Hlavní obsah

V zámku Kynžvart skončil tříletý projekt na podporu netopýrů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V zámku Kynžvart na Chebsku dokončil Národní památkový ústav (NPÚ) tříletý projekt na podporu netopýrů v zámeckém parku.

Článek

„Zahrnoval sadovnické úpravy, výsadbu nových stromů nebo úpravu stanovišť pro netopýry, stál devět milionů korun. Cílem česko-německého projektu bylo zlepšit prostředí pro výskyt netopýrů a podpořit růst jejich populace,“ řekl kastelán Ondřej Cink.

Byl mimo jiné zrekonstruován vstup do bývalého pivovarského sklepení coby netopýřího zimoviště. V Kynžvartu získalo odbornou péči 415 vzrostlých stromů, které poskytující netopýrům úkryt.

Národní památkový ústav uskutečnil projekt kromě kynžvartského zámeckého areálu také v areálu hradu a zámku Bečov nad Teplou. Celkem v obou areálech nechal vysázet 119 listnatých stromů pro budoucí netopýří generace a 1380 keřů podporujících hmyz jako potravu pro netopýry. V obou zámeckých areálech pro ně pracovníci připravili 100 budek.

Česko-německý projekt na podporu netopýrů byl v českém příhraničí zahájen v roce 2018. Na německé straně se uskutečnil v bavorském městě Wunsiedel. „Tam byla ta část na rozdíl od Kynžvartu zaměřena více na stavební úpravy. Opravilo se tam 11 pivovarských sklepů, které rovněž využívají netopýři jako zimoviště,“ řekl Cink.

Přirozenými úkryty netopýrů jsou dutiny stromů, skalní průrvy, zejména jeskyně. Vyhledávají však i úkryty vzniklé lidskou činností. Zimu přečkávají v opuštěných dolech a štolách, v létě využívají i různé stavby, například štěrbiny na půdách starých kostelů či hradů. Ideálním prostředním pro ně jsou listnaté či smíšené lesy.

V areálu zámku Kynžvart, který patří se svými 245 hektary mezi největší v České republice, každoročně ochránci přírody zkoumají zimoviště netopýrů. Podle posledního sčítání bylo v zámeckém areálu sledováno asi sedm druhů, jako je netopýr černý, ušatý nebo hvízdavý. Jejich populace je podle kastelána malá, ale stabilní. Od vybudováním nových stanovišť v parku si vedení zámku slibuje, že jich přibude.

Reklama

Související témata:

Doporučované