Hlavní obsah

V Ústí se otevřelo největší velkokapacitní očkovací centrum na severu Čech

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V bývalém rektorátu univerzity v Ústí nad Labem se v pondělí otevřelo největší velkokapacitní očkovací centrum v Ústeckém kraji. Vakcínu zde mohou zdravotníci podat až 1800 lidem denně.

Článek

Krajský koordinátor pro očkování Petr Severa vyzval občany, kteří chtějí dostat vakcínu co nejrychleji, aby nečekali na praktické lékaře a zaregistrovali se do očkovacích center. Důvodem je nedostatek vakcíny AstraZeneca, která je pro praktiky určena.

V Ústeckém kraji jsou čtyři velkokapacitní centra, a to v Ústí, Mostě, Rumburku a za týden se otevře v areálu výstaviště Zahrada Čech v Litoměřicích. „My máme čekací doby dva dny, potřebujeme, aby se lidé hlásili,“ uvedla Dana Vaculíková, hlavní hygienička Krajské zdravotní, která provoz center hradí. V provozu jsou denně od rána do večera. Otevřena budou zřejmě do konce srpna.

V budově bývalého rektorátu jsou dvě očkovací místa, a to v přízemí v někdejší menze a v suterénu v tělocvičně. Město Krajské zdravotní prostory pronajalo za symbolickou korunu. Příjezd před budovu řídí strážníci, na místě jsou dobrovolníci, kteří pomáhají příchozím. Provozní doba je denně od 08:00 do 18:00. Zatím bude v provozu pouze místo v přízemí. Registrovat se ode dneška mohou také osoby pečující o zdravotně postižené a pro akademické pracovníky.

Ústecký kraj v minulosti dostával méně vakcíny, než kolik by mu náleželo v přepočtu na obyvatele. „Vyvíjeli jsme neustálý tlak na to, že jsme trvale podhodnoceni a vakcín chodilo málo. Dneska dostáváme tzv. plata navíc a potřebujeme už jen ty osoby k očkování,“ uvedla Vaculíková. V očkovacích centrech se využívá vakcína Pfizer/BioNTech. Denně podle Severy budou nyní zdravotníci očkovat ve velkých centrech zhruba 600 až 800 lidí. „Dostáváme se do situace, kdy spíše nemáme dostatek zájemců o očkování, uvítali bychom otevření dalších skupin pro registraci,“ řekl Severa.

Očkovat se v Ústeckém kraji, kde žije zhruba 817 tisíc obyvatel, začalo loni 30. prosince. K dnešku vakcínu dostalo 227 177 lidí, z toho 164 922 i druhou dávku. Cílem je podat vakcínu proti covidu šedesáti procentům obyvatel, tedy zhruba 413.000 lidí. „Zpočátku jsme očkovali pacienty nad 80 let, to šlo pomaleji a museli jsme podat spoustu informací. Teď se ta situace zlepšuje,“ řekla Markéta Svobodová hlavní sestra ústecké Masarykovy nemocnice, která koordinuje provoz ústeckého očkovacího centra.

Spousta lidí se podle Svobodové malé injekce bojí. „Proto se snažíme toho člověka zaměstnat natolik, že si toho ani nevšimne,“ uvedla Svobodová. Dodala, že informovaný souhlas s očkováním si mohou lidé vzít s sebou, ale dostanou ho i na místě. Doprovod člověka, který si jde pro vakcínu, musí zůstat před vstupem. „Prosíme jen, aby muži nepřicházeli v košilích, očkuje se do ramene,“ zdůraznila Svobodová s tím, že ve většině případů lidé odcházejí po patnácti minutách.

Reklama

Doporučované