Hlavní obsah

V Ústí nad Labem začal šestý ročník festivalu ilustrace a komiksu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Ústí nad Labem začal dnes šestý ročník festivalu ilustrace, komiksu a videoher.

Článek

Připraveny jsou workshopy, koncerty, procházky, prezentace umělců, prodejní stánky či sítotisková dílna. Festival potrvá do neděle. ČTK to řekl organizátor akce Lukáš Pokorný.

Letošní ročník nese téma oheň. „Protože právě u ohně dochází odedávna k setkávání, vyprávění, sdílení a budování komunity. Zároveň je oheň symbolem očištění, vášně pro tvorbu a destrukce předcházející nové stvoření,“ uvedl Pokorný. Dějištěm festivalu je Veřejný sál Hraničář.

Unikátní bude podle Pokorného mezinárodní game jam. „Vybrané hry od herních studií i jednotlivců z celého světa budou instalovány do vlastnoručně sestavené arkádové herní mašiny vytvořené speciálně pro letošní ročník festivalu,“ řekl Pokorný.

Návštěvníci se mohou na různých dílnách seznámit s prací tvůrců komiksu a ilustrace. Na programu jsou i kurzy pro vážné zájemce o tento obor pod vedením zkušených umělců. Samotní umělci využili k představení své práce galerii Deska a vybrané výlohy nad Masarykovou ulicí, které zaplnili svými díly.

„Zlatým hřebem festivalu bude sobotní prezentace vybraných umělců. O velkoplošné malbě příběhu Ruth Hálové v podchodu u hlavního nádraží promluví autorky Adéla Bierbaumer a Magdaléna Gurská, svůj nový komiks ze série Jarmil představí litoměřický ilustrátor Marek Rubec, doplní je například ilustrátorka Tereza Šiklová nebo moderátor Ladislav Čumba,“ uvedl Pokorný.

Hudební vystoupení jsou připravena na dnešek i sobotu. Stánky budou zaplněny knihami, které nabídnou přímo nakladatelé. Těšit se mohou návštěvníci festivalu na pásmo krátkometrážních animovaných filmů vytvořených k 70. výročí ateliéru animace UMPRUM, ke kterým se běžný divák nedostane.

Reklama

Doporučované