Hlavní obsah
Online

Klička Schillerové a koronavirus nás vyjdou na dvě miliardy, hlásí Brno

Foto: vlada.cz

Ministryně financí prosadila kompenzace pro živnostníky tak, že je částečně zaplatí města a kraje.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Česku přibylo v úterý 48 nakažených koronavirem, o den dříve to bylo 47. Celkem je potvrzených případů onemocnění 9 069. V úterý s nemocí covid-19 nikdo nezemřel, zemřelých zůstává 317. Vyléčených je 6 361, aktuálně se podle statistik ministerstva s nemocí potýká 2 456 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30.

- Denní přírůstek případů koronaviru se posledních osm dnů drží pod osmi desítkami.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali také v úterý:

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček jednal se svým polským protějškem Jackem Czaputowiczem o otevření hranic.Video: ČTK

  • Nemocnice v Chebu obnoví provoz porodnice

    Chebská nemocnice, kde se v dubnu i na začátku května potvrdila nákaza koronavirem mezi personálem i pacienty, od 1. června obnoví provoz porodnice. Od pondělí tak budou rodičkám k dispozici porodní sály i oddělení šestinedělí, do té doby musely využít porodnici v Sokolově nebo v Karlových Varech. Informoval o tom mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

  • Speciální školy mají doporučení, důležitý je úklid a dezinfekce

    Ministerstvo školství dnes vydalo doporučení k ochraně proti koronaviru pro speciální školy před jejich červnovým otevřením. Důležitý je podle doporučení zejména pravidelný a častý úklid a dezinfekce. Docházka je dobrovolná, v jedné skupině může být maximálně 15 žáků a v lavici může být pouze jeden žák, uvedlo ministerstvo. Pokyny pro speciální školy jsou stručnější než jiné podobné manuály. Mentálně postižení nebo autisté už podle dřívějšího rozhodnutí vlády nemusí nosit roušky.

  • Hygienici na jihu Čech zaznamenali nový případ koronaviru

    Hygienici na jihu Čech dnes zaznamenali jeden nový případ koronaviru. Je to muž z Prachaticka. Jde o první nový případ po pěti dnech. Přibyli dva vyléčení, jichž je 166. Pozitivních je tak v kraji deset lidí. Od začátku epidemie onemocnělo v Jihočeském kraji podle hygieniků 182 lidí. Novináře o tom informovala v tiskové zprávě ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Šest pacientů v souvislosti s onemocněním covid-19 v kraji zemřelo.

  • Nemocnice na Vysočině obnovily návštěvy zakázané kvůli koronaviru

    S ohledem na současnou epidemiologickou situaci v případě koronaviru obnovily nemocnice na Vysočině v omezené podobě návštěvy. Nejstriktnější omezení platí v havlíčkobrodské nemocnici a Nemocnici Jihlava, která pečuje i o onkologické pacienty. „U nás je to jen po individuální domluvě. Interní oddělení umožňuje návštěvy u pacientů, kteří na tom nejsou úplně dobře. Odvezou ho na zvláštní pokoj, aby se s nikým dalším nekontaktovali. Jde to relativně dobře ke spokojenosti všech,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

  • Češi se vracejí do fitcenter. Chtějí shodit karanténní pneumatiku

    Na otevření šaten a sprch čekala fitcentra jako na smilování: to jim také pomohlo a podle České komory fitness jsou zhruba na 70 procentech běžné návštěvnosti ve srovnání s loňskem.

  • Petera: Kauza kolem roušek nebude mít dohru ve vedení kraje

    Kauza ochranných pomůcek u středočeské záchranné služby nebude mít vliv na koaliční spolupráci ČSSD a ANO, řekl dnes ČTK hejtmančin náměstek za ČSSD Miloš Petera. Na nedostatek roušek a respirátorů si počátkem pandemie stěžovala záchranářka ze Zdib Veronika Brožová. Kraj tvrdí, že neměla pravdu, a podal trestní oznámení pro údajné šíření poplašné zprávy. Jeho postup kritizovala nejen opozice, ale i předseda středočeské ČSSD Robin Povšík.

  • Vaňková je zklamaná z kroku Sněmovny ohledně kompenzací

    Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) je zklamaná, že se města a obce musejí podílet na kompenzacích pro OSVČ a malé podniky s ručením omezeným. „Já jsem v tomto byla pesimista, takže jsem očekávala toto vyjádření Sněmovny. Ale musím říct, že jsem tím samozřejmě zklamaná, protože si myslím, že by města a obce neměly být těmi subjekty, které se na tom budou podílet,“ uvedla Vaňková. Sněmovna odmítla návrh Senátu, podle kterého by kompenzace hradil jen stát. Brno bude mít kvůli koronaviru propad příjmů asi 1,8 miliardy korun, z toho kolem půl miliardy bude právě kvůli podílu na kompenzacích.

  • Obrazem: Venkovní zahrádky, které rozdělují Prahu i její vedení

    Uzavřená část Smetanova nábřeží měla pomoci zklidnit centrum města a vrátit ho občanům. Rozpoutala však spíše dohady ve vedení Prahy a rozpaky občanů. Vychutnat si kávu s projíždějící tramvají za hlavou je opravdu jen pro otrlé. Více ve fotoreportáži Tomáše Svobody.

  • Brno dá tři miliony na kampaň k podpoře cestovního ruchu

    Brno poskytne tři miliony korun na kampaň, která má podpořit cestovní ruch zasažený krizí kvůli koronaviru. Novinářům dnes o podpoře řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Peníze půjdou na televizní a online komunikační kampaň, která má do města nalákat návštěvníky. Dalšího půl milionu korun poskytne Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava.

