Hlavní obsah

V zácpách na hranicích uvázly i kamiony s léky

Výrobci léků žádají přednostní odbavení na hranicích a volné koridory pro kamiony.

Reklama

Dejte lékům přednostní odbavení na momentálně uzavřených evropských hranicích, žádá asociace výrobců originálních léků. Podle jejího výkonného ředitele Jakuba Dvořáčka by pomohly „volné koridory“ pro kamiony, které vezou léky, vakcíny, zdravotnický materiál, ale třeba také komponenty pro farmaceutický průmysl.

Článek

„Komplikuje to život ohromným způsobem,“ podotýká Jakub Dvořáček. Podle něj nejde jen o hranice mezi státy Unie, které se nyní kvůli koronaviru uzavřely, ale také o vnější hranice EU. I na nich se mohou zadrhnout zásilky lodí či letadlem například z Číny nebo Indie.

Osmdesát procent originálních léků se vyrábí v Evropě, ale některé komponenty jsou nenahraditelné, řekl zástupce Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. „V době, kdy Indie zakázala vývoz určitých léčivých látek, USA se snaží velmi striktně limitovat vývozy určitých léčiv, která jsou sice vyráběna na americkém území, ale určená pro Evropu, je potřeba nastavit logistický kanál, jenž bude dobře fungovat.“

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu /AIFP/

Sdružuje 33 společností a farmaceutických firem.

Jejím cílem je vyvinout a uvést na trh nové, účinnější a bezpečnější léky.

Je členem Evropské federace farmaceutických společností a asociací (EFPIA).

Prostřednictvím Iniciativy pro inovativní léčiva /IMI/ se podílí na výzvě pro výzkumné týmy a malé a střední podniky na vývoj léčiv proti stávající i případným budoucím epidemiím koronavirů a na vývoj rychlých a přesných diagnostických metod. Na projekt je vyčleněna víc než jedna miliarda korun.

V současné době léky nechybí, uklidňují farmaceutické firmy. „Výrobci deklarují, že to, co mají dodat, dodají minimálně do léta, to je období, kam jsme teď schopní dohlédnout. Záleží ale na tom, jak bude fungovat evropská logistika a zda se jednotlivé členské státy budou chovat při zásobování léčivy rozumně,“ domnívá se Jakub Dvořáček z AIFP.

Právě v úterý vláda zakázala vývoz léčiv dovezených do Česka a určených pro české pacienty. Podle premiéra Andreje Babiše tím chce kabinet zabránit tzv. reexportům. Spekulanti s léčivy a někteří distributoři převáželi léky určené původně pro pacienty jedné země do jiné. Důvod byl jediný: vyšší výdělek. To teď nebude možné u všech registrovaných léčivých přípravků.

Nejde přitom o nový problém. V případě, že by si stát v současné koronavirové krizi léky „neohlídal“, mohly by ale konkrétní preparáty na trhu chybět řadu měsíců.

Reklama

Doporučované