Hlavní obsah

V zákulisí Pirátů. Chtějí bojovat o prvenství s Babišem, nebo se rozpustit?

„Piráti stravu novinářům na sjezdu neplatí, nekorumpují nás. Měli jsme jen pár chlebíčků. Sjezdová noc je ale velká jako všude jinde,“ popisuje Václav Dolejší zákulisí pirátského sjezdu.

Reklama

Piráti nechtějí sbírat drobky mezi opozičními stranami, ale ukousnout si z voličské základny hnutí ANO Andreje Babiše. Vyplatí se jim taktika „tvrdé jádro, měkký obal“? Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková v pořadu Vlevo dole rozebírají detaily z pirátského sněmu. Včetně toho, zda se v Ostravě servírovaly řízky, kde seděl Jakub Michálek a co to jsou klacky v kýblu.

Článek

700 členů Pirátů – pozor, na delegáty se v této straně nehraje – se sjelo do Ostravy, aby ladili taktiku na lovení voličů Andreje Babiše, díky kterým se chtějí v dalších parlamentních volbách přehoupnout přes dosud nepřekonanou hranici 15 procent.

Na jedné straně si Piráti pronajali prestižní Gong, kde dosud sjezd pořádaly tradiční politické strany, na straně druhé v online fóru napůl seriózně hlasovali o svém rozpuštění a přerozdělení peněz, které dosud nashromáždili. Jaký obrázek si z toho můžeme poskládat?

„Pirátům můžeme vyčítat úplně všechno. Nečitelnost, nekompromisnost, prapodivnou image. Ale jsou plní energie, odhodlaní a velmi pracovití, to v jiné politické straně nevidíme. Když se volil předseda, kandidáti si nevystačili s projevem, ale všichni tři si sedli na pódium a jak při nějakém zkoušení čelili dotazům z publika i internetu,“ vysvětluje Václav Dolejší.

Proč si Piráti myslí, že by mohli přilákat voliče ANO? A proč je v tak pokrokové straně vidět tak málo žen? A jak dopadla sjezdová noc, které se Václav Dolejší účastnil osobně? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Pořad Václava Dolejšího (@vacdol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny.

Každý týden na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Reklama

Doporučované