  • Studie: Nájemné v Praze od poloviny března kleslo o 11 procent

    Dlouhodobé nájemné od poloviny března, kdy byla zavedena omezující opatření proti šíření koronaviru, do půli května v Praze u nejžádanějších bytů 2+kk kleslo v průměru o 11 procent, v Brně o 6,4 procenta. V Praze se průměrná měsíční cena snížila na 15 000 korun, v Brně na 13 100 korun. Vyplývá to ze statistik společnosti UlovDomov.cz.

  • Brno přijde téměř o dvě miliardy

    Brno bude mít kvůli koronaviru propad příjmů 1,8 miliardy korun. Novinářům to dnes řekla předsedkyně finančního výboru Andrea Pazderová (ODS). V částce je zahrnutý i půlmiliardový podíl města na kompenzacích OSVČ. Asi miliardu si město podle Pazderové půjčí, zbytek chce pokrýt volnými zdroji z minulých let.

  • Petříček žádal Polsko o otevření přechodů, Poláci chtějí tranzit

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) informoval polského kolegu Jacka Czaputowicze, že Česko je připraveno se zeměmi s podobnou epidemiologickou situací plně otevřít hranice v první polovině června. Zároveň jej požádal, aby Polsko zvážilo otevření dalších hraničních přechodů, hlavně v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Polský ministr naopak požadoval, aby Česko připustilo tranzitní pohyb polských pracovníků přes české území do dalších zemí. Petříček to projedná na vládě. Ministři to sdělili novinářům na tiskové konferenci po dnešním jednání.

  • Příspěvek 500 Kč budou moci dostat i společníci malých s. r. o.

    Společníci malých společností s ručením omezeným s nejvýše dvěma společníky, které poškodila epidemie koronaviru, budou moci požádat o státní příspěvek 500 Kč denně. Dnes to stvrdila Sněmovna. Po rozsáhlé debatě plné sporů ale odmítla návrh Senátu, aby se příspěvek vyplácel přímo ze státního rozpočtu, a nikoli jen z vybraných daní z příjmů zaměstnanců. Tento senátní návrh měl zabránit tomu, aby obce a kraje přicházely o peníze z takzvaných sdílených daní, z nichž se příspěvek vyplácí.

  • Ostravští strážníci kvůli koronaviru zavřeli služebnu v Porubě

    Krajská hygienická stanice dnes z preventivních důvodů rozhodla o uzavření porubského pracoviště Městské policie Ostrava v Martinovské ulici. Důvodem uzavření pracoviště je preventivní karanténa, v níž je nyní 59 strážníků z této služebny, kteří v karanténě musí být kvůli šesti pozitivně testovaným kolegům z tohoto pracoviště. ČTK to dnes sdělil mluvčí strážníků Jindřich Machů. Činnost městské policie podle něj není ohrožena.

  • Na Dole Darkov se připravuje druhé plošné testování zaměstnanců

    Na Dole Darkov společnosti OKD v Karviné, kde vzniklo ohnisko koronaviru, se připravuje druhé plošné testování zaměstnanců. Začít má v úterý. Ověří, zda se nemoc později neprojevila u pracovníků, jejichž vzorky při prvních testech byly negativní. ČTK to dnes řekl Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě. „Bude se to týkat zaměstnanců, kteří při prvním testování vyšli negativní. Nemůžeme nicméně vyloučit, že už v té době byli nakaženi a mohlo se to u nich projevit s odstupem. Druhé plošné testování by mělo odhalit právě tyto případy,“ řekl Kopřivík.

  • Moira vyrábí roušky dál, vyváží je i do Nizozemska

    Strakonická textilní firma Moira, která vyrábí funkční prádlo, ušila při koronavirové epidemii asi 20 000 roušek. Vyrábí je dál, protože zákazníci je stále chtějí, společnost je zároveň začala vyvážet do Nizozemska. Nyní tvoří asi pět procent produkce. Táborská textilní firma Unuodesign, jež vyrábí dětské oblečení a látkové pleny, ušila při pandemii tisíce roušek, teď už je nešije, má ale zásobu asi 3 000 kusů. Víc se zaměřila na vlastní produkci, protože při epidemii téměř zdvojnásobila obrat. ČTK to řekly ředitelky firem.

  • Clinitex vyrobil přes 300 000 ústenek, už dělá standardní zakázky

    Ostravská společnost Clinitex, která produkuje zdravotnický textil, vyrobila od počátku pandemie nového typu koronaviru více než 300 000 ústenek. Dodávala je převážně zdravotnickým zařízením, hlavně v Moravskoslezském kraji, v malé míře i privátní sféře. Odložila kvůli tomu své standardní zakázky, na ekonomice firmy se to ale neprojevilo negativně ani pozitivně. ČTK to řekl jednatel společnosti Petr Bukovski. Nyní se výroba firmy vrací k běžnému režimu.

  • Nejpoužívanější lék proti covid-19 víc škodí, než pomáhá

    Lékaři v České republice podali více než 600 pacientům lék hydroxychlorochin, nyní ale s jeho používáním končí, upozornil deník Právo. Antimalarikum má vedlejší účinky, například zpomaluje srdeční činnost. „Několik studií jasně ukazuje, že potenciální přínos hydroxychlorochinu pro pacienty s nemocí covid-19 je naprosto nevyvážený s jeho riziky,“ řekl pro deník Právo předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý.

Reklama

Hlavní zprávy