Hlavní obsah

V Zákupech se zřítila část cenné historické památky

Foto: Státní zámek Zákupy

Hospodářský dvůr zámku v Zákupech.

Reklama

aktualizováno •

Hospodářský dvůr zámku v Zákupech je národní kulturní památkou.

Článek

V Zákupech na Českolipsku se ve čtvrtek zřítila část zdi zchátralého zámeckého hospodářského dvora, který je národní kulturní památkou.

Místo prozkoumali kynologové se speciální vycvičenými psy. V sutinách nikdo nebyl, řekla ČTK krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Zda hrozí zřícení další části, zatím nikdo neví. Statik Národního památkového ústavu se podle Hložkové dostaví v pátek. „Aby posoudil, v jakém to je stavu,“ dodala.

Kastelán zámku Petr Weiss odhadl, že spadla část zdi, která má na výšku asi deset metrů a na šířku pět metrů. „Dostali jsme hlášení ze sousední nemovitosti, že se nad ránem část hospodářského dvora zřítila. Je to to chlévské křídlo. Zůstalo nároží a jedna nebo dvě okenní osy odshora dolů spadly,“ řekl Weiss.

Hospodářský dvůr je jednou z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Vznikl ve druhé polovině 17. století. Navrhli ho význační italští stavitelé Giulio Broggio a Giovanni Domenico Orsi.

Stamiliony na opravu

Podle památkářů dvůr svou historickou hodnotou převyšuje přilehlý zákupský zámek. Ve vlastnictví státu je dvůr od roku 2003. Na základní statické zajištění památkáři už dříve vydali asi devět milionů korun a podle odhadu je na jeho celkovou obnovu potřeba 600 až 700 milionů korun.

Na záchranu nejcennější části dvora získali před dvěma lety i evropskou dotaci přes 95 milionů korun. „Ta se ale netýká této spadlé části,“ uvedl Weiss.

V první etapě chtějí památkáři zachránit bývalou konírnu, v níž bylo v minulosti ustájeno až 60 koní. Práce by měly začít letos, ale zatím se nepodařilo najít firmu, která opravu provede. První výběrové řízení skončilo neúspěchem a musí se opakovat. Finanční limit pro zakázku památkáři zvýšili na 127 milionů korun.

Práce by měly začít letos, ale zatím se nepodařilo najít firmu, která opravu udělá. První výběrové řízení skončilo neúspěchem a musí se opakovat. Finanční limit pro zakázku památkáři zvýšili na 127 milionů korun. Rekonstrukci potřebuje i budova bývalého pivovaru, chlévy či prostory, které v minulosti obýval obslužný personál zámku.

Reklama

Doporučované