Hlavní obsah

V zájmu Agrofertu? Do případu Oleo Chemical vstoupil razantně finanční úřad

Analýza: Biopaliva v Česku.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do války věřitelů o jediného zavedeného českého výrobce perspektivních biopaliv z kafilačního odpadu, libereckou firmu Oleo Chemical, razantně vstupuje stát. Může tak sehrát zásadní roli v případu, který je citlivý pro obchodní zájmy skupiny Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Článek

Finanční úřad požádal koncem května insolvenční soud o přiznání rozsáhlých hlasovacích práv na nadcházející schůzi věřitelů zkrachovalého Olea Chemical.

Věřitelská schůze svolaná na příští úterý má rozhodnout o tom, zda se úpadek Olea bude řešit insolvenční reorganizací nebo konkurzem. Výsledek rozhodne o tom, kdo firmu disponující unikátním know-how, důležitým pro Agrofert, ovládne.

V letitém insolvenčním sporu proti sobě stojí dvě znepřátelené skupiny věřitelů, kteří o Oleo bojují. Právě věřitelská schůze a způsob řešení úpadku Olea rozhodne o tom, kdo z nich bude mít firmu pod kontrolou.

Ravak vs. třinecký žralok

V insolvenční při bojují na jedné straně investoři navázaní na koupelnářskou firmu Ravak, která před lety poskytla kapitál na vývoj technologie zakladatelům Olea Kamilu Jirounkovi a Michalu Urbánkovi (oba si dnes odpykávají tresty vězení za tunelování) a stala se 20procentním podílníkem Olea. Ravak se dostal se zakladateli ještě před jejich odsouzením do sporu a dnes prosazuje konkurz Olea.

Proti nim stojí firma Temperatior třineckého investora Grzegorze Hóty, která do Olea nalila peníze později, dotáhla do konce vývoj technologie a dnes továrnu provozuje. Temperatior chce reorganizaci Olea, při níž by měl továrnu i s jejím know-how převzít.

Oleo Chemical i během insolvence kafilátovou bionaftu stále vyrábí a exportuje zahraničním petrolejářským firmám. Loni dodala továrna na trh 50 tisíc tun bionafty.

Finanční úřad zatím nehrál ve válce o Oleo významnou roli. Insolvenční správce mu uznal nezajištěnou pohledávku ve výši necelých 900 tisíc korun, což z berňáku dělá jednoho z menších věřitelů v citlivé kauze. Síla věřitelských hlasů na nadcházející schůzi se odvíjí od výše jejich pohledávek, zatím to tedy vypadalo, že berní úředníci budou na jednání hrát roli statistů.

Instituce, spadající pod Ministerstvo financí, chce mít ale na rozhodování o budoucnosti Olea větší vliv. Koncem května požádala soud, aby jí přiznal hlasovací práva za další, sporný balík pohledávek v celkové výši 231 milionů korun.

Kdyby soud žádosti vyhověl, stal by se finanční úřad díky své hlasovací síle rozhodujícím hráčem, který by určil vyústění sporu o reorganizaci nebo konkurz.

V zájmu Agrofertu?

Na jakou stranu sporu se finanční úřad chce postavit, není jasné. Seznam požádal ve čtvrtek odpoledne o vysvětlení Ludmilu Klimešovou, mluvčí Specializovaného finančního úřadu (ten zastupoval stát v insolvenční kauze, než správu pohledávek převedl na Finanční úřad pro Hlavní město Prahu), ta ale přislíbila poskytnout stanovisko nejdříve v pondělí.

Média už delší dobu spekulují, že Ravak v případu reprezentuje zájem Agrofertu. Zakladatel Ravaku, dnes již zesnulý Jindřich Vařeka starší, byl dlouholetým přítelem Andreje Babiše, jeho syn Jindřich Vařeka mladší se dokonce stal za Babišovo hnutí ANO starostou v Příbrami.

Pokud by Ravak prosadil konkurz Olea, firmu by obratem převzal insolvenční správce. Továrně by akutně hrozilo zastavení provozu. A urychleně by došlo na rozprodej jejích aktiv – včetně unikátní technologie, k níž by se tak měl šanci dostat Agrofert.

Pokud by Oleo prošlo reorganizací, zůstala by firma včetně svého cenného know-how pod kontrolou Temperatioru a třineckého investora Grzegorze Hóty.

Biopaliva – co dělá Agrofert, co konkurence

Oleo Chemical je jediným zavedeným českým výrobcem biopaliv 2. generace. Na bionaftu zpracovává odpadní tuk z kafilérií, vyrábí 50 tisíc tun bionafty ročně. Biopaliva 2. generace podporuje legislativa Evropské unie, zčásti mají nahradit bionaftu a biolíh z potravinářských plodin.

Agrofert je v Česku největším hráčem na trhu klasických biopaliv (jeho závody Preol a Primagra vyrábějí bionaftu z řepky olejné, Agrofert ale vydělává také na pěstování řepky a na obchodu s řepkovými osivy, hnojivy a pesticidy). Preol zkouší vlastní výrobu pokročilých biopaliv z odpadu, loni vyrobil prvních 5 tisíc tun bionafty z použitých fritovacích tuků.

Reklama

Doporučované