Hlavní obsah

V zápasech potřebuji emoce, jinak hrát neumím, říká tenistka Strýcová

Tenistka Barbora Strýcová byla hostem Ušáku Jaromíra Bosáka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stala se světovou jedničkou a vyhrála Wimbledon. To byl rok 2019 pro tenistku Barboru Strýcovou. Novou sezonu začala také úspěšně – ve čtyřhře se dostala do finále Australian Open. Elitní česká tenistka byla hostem Ušáku Jaromíra Bosáka.

Článek

„Hrát v Austrálii nebylo těžké pro nás sportovce. Ta situace byla těžká pro lidi, kteří ztratili bydlení i životy. Navíc tam zemřelo hrozně moc zvířat. Bylo to pro mě opravdu těžké vidět,“ vzpomíná Strýcová na turnaj v australském Melbourne. Jeden z vrcholů celé sezony, Australian Open, byl kvůli rozsáhlým požárům ohrožen, některé tenistky kvůli problémům s dýcháním dokonce turnaj vzdaly. Strýcová a její tchajwanská spoluhráčka se dostaly až do finále, kde podlehly maďarsko-francouzskému páru Babosová-Mladenovicová.

I přes finálovou prohru si Barbora Strýcová tenis užívá. „Poslední dva roky byly neuvěřitelné. Tenis je pro mě láska, která mi bude jednou hrozně chybět,“ říká Strýcová, která se v loňském roce umístila na devátém místě v pořadí ankety Sportovec roku. Stala se tak nejlepší tenistkou v žebříčku, překonala i Petru Kvitovou a Karolínu Plíškovou.

Před několika lety přitom měla plán, že s tenisem skončí. „Chtěla jsem ve 20 letech skončit s tenisem a založit rodinu. Za svoji kariéru jsem měla hodně věcí, se kterými jsem se musela prát. Často ani nesouvisely s tenisem. Jsem ale velký bojovník, když chci něco překonat,“ říká česká hráčka.

V letošním roce je na programu olympiáda v Tokiu. Pro mnoho hráčů světové špičky nejsou olympijské hry vrcholem, Barbora Strýcová to tak úplně nevnímá. „Olympiáda je pro mě sportovní vrchol. Kdyby mi dal někdo na výběr, jestli vyhrát olympiádu, nebo grandslam, asi si vyberu olympiádu,“ upozorňuje bronzová medailistka z posledních her v Riu de Janeiru, která by se na olympiádu ráda kvalifikovala už potřetí.

Jaké mají mezi sebou podle Strýcové tenistky vztahy? Jak si vybírá svou spoluhráčku pro čtyřhru? A změnil se nějak její přístup k práci s emocemi na kurtu?

Podívejte se na celý rozhovor s Barborou Strýcovou v úvodním videu.

Reklama

Doporučované