Hlavní obsah

V Žabovřeské ulici dělníci čistí příkrý svah

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na stavbě velkého městského okruhu v brněnské Žabovřeské ulici v těchto dnech pracovníci čistí svahy a připravují staveniště pro ražbu tunelu, která začne odstřely už za pár týdnů.

Článek

Kvůli bezpečnosti musí být dělníci při práci zavěšení na lanech, řekla ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Kromě čištění svahů také kácejí dřeviny. „Čistí příkrý kolmý svah se sklonem zhruba 80 procent. Bez lana by se neudrželi. Zahájili jsme nyní i práce na přeložkách inženýrských sítí a začátkem března začneme s přípravou provizorní cesty v prostoru Kamenomlýnského mostu,“ dodala Trubelíková.

Ředitelství silnic a dálnic na začátku února vyzkoušelo odstřel skály pod Wilsonovým lesem. Chtělo zjistit, jaký vliv na okolí budou mít odstřely při ražbě tunelu pro tramvaj, který je součástí stavby velkého městského okruhu. Na základě dat odborníci zpracovávají přesné modely chování hornin, vliv na stavební objekty, adekvátně k tomu zvolí množství ostré nálože.

Ražba tunelu začne v březnu a potrvá do listopadu. Dopravu by omezit neměla, zatímco ostatní práce ve Wilsonově lese ano. Odstřelů bude přibližně 500. Přeložení tramvajové tratě umožní rozšíření silnice na čtyřpruhové uspořádání, čímž se odstraní úzké hrdlo snižující plynulost, a tedy i bezpečnost dopravy. Dostavba velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici potrvá zhruba do poloviny roku 2024. Náklady činí 2,03 miliardy korun. Zhotovitelem je sdružení firem Eurovia, Hochtief a Subterra.

Reklama

Související témata:

Doporučované