcích dřepnout si, nasadit si plynové masky a utéct do jejich podzemního bunkru, to považuji za výhru,“ řekl stanici NBC.

Agentům Chansley údajně řekl, že přijel se skupinou dalších podobně smýšlejících lidí z Arizony kvůli výzvám dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa. Ten opakovaně vyzýval, aby všichni „patrioti“ dorazili 6. ledna do Washingtonu, kde měl Kongres oficiálně potvrdit vítězství demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.

Trump má úřad prezidenta opustit za 10 dní. Demokraté ve Sněmovně reprezentantů proti němu plánují kvůli „podněcování povstání“ podat ústavní žalobu. Mluvčí Bílého domu reagoval, že obviňování prezidenta v takto pozdní fázi jeho prezidentství by Spojené státy jen dále rozdělilo.

FBI zatkla rovněž Adama Christiana Johnsona, který na fotografii velmi často zobrazované v médiích mává do objektivu s rozjařeným výrazem, zatímco v druhé ruce nese řečnický pultík ze sálu dolní komory Kongresu. Johnson, který pochází z Floridy, svůj pochod Kapitolem rovněž živě vysílal na sociálních sítích.

Johnsona úřady, stejně jako Chansleyho, obvinily z násilného vniknutí do vládní budovy a výtržnictví na půdě Kapitolu, kromě toho je ale ještě obviněn z krádeže vládního majetku.

Mezi obviněnými je také poslanec Kongresu Západní Virginie Derrick Evans. Ten údajně, podle prohlášení ministerstva spravedlnosti, na internetu zveřejnil video, na němž společně s dalšími Trumpovými příznivci stojí před Kapitolem a následně do budovy vstoupí. „Jsme uvnitř, jsme uvnitř! Derrick Evans je v Kapitolu!“ je údajně slyšet z Evansova videa. Evanse úřady zadržely v pátek a je také obviněn z násilného vniknutí do vládní budovy a výtržnictví na půdě Kapitolu.

U federálního soudu čelí obviněním nejméně 13 dalších lidí a asi 40 stíhají také úřady federálního okrsku District of Columbia, v němž se nachází Washington. Je mezi nimi například Richard Barnett, který byl vyfocen v kanceláři Pelosiové s nohama na jejím pracovním stole, ale také muž, u něhož policie v blízkosti Kapitolu objevila 11 podomácku vyrobených zápalných láhví, tzv. Molotovových koktejlů.

Policejní oddělení federálního okrsku District of Columbia ve snaze o identifikaci útočníků zveřejnilo fotografie účastníků středečního vpádu do budovy Kongresu a popsalo jejich potenciální provinění, uvedla agentura Reuters. Fotografie z útoku na Kapitol se hojně šíří po sociálních sítích.

Díky sociálním sítím se tak podařilo identifikovat například barmana z Nashvillu Erica Munchela, který se po Kapitolu pohyboval v profesionální vojenské výbavě. Po sítích se šířila zejména fotografie, jak Munchel po budově Kongresu nese tzv. zipy, tedy pouta na zajatce. Uživatelé sociálních sítí rychle dohledali, že Munchel se ve stejné výbavě účastnil i jiných protestů v minulosti. K jeho identifikaci ale dopomohla zejména fotografie z areálu před Kapitolem, na níž byl zachycen se starší ženou, která ho na protest doprovázela. Například podle International Business Times  jde o výtržníkovu matku.

Někteří účastníci vpádu do Kapitolu v důsledku důsledného a inkriminujícího sdílení živých záběrů z útoku na internet přišli o práci. Marketingová společnost Navistar se sídlem v Marylandu například oznámila, že ukončila pracovní poměr se zaměstnancem, kterého vyfotografovali uvnitř poničené budovy Kapitolu i s identifikační kartou společnosti pověšenou okolo krku.

Reklama

Doporučované