Hlavní obsah

V Ústí se po pauze vynucené pandemií uskuteční divadelní festival Kult

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

V Ústí nad Labem za týden začne 24. ročník divadelního festivalu Kult. Nabídne činohru, nový cirkus či alternativní divadlo, a to i v netradičních prostorech.

Článek

„Jedna inscenace vznikla přímo pro festival, který byl loni těsně před začátkem zrušen kvůli opatřením souvisejícím s epidemií koronaviru,“ sdělila produkční Lenka Havelková.

Velkou událostí bývá pravidelně již zahájení uznávané kulturní akce. Vidět mohli lidé už tanec na lanech zavěšených na budově magistrátu, obří loutky oživené v průmyslovém areálu nebo akrobacii na Benešově mostě. Letos je show v režii Jakuba Vedrala ze souboru V.O.S.A. Theatre v plánu 13. října od 20:00 v parku ve čtvrti Severní Terasa. „Mám velkou radost, že se část festivalu bude odehrávat mimo klasické divadelní prostory, jako bude zahájení nebo představení v Restauraci na Rudce, v Armaturce nebo třeba v prostoru bývalého rockového klubu Tukan. Osobně se nejvíce těším na palácové vily Ignatze Petschka,“ uvedla Havelková.

Představí se například i cenou Thálie oceněný Jakub Gottwald s projektem UR FASCISM nebo projekt tzv. live cinema inspirovaný knižní předlohou Ondřeje Kundry Putinovi agenti. Rodiny s dětmi mohou navštívit například představení od Losers Cirque Company MiMJOVÉ, pohádku od Naivního divadla Liberec či novocirkusové představení Runners od Cirk La Putyka.

Na své si podle Havelkové na festivalu přijdou i náročnější a zkušení divadelní diváci. „Do Ústí přivezeme například Kacířské eseje v režii Miroslava Bambuška ze Studia Hrdinů. Jedná se o inscenaci odkazující k dílu filozofa Jana Patočky, která se soustředí zejména na poslední etapu života tohoto filozofa, tedy období po sepsání Charty 77,“ uvedl ředitel festivalu Jan Kvasnička.

Speciálně pro festival KULT byla připravena inscenace s názvem Exploze s netradičním formátem audiowalk, při které účastník potřebuje pouze telefon a sluchátka. V rámci inscenace se pátrá po příčinách výbuchu 8. února 1989 v Ústí nad Labem. Celý program festivalu, který potrvá do 23. října, zájemci najdou na webu festivalu.

Loni byl festival v plánu od 15. října, 8. října pořadatelé oznámili, že ho musí kvůli protiepidemickým opatřením celý zrušit. Do divadel se lidé vrátili až v červnu letošního roku.

Reklama

Doporučované