Hlavní obsah
Online

Blatný nastínil model rozvolňování. Havlíček řekl, co chce otevřít první

Foto: vlada.cz

Ministr Jan Blatný (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) se nakazila novým typem koronaviru, potvrdil druhý test. Má bolesti a rýmu.

- Od pondělí bude na takzvaném cestovatelském semaforu, který bude nově sladěn v rámci Evropské unie, většina zemí červená. Ostatní budou oranžové. Ministr Petříček nedoporučuje cestovat do jiných států, pokud to není nutné. Situace v Evropě se zhoršuje a ani mimo EU není stabilní, řekl.

- Hranice mezi Českem a Bavorskem zůstanou otevřené. Po jednání s českým premiérem Andrejem Babišem to potvrdil bavorský ministerský předseda Markus Söder. Čeští pendleři budou jednou týdně absolvovat testy na koronavirus, které půjdou na účet bavorské strany.

- Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku se v úterý zvýšil o 12 088. Je to zhruba o 3500 méně nakažených než před týdnem, kdy laboratoře odhalily dosud nejvíc pozitivních testů od začátku epidemie, přes 15 600.

- Ministr Blatný představil pětiúrovňový plán pro uvolňování nebo zpřísňování opatření podle stavu epidemie covidu-19 v Česku. Hodnotit se bude situace v jednotlivých krajích. Pro posuzování regionu na škále nula až sto procent rizika se bude používat čtrnáctidenní počet nových případů na 100 000 obyvatel, zásah populace seniorů, zjednodušené reprodukční číslo a podíl pozitivně testovaných lidí ze všech testů.

- Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) dnes v pořadu TV Nova Napřímo řekl, které podniky vláda plánuje otevřít jako první. „S rozvolňováním ale nemůžeme dlouho otálet, z obchodů otevřeme jako první ty venkovní, jako jsou například autobazary,“ nastínil  ministr vládní plán v pořadu.

  • Kalousek si dal pivo v hospodě. Není to stejné jako s Prymulou, hájí se

    Novináři Českého rozhlasu přistihli dalšího hříšníka, který nedodržel vládní nařízení. Poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) zastihli, když si při čekání na oběd dal pivo v zavřené restauraci.

    Více v následujícím článku

  • Havlíček: Jako první otevřeme venkovní obchody, například autobazary

    Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) dnes v pořadu TV Nova Napřímo řekl, které podniky vláda plánuje otevřít jako první. Aby došlo k uvolnění, musí podle něj být reprodukční číslo maximálně 0,8. „S rozvolňováním ale nemůžeme dlouho otálet, z obchodů otevřeme jako první ty venkovní, jako jsou například autobazary,“ nastínil ministr vládní plán v pořadu.

  • Blatný: Model pro uvolňování bude mít pět úrovní s opatřeními

    Model pro uvolňování nebo zpřísňování opatření podle stavu epidemie covidu-19 v Česku bude mít pět úrovní rizika, na které budou navázána konkrétní opatření. Hodnotit se bude situace v jednotlivých krajích. Podle zveřejněného záznamu z jednání to řekl na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

    Pro posuzování regionu na škále nula až sto procent rizika se bude používat čtrnáctidenní počet nových případů na 100 000 obyvatel, zásah populace seniorů, zjednodušené reprodukční číslo a podíl pozitivně testovaných lidí ze všech testů.

  • V úterý v ČR zemřelo rekordních 220 pacientů s covidem

    V úterý byl v Česku zaznamenán nejvyšší počet úmrtí pacientů s nemocí covid-19 za den od začátku epidemie, zemřelo 220 lidí.

    Nejvyšší za celou dobu epidemie je nyní podle údajů k úterý také počet hospitalizovaných, kterých je zhruba 8300, z toho 1244 ve vážném stavu.

    Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Nadále ale pokračuje zpomalování nárůstu počtu nakažených.

  • V Česku narostl počet hospitalizací i pacientů na JIP

    Ve středu přibylo 7298 nově potvrzených případů nakažených covidem-19.

    Současně ale portál Ministerstva zdravotnictví ve středu večer hlásí vysoký nárůst počtu hospitalizací. Ze 7396 pacientů v úterý na 8278. Jde tak o denní přírůstek téměř devíti set hospitalizovaných.

    Rostl i počet pacientů na jednotkách intenzivní péče. A to o více jak stovku případů z 1134 na 1244.

  • V karanténě s negativním testem. Pardubický kraj trápí nedostatek pracovníků

    Dětské domovy v Pardubickém kraji se potýkají s nedostatkem personálu kvůli epidemii nemoci covid-19. Jejich zaměstnanci, kterým byla nařízena karanténa, ale mají negativní test na koronavirus, totiž nemohou na rozdíl od pracovníků ve zdravotnictví nebo sociálních službách chodit do práce. Pardubický kraj chce dosáhnout změny tohoto stavu, řekl ČTK vedoucí krajského odboru školství Martin Kiss.

