Hlavní obsah

V ústeckém muzeu vzniká výstava Naši Němci, otevře se na jaře

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Čilý stavební ruch panuje i přes nouzový stav v ústeckém muzeu, kde vzniká ojedinělá multimediální interaktivní výstava Naši Němci.

Článek

„Ve dvaceti místnostech nastíní dějiny česko-německého soužití na území dnešní České republiky od středověku do 20. století,“ řekl Petr Koura, ředitel společnosti Collegium Bohemicum, která má expozici na starosti.

Kromě politických dějin se výstava dotkne kultury, zvyků, spolkové činnosti či sportování Němců v Čechách. Odhalí méně známou historii, nevyhne se ani tématu nacismu a vysídlení. Plochou 1500 metrů čtverečních je větší než nyní v Mnichově otevřené Sudetoněmecké muzeum.

„Zatímco v Sudetoněmeckém muzeu je silný pamětnický akcent, zdůrazňuje utrpení vyhnaných Němců, my se téma snažíme pojímat vědecky, muzejnicky, ale samozřejmě je to český pohled,“ řekl Koura.

Se stavbou výstavy začal vítěz soutěže na zhotovitele na jaře. Hotovo mělo být na začátku října. Práce zkomplikovala epidemie koronaviru. „I banální skenování obrázků v knihovně bylo kvůli jejich uzavření problém. Zhotovitel má dílnu ve Šluknově a dodávky má z Německa, což byla také překážka, práce se tak zpozdily. Po první vlně jsme mysleli, že výstavu dokončíme do závěru roku. Teď přišla druhá vlna a v týmu máme lidi s nákazou nebo v karanténě, proto jsme požádali Ministerstvo kultury, které práce financuje, o další odklad,“ uvedl Koura. Dodal, že věří, že se na jaře příštího roku expozice otevře.

Vznik výstavy byl jednou z podmínek evropské dotace na rekonstrukci muzea. Před více než deseti lety za tím účelem vznikla kulturně vzdělávací společnost Collegium Bohemicum. Nejprve chyběly peníze, posléze se musel přepracovat projekt. „Hlavně technika neuvěřitelně pokročila, nabízí teď velké možnosti, které chceme využít,“ uvedl ředitel.

Celá výstava bude ozvučena, lidé si budou moci poslechnout nahrávky pamětníků, uslyší zpěv českých a německých vojáků jdoucích do boje, řinčení na barikádě v roce 1848. Uvidí příběhy předmětů, 3D sochu maršála Radeckého, rozpohybované historické postavy, vstoupí do německé hospody v Lokti, funkcionalistické vily v Brně, secesního hotelu v Liberci i pražské kavárny. Návštěvníci zažijí atmosféru Rakouska-Uherska a vybrat si budou moci českou, německou či židovskou cestu za druhé světové války.

Výstava má podle Koury mimo jiné ukázat, že v českých zemích po staletí žili Němci, kteří ovlivňovali politiku a kulturu, cítili se být obyvateli českého království. „Zemský patriotismus byl něco úplně jiného než nacionalismus,“ zdůraznil Koura.

Témat i exponátů, mezi nimiž budou předměty každodenní potřeby, legendární motocykl Böhmerland (Čechie), dokumenty, knihy, amatérské záběry z odsunu, bude na výstavě velké množství. „Expozice nabídne několik cest, jakými se budou moci návštěvníci vydat, věřím, že se proto budou vracet a objevovat stále něco nového,“ řekl Koura.

Na přípravě obsahové stránky projektu se několik let podílely pracovní skupiny českých, německých a rakouských historiků a muzejníků včetně odborníků z ústeckého muzea nebo ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Reklama

Doporučované