Hlavní obsah

V září půjdou úroky nahoru, čeká viceguvernér ČNB. Koruna pak posílila

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ještě v září Česká národní banka zvedne úrokové sazby, odhadl viceguvernér ČNB Marek Mora. On sám nadnesl zvýšení hned o půl procentního bodu. Navýšení by mělo pomoci zvládnout nečekané zrychlení inflace.

Článek

Na rostoucí spotřebitelské ceny v Česku tlačí z jedné strany globální faktory, ale z druhé strany působí podle Marka Mory, viceguvernéra ČNB, obrovský nedostatek pracovníků v tuzemsku. Jde o vůbec nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii.

Země by se z neustále rostoucí hodnoty inflace mohla vymanit rychleji, pokud centrální banka ještě v září zvedne úrokové sazby. Tentokrát by je podle jeho slov bylo třeba zvýšit o půl procenta.

Šlo by tak od letošního léta už o třetí zvýšení. Dosud rada zvyšovala o čtvrt procentního bodu, během jednání 30. září by však ČNB mohla přistoupit ke zvýšení až o dvojnásobek, tedy o 50 bazických bodů. Pokud se centrální banka k tomuto kroku uchýlí, půjde o vůbec nejvyšší skok za posledních téměř deset let v celé EU.

Šance se nyní jasně pohybují mezi 25 a 50 bazickými body, možná blíže k 50.
Marek Mora, viceguvernér ČNB

„Šance se nyní jasně pohybují mezi 25 a 50 bazickými body, možná blíže k 50,“ řekl Mora ve středečním rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

„Naléhavost rozhodně roste, i když pro hlasování o 50 bazických bodech budu potřebovat, aby to naši zaměstnanci zdůvodnili podrobnějšími údaji a potřebovali bychom to dostatečně vysvětlit,“ dodal viceguvernér ČNB.

Velká část eurozóny se podle ekonoma drží v současnosti spíš nákupů dluhopisů a rekordně nízkých úrokových sazeb. Česko naopak úrokové sazby nadále zvyšuje, právě s cílem co nejlépe zbrzdit rychlý nárůst cen. Česká inflace rostla v letošním srpnu vůbec nejrychleji od roku 2008.

Na rozdíl od centrálních bank, které zdůrazňují přechodnou povahu inflace, Mora říká, že napjatý český trh práce vyžaduje spíše opatření než jen debaty. Česko stále eviduje více volných pracovních míst, než má nezaměstnaných, a to i po několika měsících tvrdých uzavírek v důsledku pandemie v tomto roce. „Česká ekonomika se nyní zdá být více inflační, než jsme si mysleli,“ podotkl v rozhovoru.

Kromě nedostatku zaměstnanců v Česku podle Mory vyvíjí na inflaci tlak také vyšší úspory domácností a vládní výdaje. Současné navýšení podle něj znamená, že centrální banka spíš pouze „postupně omezuje stále velmi uvolněné“ měnové podmínky, než že by je zpřísňovala.

Možné zvýšení úrokových sazeb komentoval také Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA). Podle něj do konce roku úrokové sazby porostou na dvě procenta.

„Sázky trhu na zvyšování sazeb ČNB od posledního inflačního čísla citelně vzrostly. Trh již předpokládá, že do konce letošního roku ČNB zvýší svou základní úrokovou sazbu z 0,75 % na 2 %,“ řekl v komentáři pro SZ Byznys.

Takové zvýšení sazeb by odpovídalo takzvaným pěti „hikům“ o tradičního čtvrt procentního bodu.

Trh nyní bere téměř jako hotovou věc, že v září sazby půjdou nahoru o půl procentního bodu a o dalších 50 bodů začátkem listopadu.
Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA

„Trh tak nyní bere téměř jako hotovou věc, že v září sazby půjdou nahoru o půl procentního bodu a o dalších 50 bodů začátkem listopadu, kdy bude mít bankovní rada k dispozici i novou makroekonomickou prognózu,“ doplnil Seidler k tvrzení Marka Mory.

Další „čtvrtku“ pak může ČNB přidat ještě v prosinci a pokračovat bude i v roce příštím. Celkově tak během příštích dvanácti měsíců by měla dle tržních očekávání vystoupat základní sazba ČNB nad 2,5 procenta, tj. nepatrně výše, než byla před příchodem pandemie.

Reklama

Doporučované