    Pardubický kraj zřizuje pět dětských domovů. „Situace, kdy nám hodně chybí personál, je ve dvou z nich. Museli jsme to saturovat výzvou dobrovolníkům a pedagogům v tom konkrétním místě,“ uvedl Kiss. Vypomoci by mohli i studenti Vyšší odborné školy v Litomyšli.

  • Maláčová: Testování v domovech by se mohlo při potížích upravit

    Nastavení plošného testování v domovech pro seniory, postižené a další klienty by se mohlo případně upravit, pokud by se v praxi objevily potíže. ČTK to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Je ale přesvědčena o tom, že po odzkoušení a ustálení bude systém pravidelných testů dobře fungovat.

    „Teď je důležité nechat to první kolo testování proběhnout, vzít si z toho nějaké poznatky a případně na to reagovat. (…) Pár dní musíme zvládnout. Jakmile se to stabilizuje, tak si to sedne. Uděláme maximum pro to, aby to Ministerstvo zdravotnictví případně doupravilo,“ řekla Maláčová.

    Nařízení o pravidelném testování klientů i personálu domovů každých pět dnů platí ode dneška. Opatření má bránit šíření covidu. Využívat se budou antigenní testy. Zařízení je zatím nemají a čekají na ně. Poprvé se musí vzorky odebrat do sedmi dnů, tedy do příští středy.

  • Dovozce roušek TNG odmítá, že by uváděl zákazníky v omyl

    Dodavatel roušky od firmy TNG - společnost Remoska - odmítá, že by uváděla zákazníky v omyl. Dříve tento týden se totiž ukázalo, že podle laboratorních testů Technické univerzity v Liberci, roušky TNG neobsahují nanomateriál, přestože jsou označované za „nanoroušky“.

    „Nejsme si vědomi jakéhokoliv pochybení v případě TNG nanoroušek. Naším cílem není kohokoliv uvést v omyl. Veškeré posudky a certifikáty, které máme k dispozici od našeho dodavatele (firmy TNG), potvrzují, že se jedná o kvalitní výrobek a má deklarované funkční parametry. Nikdy jsme neuváděli, že rouška obsahuje nanovlákna. Při popisu výrobku užíváme název a terminologii, kterou náš dodavatel běžně používá při distribuci těchto roušek kdekoliv na světě,“ uvedl dnes jednatel společnosti Remoska Petr Vaněček.

    Svrchní vrstva roušek je podle Vaněčka vyráběna speciální technologií „NANO YARN“, která upravuje funkční vlastnosti vláken tak, že výsledný materiál dokáže zachytit částice v řádech nanometrů.

  • Český institut vyvinul nový systém na sledování obsazenosti lůžek

    Nemocnice v Česku by v souvislosti s náporem pacientů s covidem-19 mohly začít využívat nový on-line systém pro sledování obsazenosti lůžek. Vyvinul ho Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze a jeho univerzitní start-up TRIX Connections.

    V uplynulých dnech systém vyzkoušela Fakultní nemocnice Ostrava. Podle vědců funguje dobře. Jeho plošné využití bude záležet na rozhodnutí krajů a vlády.

    Nemocnice v Moravskoslezském kraji by ho mohly začít využívat v řádu několika dnů. Novinářům to na středeční on-line tiskové konferenci řekli autoři projektu.

  • Petříček: Cestovatelský semafor od pondělí výrazně zčervená

    Od pondělí budou na takzvaném cestovatelském semaforu, který bude nově sladěn v rámci Evropské unie, označeny minimálně oranžovou barvou takřka všechny evropské země.

    Dosud bylo omezeno nutností absolvování testu na koronavirus nebo nastoupením do karantény pouze přicestování ze Španělska, národní mapa cestovatele ale nebyla od září aktualizována.

    „Mapa pro cestovatele zakrněla. Od pondělí výrazně zčervená,“ řekl na tiskové konferenci ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

    Zelené budou země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibude na 100 000 obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní budou méně než čtyři procenta testů. To se od pondělí bude týkat jen Vatikánu.

    Střední míru rizika nákazy budou mít státy, kde je podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a méně než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Při cestování do ČR z těchto zemí budou muset předložit negativní test na covid-19 pouze zahraniční pracovníci, ovšem s výjimkou pendlerů.

    Od pondělí budou do této skupiny zemí řazeny Německo, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Švédsko, Finsko, Norsko, Island, Dánsko, Řecko a Kypr.

    Vysokou míru rizika nákazy pak budou mít země, které mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny.

  • „Mám bolesti hlavy a rýmu.“ Ministryně Dostálová má koronavirus

    Druhý test u ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) potvrdil koronavirus. Sama ministryně to uvedla na sociální síti Twitter.

    „Mám bolesti hlavy a rýmu, jinak to zatím jde,“ popsala svůj stav Dostálová.

    Pozitivní na covid-19 byl v nedávné době také ministr zemědělství Miroslav Toman či šéf vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD).

  • S řediteli pražských sociálních zařízení zatím o testování nikdo nejednal

    Sociální zařízení v Praze na sady k povinnému testování zatím čekají. K středeční 15:00 neměli mnozí ředitelé informace k jejich dovozu a nikdo s nimi ani neprobíral, kolik testů potřebují.

    Testování by zařízení měla zvládnout vlastními silami, uvedli dnes na dotaz ČTK ředitelé oslovených domovů pro seniory v Praze.

    Povinnost pravidelného testování platí ode dneška. První testy se musejí uskutečnit do sedmi dní a poté každých pět dní.

  • Nejčastější koronavirový prohřešek ve Zlínském kraji je nenošení roušek

    Policisté ve Zlínském kraji uskutečnili od 5. října, kdy začal platit nouzový stav, přes 12 tisíc kontrol zaměřených na dodržování vládních opatření proti šíření nového koronaviru.

    Ve 415 případech zjistili jejich porušení, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

    Nejčastějším prohřeškem je podle policie nenošení roušek nebo jiné ochrany dýchacích cest, především na autobusových zastávkách a nádražích.

    „Z celkového počtu 415 jsme ve 220 případech přestupek vyřešili v příkazním řízení uložením pokuty, v 95 případech jsme přestupky oznámili do správního řízení a ve 100 případech vyřešili policisté přestupky domluvou,“ uvedla mluvčí.

  • Šest pasažérů z deseti přestalo v Libereckém kraji využívat vlaky a autobusy

    V Libereckém kraji kvůli současné vlně epidemie koronaviru výrazně ubylo pasažérů ve vlacích a autobusech regionální dopravy.

    Obsazenost autobusových spojů se podle krajského odboru dopravy snížila na podzim na 58 procent, ve vlacích ubylo téměř 60 procent cestujících. Provoz vlaků se s výjimkou nočních vzhledem ke smlouvám neomezoval, v autobusové dopravě se redukce dotkla hlavně školních spojů. Po jednání krizového štábu Libereckého kraje to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

    Propad počtu cestujících je výrazně menší než na jaře, kdy Liberecký kraj dopravu poměrně zásadně zredukoval.

  • Praktičtí lékaři: Zajišťujeme 90 procent kontaktů se zdravotnictvím

    Devadesát procent kontaktů nemocných se zdravotnictvím zajišťují i v době epidemie praktičtí lékaři. Denně jsou v kontaktu na dálku, většinou přes telefon nebo e-mail, se 70 až 150 lidmi. Zástupci Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně to dnes řekli na on-line tiskové konferenci. Pacienty také vyzvali, aby nechodili do ordinací zbytečně a respektovali povinnost se předem objednat.

  • Valašské Meziříčí vyčlenilo pro lidi bez domova ubytovnu

    Radnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku vyčlenila pro lidi bez domova, kteří jsou v karanténě nebo pozitivně testovaní na covid-19, městskou ubytovnu v Žerotínově ulici. Nyní je v objektu v izolaci 13 lidí. Radnice zajišťuje prostory a péči pro lidi bez domova ve spolupráci s tamní charitou. Na pomoci se podílejí nejen zaměstnanci podniku Kulturní zařízení města Valašského Meziříčí a městské policie, ale také místní firmy.

  • Vládní blamáž s testy pro seniory: Kdo je koupil? A kdo zaplatí?

    Vláda už minulý týden oznámila, že antigenní testy pro domovy seniorů zaplatí VZP. Na dovozu prvních testů se pojišťovna ale vůbec nepodílela. Až dodatečně řeší, jak je může uhradit. Cesta vede přes firmu ze skupiny Agel.

    Více v následujícím článku

  • Tripartita bydlení: Žádná plošná opatření nejsou nyní potřeba

    Aktuálně není nutné přijímat žádná plošná opatření typu cenového moratoria nebo pomoci s platbami nájemného kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Ve své zprávě to uvedli zástupci nově vzniklé tripartity bydlení, složené ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), Asociace nájemního bydlení (ANB) a Sdružení nájemníků ČR (SON). „Situaci v oblasti nájemního bydlení v průběhu celé pandemie intenzivně sledujeme, proto jsou pro nás informace z terénu od zástupců celého trhu nájemního bydlení velmi důležité. Vznik tripartity vnímám pozitivně, protože budeme mít možnost společně konzultovat nejen aktuální situaci a vývoj v oblasti bydlení, ale také spolupracovat na strategických materiálech, které na MMR vznikají,“ uvedla náměstkyně sekce bydlení a sociálního začleňování MMR Jana Hanzlíková.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy